19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialChina ajută Ucraina să-şi REDUCĂ dependenţa de gaze naturale

China ajută Ucraina să-şi REDUCĂ dependenţa de gaze naturale

Compania ucraineană Naftogaz, care deţine monopolul de stat în domeniul gazelor naturale, va primi un împrumut de 3,7 miliarde de dolari din partea Chinei, care o va ajuta să scadă consumul de gaze naturale, relatează RIA Novosti, potrivit Mediafax. 

Împrumutul acordat Naftogaz este garantat de statul ucrainean, a anunţat guvernul de la Kiev. Programul finanţat de împrumutul din China vizează substituirea consumului de gaze naturale cu cărbune în centrale electrice şi construcţia de facilităţi de gazeificare a cărbunelui.

Ucraina, puternic dependentă de importurile de gaze naturale din Rusia, vrea să substituie un consum anual de 4 miliarde de metri cubi de gaze naturale cu cărbune. Economia ţării ar economisi astfel 1,5 miliarde de dolari anual, se arată într-un comunicat al guvernului.

Ucraina importă aproximativ două treimi din cantitatea de gaze naturale necesare pentru consum. Preţul este calculat printr-un mecanism care ia în calcul cotaţia petrolului, iar în ultima perioadă a urcat puternic.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă