22.8 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialChina a devenit cea mai mare putere comercialฤƒ a lumii

China a devenit cea mai mare putere comercialฤƒ a lumii

China a anunลฃat cฤƒ a devenit anul trecut cel mai mare importator ลŸi exportator de bunuri la nivel mondial, depฤƒลŸind pentru prima datฤƒ SUA, cu schimburi comerciale de peste 4.000 de miliarde de dolari, transmite Mediafax citând Bloomberg.

Importurile au crescut în decembrie cu 8,3%, cea mai puternicฤƒ ascensiune din ultimele cinci luni, indicând cฤƒ cererea internฤƒ va sprijini creลŸterea economicฤƒ.

Totodatฤƒ, exporturile au urcat cu 4,3% în ultima lunฤƒ a anului, cifrฤƒ care ar putea fi însฤƒ distorsionatฤƒ de fenomenul facturilor false, utilizate pentru a evita controlul strict asupra circulaลฃiei capitalului ลŸi pentru a profita de pe urma aprecierii monedei naลฃionale.

Excedentul comercial al Chinei a fost de 25,6 miliarde de dolari în decembrie ลŸi de 259,75 miliarde de dolari pe ansamblul anului trecut, cel mai ridicat nivel din 2008.

Astfel, guvernul chinez a revendicat vineri titlul de cel mai mare importator ลŸi exportator de mฤƒrfuri la nivel mondial, depฤƒลŸind pentru prima datฤƒ SUA.

Cu toate acestea, Beijingul a subliniat dificultฤƒลฃile cu care se confruntฤƒ exportatorii chinezi din cauza aprecierii yuanului ลŸi creลŸterii costurilor cu forลฃa de muncฤƒ.

EconomiลŸtii subliniazฤƒ totodatฤƒ cฤƒ datele pentru luna decembrie nu au fost ajustate sezonier. Dupฤƒ aceastฤƒ ajustare, importurile au urcat cu 4,3%, iar exporturile cu 3,3%, noteazฤƒ un analist al Credit Agricole.

Administraลฃia vฤƒmilor din China nu are de gând sฤƒ revizuiascฤƒ datele privind importurile ลŸi exporturile pentru 2013, a declarat luni vineri într-o conferinลฃฤƒ de presฤƒ un purtฤƒtor de cuvânt al autoritฤƒลฃii.

Astfel, pentru anul 2013, exporturile Chinei au crescut cu 7,9%, la 2.210 miliarde de dolari, iar importurile au urcat cu 7,3%, la 1.950 miliarde de dolari, potrivit administraลฃiei vฤƒmilor.

DepฤƒลŸirea pragului de 4.000 miliarde de dolari în ceea ce priveลŸte schimburile comerciale reprezintฤƒ „un moment istoric”, a adฤƒugat reprezentantul agenลฃiei guvernamentale.

Louis Kuijis, economist ลŸef pentru China la banca britanicฤƒ Royal Bank of Scotland, aratฤƒ într-o analizฤƒ publicatฤƒ vineri cฤƒ facturile false au majorat cu aproximativ douฤƒ puncte procentuale creลŸterea exporturilor Chinei pe 2013.

Schimburile comerciale ale Statelor Unite au totalizat 3.530 miliarde de dolari în primele 11 luni ale anului trecut, potrivit datelor anunลฃate anterior de guvernul de la Washington. Cifrele pentru luna decembrie nu au fost publicate încฤƒ, dar ar trebui sฤƒ prezinte o creลŸtere de peste douฤƒ ori în raport cu aceeaลŸi lunฤƒ a anului trecut pentru ca totalul pe 2013 sฤƒ depฤƒลŸeascฤƒ nivelul raportat în China.

China a revendicat încฤƒ din 2012 titlul de cel mai mare exportator de bunuri la nivel mondial ลŸi a fost al doilea mare importator dupฤƒ SUA, potrivit raportului anual al Organizaลฃiei Mondiale a Comerลฃului.

Cu importuri de 2.080 miliarde de dolari în primele 11 luni din 2013, SUA a rฤƒmas anul trecut cel mai mare importator la nivel mondial.

Economia chinezฤƒ este cea de-a doua la nivel mondial dupฤƒ SUA în ceea ce priveลŸte Produsul Intern Brut. Astfel, China a avut anul trecut un PIB de aproximativ 8.200 miliarde de dolari, circa jumฤƒtate din cel al Statelor Unite.

Yuanul chinezesc s-a apreciat anul trecut faลฃฤƒ de dolar cu 2,9% ลŸi a atins vineri nivelul de 6,050 yuani pe dolar.

În raport cu principalii parteneri, schimburile comerciale ale Chinei cu SUA au crescut anul trecut cu 7,5%, dar cu Japonia au scฤƒzut cu 5,1%, pe fondul disputei diplomatice dintre cele douฤƒ ลฃฤƒri asiatice privind un grup de insule revendicate de ambele guverne. Schimburile comerciale ale Chinei cu statele Uniunii Europene au avansat anul trecut cu 2,1%.

Cele mai citite

Diana Iovanovici-ศ˜oศ™oacฤƒ s-a plรขns PE cฤƒ CCR i-a respins candidatura la prezidenศ›iale

Eurodeputata Diana Iovanovici-ลžoลŸoacฤƒ s-a plรขns luni searฤƒ รฎn Parlamentul European, la procedura discursurilor de un minut, dupฤƒ ce Curtea Constituลฃionalฤƒ a Romรขniei i-a respins...

Sfรขnta Parascheva. Mii de pelerini prezenศ›i la Iaศ™i

รŽn jur de 8.000 de persoane sunt prezente la Iaศ™i pentru a se รฎnchina la racla cu moaศ™tele Sfintei Parascheva, care a fost scoasฤƒ...

Primฤƒria Capitalei a luat o amendฤƒ de 100000 lei de la Garda de Mediu

Primฤƒria Capitalei a fost amendatฤƒ de Garda de Mediu cu 100.000 de lei pentru nerealizarea mฤƒsurilor de reducere a concentraศ›iilor de poluanศ›i atmosferici stabilite...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ