Bolnavii din judetul Constanta pot beneficia de avantajele chimiohipertermiei, pentru tratamentul cancerelor abdominale.
In ultimii ani, numarul bolnavilor cu afectiuni ale ficatului, cailor biliare sau pancreasului a crescut considerabil. Cadrele medicale constantene spun ca aceste persoane fac deseori metastaze. Pentru a veni in ajutorul persoanelor bolnave de cancer, medicii constanteni au inceput de scurta vreme sa utilizeze pentru ameliorarea starii pacientilor chimiohipertermia. "Chimiohipertermia se realizeaza cu ajutorul unui aparat care distruge metastazele prin lichide cu temperaturi inalte si prin citostatice", a explicat dr. Vasile Sarbu, seful sectiei Chirurgiei I din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta. Acesta este al doilea aparat din tara, dupa Clinica Fundeni din Bucuresti. seful sectiei Chirurgiei I din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta, dr. Vasile Sarbu, a declarat ca, desi in prospectul acestui aparat scrie ca trebuie utilizate temperaturi foarte inalte (47-48 grade Celsius), el prefera s-o coboare pana la 43 grade, o limita suportabila pentru celule si tesuturi.
El a precizat ca nu temperatura solutiilor citostatice distruge celulele maligne. "Crescand temperatura mediului ambiant apare o mitoza, iar celulele incep sa se divida foarte repede. Prin aceasta multiplicare, specifica celulelor maligne, membranele acestor celule se modifica. La acel moment, ele sunt distruse de incarcatura citostatica a solutiei exact in zona tumorala". Aparatul Anti- Meta a fost brevetat de curand si a primit acordul de functionare de la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci.