UPDATE 21:13, vineri, 19 iunie: Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1, a ieşit din sala de la Înalta Curte de Casaţie şi Justişie şi a plecat acasă deoarece ordonanţa de reţinere emisă de procurorii DNA Ploieşti a expirat la ora 21:00.
La ieşirea din sediul ÎCCJ, Chiliman a declarat că este nevinovat, că şedinţa de jucată s-a terminat şi că merge acasă. Chiliman a adăugat că se va întoarce la sediul Instanţei Supreme pentru a afla decizia magistraţilo
***
Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman a fost REȚINUT, joi, pentru 24 de ore, de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești în dosarul în care sunt inculpați, între alții, cumnatul lui Victor Ponta, deputații PSD Sebastian Ghiță și Vlad Cosma.
Alături de Chiliman au fost reținuți: prietenul său, Vlad Moisescu, consiliera sa personală, Ioana Costescu si consilierul local Ion Brad. Cei patru sunt acuzați de constituire de grup infractional organizat si trafic de influență sub formă de autorat sau de complicitate. Ei urmează a fi prezentanți instanței de judecată de la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru arestare preventivă pentru 30 de zile.
Șpăgile luate din 2007 până în prezent din atribuirea de contracte, calculate până acum, ar fi în sumă totală de aproape 10 milioane de euro. O parte din bani – circa 300.000 de lei – a fost primită, în numerar, în 2012 de la denunțătorul Gheorghe Boeru, apropiatul lui Călin Popescu Tăriceanu, patron al SC ROMAIR CONSULTING, iar restul de 38.481.488 lei a fost primit de la S.C. STRACO S.R.L, reprezentată de Traian Horpos şi Alexandru Horpos.
Sumele reprezentau 10% din plățile efectuate de către Primăria Sectorului I București către această din urmă societate, în perioada 2007 – 2014, în baza contractelor încheiate cu Primăria Sectorului 1 București.
Din aceată sumă de circa 10 milioane de euro, 30% a luat Chiliman; câte 15% colaboratorii săi principali, respectiv Vlad Moisescu, Ioana Costescu și Ion Brad; 15% se împărțeau funcționarilor din primărie care îi ajutau să facă actele pentru contractele atribuite, iar 10% ajungea la PNL Sectorul 1.
Denunțătorul principal este omul de afaceri Gheorghe Boeru, inculpat pentru dare de mită în dosarul lui Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta. El a făcut mai multe denunțuri pentru a-și îmbunătăți situația juridică de cumpărător de influență. Între cei denunțați, pe lângă grupul „CHILIMAN”, se află și vicepreședintele Consiliului Județean Prahova, Adrian Semcu (PNL), cel care i-a facilitat obținerea contractului de la SC HIDRO Prahova, societatea administrației locale județene.
Gheorghe Boeru este apropiatul lui Călin Popescu TĂRICEANU, care l-a impus conducerii Consiliului Județean Prahova pentru a primi un contract din proiectul de 200 de milioane de euro de reabilitare a canalizării localităților prahovene. Din banii primiți din contractul prahovean, Boeru a dat (la sediul primăriei) un avans de 300.000 de lei consilierei personale a lui Chiliman ca să primească mai multe contracte de la Primăria Sectorului 1 al Capitalei. Boeru a derulat, de-a lungul anilor, mai multe contracte primite de la Primăria Sectorului 1, unde este primar Chiliman din anul 2004.
Sumele date de-a lungul anilor au fost negociate cu Vlad Moisescu, iar condițiile negocierilor ar fi fost acceptate de Chiliman. Banii erau primiți de consiliera personală a lui Chiliman, Ioana Costescu.
Chiliman, Moisescu, Costescu și Brad și-au petrecut noaptea în arestul Poliției din Câmpina. Ei vor ajunge vineri la instanței de judecată pentru mandat de arestare preventivă pe 30 de zile.
===
UPDATE
Moisescu era creierul primirii și administrării spăgilor din contractele atribuite. Cerea, prin Ioana Costescu, între 10 și 15% din valoarea contractelor atribuite de Primăria Sectorului 1
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
Încă din anul 2004, după alegerile locale, la inițiativa suspectului Moisescu Vlad Octavian, a fost constituit un grup infracțional organizat, compus din acesta, Costescu Ioana (consilier personal al primarului Chiliman Andrei și interfața lui Moisescu Vlad Octavian la nivelul Primăriei Sectorului I București), Chiliman Andrei Ioan și Brad Ion (consilier local), grup care a avut drept scop comiterea unor fapte de corupție și asimilate acestora, care să genereze obținerea unor comisioane cuprinse între 10% și 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare, de la agenții economici favorizați în câștigarea procedurilor de achiziție publică, pe parcursul derulării contractelor încheiate cu primăria.
Suspectul Moisescu Vlad Octavian coordona grupul infracțional, solicita și încasa comisioanele respectiv dispunea cu privire la modalitatea gestionării acestora, suspecții Costescu Ioana și Brad Ion derulau activități de determinare a plății comisioanelor și de încasare a acestora, iar inculpatul Chiliman Andrei Ioan, prin prisma atribuțiilor conferite de funcția sa, garanta favorizarea societăților agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor și ulterior, pe parcursul derulării acestora.
Banii primiți de la reprezentanții societăților comerciale, în modalitatea descrisă mai sus, au fost împărțiți între suspecții Vlad Moisescu, Ioana Costescu și Brad Ion, inculpatul Chiliman Andrei și filiala unui partid politic, în următoarele procente: 30% inculpatul Chiliman Andrei; 15% Moisescu Vlad; 15% Ioana Costescu; 15% Brad Ion, 10% partidul respectiv – filiala sector 1.
Diferența de 15% a fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcționarilor care au sprijinit, în diferite modalități, la derularea activităților ilicite.
Concret, grupul infracțional a obținut de la reprezentanții a două societăți comerciale, beneficiare a unor contracte de lucrări publice (lucrări de reabilitare termică a blocurilor de locuințe din sectorul 1 al municipiului București, inclusiv servicii de supraveghere a lucrărilor prin diriginți de șantier), sumele de 300.000 lei respectiv 38.481.488 lei.
Această din urmă sumă de bani a reprezentat un procent de 10% din plățile efectuate de către Primăria Sectorului I București către firma respectivă, în perioada 2007 – 2014, în baza contractelor încheiate cu instituția publică menționată.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
Inculpatului Chiliman Andrei Ioan i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat, la data de 19 iunie 2015, la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
===
UPDATE 19:50: Banii primiți de la denunțătorul Gheorghe Boeru au fost împărțiți între Vlad Moisescu, Chiliman Andrei, Ioana Costescu, Brad Ion şi Partidul Naţional Liberal, în următoarele procente: 30% primarul Chiliman Andrei; 15% Moisescu Vlad; 15% Ioana Costescu; 15% Brad Ion, 10% PNL – Sectorul 1.Diferența de 15% a fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcţionarilor care au sprijinit, în diferite modalități, la derularea activităților ilicite.
UPDATE ora 19.30: Până la acestă oră, Chiliman ar fi reușit să explice procurorilor cum a ajuns , în vara anului 2012, la Primăria Sectorului 1, suma de 300.000 de lei de la denunțătorul Gheorghe Boeru.
Banii proveneau din plăți făcute către firma lui Boeru „Romair Consulting” atât de către SC HIDRO Prahova, de la care Boeru a obținut un contract de consultanță pentru proiectul de 200 de milioane de euro. Contractul la SC HIDRO Prahova a fost obținut cu ajutorul lui Călin Popescu Tăriceanu.
Potrivit DNA, denunțătorul Boeru Gheorghe, fără a avea la bază justificări economice reale, a scos din firma Romair Consulting bani în numerar și i-a folosit pentru plata unui comision, în schimbul sprijinului care i-a fost acordat în vederea obținerii, de la Primăria Sectorului I București, a contractului din 13.09.2011, având ca obiect „Prestarea serviciilor de gestionare a proiectelor de construcţii privind lucrările de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe din Sectorul 1 al municipiului Bucureşti, inclusiv servicii de supraveghere a lucrărilor prin diriginţi de şantier”, încheiat între Primăria Sectorului I București – în calitate de achizitor și S.C. ROMAIR CONSULTING S.R.L. – în calitate de prestator.
Banii au fost plătiți ca urmare unei înțelegeri avute de Boeru Gheorghe cu Moisescu Vlad Octavian și Costescu Ioana, aceasta din urmă consilierul personal al primarului Chiliman Andrei Ioan.
Suma de 300.000 lei a fost plătită în vara anului 2012, în numerar, la sediul Primăriei Sectorului I, iar Moisescu Vlad Octavian a intrat în posesia banilor prin intermediul persoanelor sale de încredere, Costescu Ioana, consilier personal al primarului, și printr-un consilier local ( Ion Brad, dus la audieri).
UPDATE 17.20 Andrei Chiliman ar fi luat mită cel puțin 9 milioane de euro pentru atribuiri de contracte sau pentru trafic de influență, spun surse judiciare. Suma nu a fost confirmată oficial.
O parte din șpăgi ar fi ajuns la partid.
La domiciliile din București ale lui Vlad Moisescu și Ioana Costescu, apropiații lui Chiliman, perchezițiile NU au fost finalizate. După finalizare, cei doi vor fi duși la DNA Ploiești.
În schimb, la DNA Ploiești a ajuns consilierul Ion Brad de la Consiliul Local Sector 1, fost trezorier al PNL. El a fost adus, joi după-amiază, la sediul DNA Ploiești, pentru a fi audiat în dosarul în care primarul Andrei Chiliman este suspectat de trafic de influență.
UPDATE 15.15: Edilul Sectorului 1 a fost săltat de pe aeroport și dus la audieri la DNA Ploiești. Andrei Chiliman a spus că nu a făcut nimic și că se așteaptă la orice.
Citește și: Primarul Andrei Chiliman, săltat de pe aeroportul Otopeni. Reacția edilului
UPDATE 13.00: Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1 al Capitalei, vizat de DNA-Ploiești în dosarul cumnatului premierului Victor Ponta, NU se află în București. El trebuie să se întoarcă de la Bruxelles, unde a fost premiat pentru activitatea sa ca primar.
Procurorii anticorupție din Ploiești, care fac ancheta în dosarul cumnatului premierului Victor Ponta, au extins cercetările și au început urmărirea penală față de Andrei Chiliman și apropiații săi, Vlad Moisescu și Ioana Costescu. Edilul este suspectat de trafic de influență.
Chiliman ar fi fost denunțat de un inculpat din dosarul Herțanu, susțin surse judiciare. Unele surse îl indică pe omul de afaceri Gheorghe Boeru, cu a cărui firmă Primăria Sectorului 1 ar fi încheiat contracte.
Surse neoficiale susțin că Boeru i-ar fi dat lui Chiliman mită 10% din valoarea contractelor de consultanță pentru reabilitarea unor drumuri.
Gheorghe Boeru ar fi câștigat contractul de consultanță de 200 milioane de euro, la intervenția șefului Senatului Călin Popescu Tăriceanu, conform referatului procurorilor.
„Boeru Gheorghe este trimisul special al lui Călin Popescu Tăriceanu şi acesta din urmă fiind prieten bun cu Semcu Adrian. Semcu Adrian a afirmat că Boeru Gheorghe are susţinerea necesară şi acces la factorii de decizie şi trebuie să se ocupe de managementul proiectului cu finanţare europeană ce urma să se deruleze în judeţul Prahova şi care viza realizarea instalaţiei de canalizare. Acest lucru se impunea tocmai pentru a nu exista blocaje în acordarea finanţării şi implementarea proiectului”, conform referatului.
La DNA Ploiești, vor fi aduși Andrei Chiliman, Vlad Moisescu și Ioana Costescu. La această oră sunt în plină desfășurare percheziții la Primăria Sectorului 1, la patru imobile ale lui Vlad Moisescu, situate în Sectorul 1 și la două apartamente ale Ioanei Costescu.
Citește și: PONTA, bomba din dosarul de la Prahova ”Herțanu-Ghiță-Cosma”
UPDATE 12.00: Se fac percheziții la patru imobile care îi aparțin liberalului Vlad Octavian Moisescu, două imobile aparținând Ioanei Costescu, și la Primăria Sectorului 1, membri ai grupării PNL apropiate de Victor Ponta.
–
Procurorii DNA Ploiești au descins, joi dimineaţă, la sediul Primăriei Sectorului 1, unde efectuează percheziţii într-un dosar de corupţie. Edilul Andrei Chiliman este suspectat de trafic de influență și abuz în serviciu şi va fi dus la audieri la DNA Ploieşti. Faptele cercetate reprezintă o extindere a dosarului cumnatului lui Victor Ponta, Iulian Herțanu.
Andrei Chiliman ar fi încheiat contracte cu firma lui Gheorghe Boeru, Romair Consulting. Omul de afaceri este cercetat în dosarul lui Herțanu.
Monitorizându-l, procurorii anticorupție au descoperit că în sarcina lui Andrei Chiliman există și alte fapte, comise în legătură cu patronul Romprest, Florian Walter, zis ”Bușcă”, căutat internațional, conform unei surse neconfirmate oficial. Florian Walter este cercetat pentru fraude de peste 18,5 milioane de euro, săvârșite prin constituire de grupuri infracționale, organizate din persoane și firme fantomă pe trei paliere (rețele), pentru a nu atrage atenția autorităților și a scoate mai ușor bani din firme. Scopul a fost de a nu plăti impozite și TVA.
Citește și: Fabrica de sifonat bani a lui Florian Walter, zis Bușcă
Extinderea în dosarul cumnatului lui Ponta a fost anunțată încă de ieri, prin declarațiile fostului consilier personal al lui Iulian Herțanu, Mihail Coman. La ieșirea de la DNA Ploiești, unde procurorii au dispus prelungirea măsurii controlului judiciar, Coman a spus că ”în momentul în care se află adevărul, surprizele vor fi mari”.
”Ce s-a întâmplat până acum îmi întărește convingerea că adevărul se află. Din punctul de vedere al acțiunii procurorilor, după părerea mea, este ireproșabilă și oamenii vor să afle adevărul. În momentul în care se află adeavărul, surprizele vor fi mari”, a arătat Mihail Coman.
Cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herțanu, este cercetat sub control judiciar pentru evaziune fiscală, deturnare de fonduri europene și constuitire de grup infracțional organizat. În același dosar sunt cercetați șeful CJ Prahova, Mircea Cosma, fiul lui, deputații PSD Vlad Cosma și Sebastian Ghiță.
Procurorii anticorupție efectuează șapte percheziții, dintre care șase la persoane fizice, iar una la Primăria Sectorului 1. În afara lui Chiliman, alte două persoane sunt suspectate de spălare de bani și evaziune fiscală. Faptele vizate de procurori sunt comise în perioada 2006 – 2015, precizează DNA.
Redăm și comunicatul procurorilor anticorupție:
„Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupţie şi infracţiuni de corupție și asimilate celor de corupție comise în perioada 2006 – 2015. În cursul zilei de 18 iunie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 7 locații, situate în municipiul București, dintre care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, se arată într-un comunicat la Direcţiei Naţionale Anticorupţie.