20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialChina caută combustibilul viitorului pe Lună: Helium-3

China caută combustibilul viitorului pe Lună: Helium-3

China a aniversat 61 de ani de comunism şi a lansat misiunea orbitală Chang’e-2. Aceasta a fost lansată din provincia Sichuan cu câteva secunde înainte de ora 7.00.

Scopul pe termen lung al misiunii este reprezentat de depozitele uriaşe de Helium-3, un element foarte important pentru obţinerea energiei nucleare în viitor.

Chinezii îşi doresc să devină o forţă spaţială capabilă să ducă un om pe Lună şi, poate, într-o bună zi, să exploreze mult mai departe, informează dailygalaxy.com citat de ziare.com.

Racheta propulsoare va lansa o navetă pe orbita satelitului natural al Pământului, iar un satelit al acestei misiuni este aşteptat să ajungă pe Lună în cinci zile.

Misiunea are rolul de a testa tehnologia decoperită de chinezi şi de a colecta informaţii în legătură cu următoarele misiuni. În viitor, China intenţionează să lanseze şi echipaj uman şi chiar să construiască o Staţie Spaţială.

Agenţia Xinhua a anunţat că misiunea va fotografia o suprafaţă de 15 km pătraţi, în căutarea unui viitor loc de aselenizare.

Prima misiune chineză pe Lună a fost lansată în 2007. Atunci, naveta spaţială a stat în spaţiu 16 luni, fiind apoi prăbuşită controlat pe suprafaţa selenară.

Până acum, doar trei ţări au reuşit, în mod independent, să trimită oameni în spaţiu: China, Rusia şi S.U.A.

Primul chinez care a ieşit în spaţiu dintr-o capsulă spaţială a fost Zhai Zhigang, cel care s-a „plimbat” în afara capsulei Shanzhou timp de 15 minute.

 

China a anunţat că va întocmi o hartă a Lunii şi va exploata cantităţi mari de Helium-3, care se crede că sunt îngropate sub solul stâncos. În acest scop, chinezii vor obţine imagini tridimensionale cu suprafaţa Lunii. Oficialii chinezi susţin că acolo se află în jur de 5 milioane de tone de Helium-3, în timp ce pe Pământ se află doar 15 tone.

Helium-3 este un material foarte important pentru experimentele de fuziune nucleară. Scopul este obţinerea de energie nucleară. De exemplu, într-un transport de pe Lună ar putea intra 25 de tone, ceea ce ar reprezenta echivalentul necesarului de energie al SUA pe un an.

Astfel, cursa pentru spaţiu se intensifică, dat fiind faptul că resursele naturale de pe Pământ se apropie de sfârşit. Tratatele Naţiunilor Unite stipulează, totuşi, că resursele aflate pe alte planete aparţin întregii omeniri, iar exploatarea lor trebuie să se facă în misiuni de cooperare internaţională.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă