3.1 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialChina a boicotat ceremonia de deschidere a Universiadei din Taiwan. Ce i-a...

China a boicotat ceremonia de deschidere a Universiadei din Taiwan. Ce i-a nemulțumit pe oficialii de la Beijing

China a boicotat, sâmbătă, ceremonia de deschidere a celei de-a 29-a ediții a Universiadei de vară de la Taipei (Taiwan), cel mai mare eveniment sportiv organizat vreodată pe teritoriul acestei insule, informează AFP citată de Agerpres.

Conform presei locale, boicotul Republicii Populare Chineze ar fi fost motivat de prezentarea, în cadrul ceremoniei, a președintei Taiwanului, Tsai Ing-wen, cu titlul său oficial de "președinte al Republicii China", în timp Beijingul a insistat pentru ca aceasta să fie desemnată drept "lider" al "Taipeiului chinez".

Doamna Tsai nu a ținut niciun discurs cu această ocazie, mulțumindu-se doar să salute publicul.

Relațiile dintre Beijing și Taipei s-au deteriorat după venirea la putere, în luna mai, a președintei Tsai Ing-wen, al cărei Partid Democrat Progresist este favorabil independenței insulei.

Pentru a obține participarea Chinei la Universiadă, taiwanezii au optat pentru un comportament diplomatic corect, apelând la un nume, un drapel și un imn toate neutre, subliniază AFP. Începând din 1971, Taiwanul este reprezentat sub numele de "Chinese Taipei" (Taipeiul chinez) pe scena internațională, participând la Jocurile Olimpice din 1984 sub această denumire.

Universiada reprezintă, după Jocurile Olimpice, cel mai mare eveniment sportiv din lume, iar de-a lungul istoriei, România a fost gazda ediției de iarnă a Universiadei din 1951 (Poiana Brașov), dar și a Universiadei de vară în anul 1981 (București). În anul 1953, Bucureștiul a fost orașul organizator al Festivalului Mondial al Tineretului și Studenților.

La ediția din acest an a Universiadei de vară, România participă cu o delegație de 121 de persoane, dintre care 91 de sportivi. Aceștia vor concura la atletism, haltere, tenis de masă, volei masculin, înot, sărituri în apă, baschet masculin, polo pe apă masculin, gimnastică artistică, scrimă și judo.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...
Ultima oră
Pe aceeași temă