6.8 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Chiar atat de jos s-a ajuns?"

„Chiar atat de jos s-a ajuns?”

Tavalugul "senzationalului" si al diverselor interese legate mai mult sau mai putin de ravnita audienta, continua a se face simtit in programele TV, ca si in piesa scrisa.

… se confunda liberalismul cu… libertinismul (chiar desantat, de foarte multe ori), ceea ce dezonoreaza multidirec-tional…".

Ing. Gheorghe. Neagoe

De doua saptamani un subiect care starneste valuri pe diferite canale TV, si in special la televiziunea garsoniera OTV, dar si in presa scrisa a fost sinuciderea unui elev de 18 ani indragostit de o profesoara. Incalcand dreptul la imagine al cetateanului, viata sa privata, cat si prezumtia de nevinovatie, toate televiziunile in frunte cu acest OTV, au tocat cu nerusinare aceasta delicata tema. Ba, mai mult, au inceput sa alerge televiziunile dupa stiri cat mai socante legate de elevi, si au mai descoperit cateva sinucideri tratate de unele, pe larg, cu lux de amanunte. Dar nici o televiziune privata nu se concentreaza pe hibele invatamantului nostru, incepand de la pregatirea profesorilor pana la calitatea manualelor scolare si dotarile scolilor, cat si pe relatia parinti-copii. O sinucidere in schimb, e pe placul tuturor celor ahtiati dupa senzational. In aceasta perioada doar postul public, in Jurnalul TVR a acordat cateva minute zilnic unei rubrici dedicate invatamantului ca proces educational. Numeroase reportaje aratau ce invata astazi elevii despre comunism, de pilda, cum nu au scolile din mediul rural calculatoare, starea jalnica a lor, si multe alte subiecte de interes major pentru situatia invatamantului. Din nou, jurnalele informative ale postului public au demonstrat profesionalism si o buna coordonare a sumarului prin difuzarea unor stiri de importanta pentru concetateni. TVR a dat o replica profesionala prin serialul de reportaje "Invatamant bolnav", colegelor private isterizate de comentarea unei sinucideri.
Limbajul trivial al multor programe tv atinge culmi greu de imaginat si au influente negative si asupra exprimarii tinerilor nostri. Iata un exemplu, auzit intr-o dimineata la postul cu pretentii umaniste Antena 1: "ma, da cu bulanu’…", "sa moara ma-ta…", "ba, ce dracu’ o fi…", "zau ca salamul pot sa-l mananci, e simpatic…", "isi ia catusele si il leaga pe stefan de pat, si da-i si lupta…". In incheierea emisiunii matinale "Dimineata devreme", moderatorii sai Cristina Cioran si Dan Capatos, dupa cavalcada de trivialitati rostite ne-au anuntat "Despre lucruri simple am vorbit astazi". Se inspirasera din titlul unei carti scrise de invitata lor, Mihaela Radulescu! Nu am citit cartea Mihaelei, dar am urmarit, tot la Antena 1, o excelenta emisiune moderata de ea, "Duminica in familie", dedicata celei de a treia editii a concursului "Eu mi-ss mandra-n sat". Sunt foarte rare emisiunile de divertisment de tinuta, cum este cea a Mihaelei Radulescu.
 Ing. Gh. Neagoe ne-a trimis prin fax o scrisoare in care se revolta pe modul in care sunt tratati cei ce isi comunica opiniile la emisiunea "Intre bine si rau" de la TVR, moderata de Liviu Mihaiu. A transmis in 17 aprilie la nr. 1407 un SMS, dar nu a fost luat in seama. A mai transmis altul in 29 mai 2007 "tot la indemnul TVR 1": "Imaginea Romaniei inseamna si Crin Antonescu, Ludovic Orban, Chiuariu, Dan Voiculescu, Olguta Vasilescu, Buruiana si altii asemenea dumnealor. «Politica» lor? Toxina!". De aceasta data SMS-ul a fost luat in consideratie pe jumatate, oprindu-se la numele Buruiana. "Ma intreb si va intreb: asta era opinia mea? Mi se cenzurase tocmai partea definitorie din SMS. Dar de ce? Pe ce baza si cu ce drept o astfel de cenzura prin omisiune cu schimbare de sens?! (…) Chiar atat de jos s-a ajuns? (…)".
Cele intamplate cu SMS-ul dvs. reprezinta intr-adevar o incalcare grava a dreptului la opinie, cand, mai ales, inviti insistent telespectatorii la un dialog interactiv pentru care dansii mai platesc si o taxa cand expediaza un mesaj. Vinovata nu este insa televiziunea publica in ansamblu, ci producatorul emisiunii "Intre bine si rau" alaturi de "butonarul de la opinii", care pesemne respecta niste indicatii sa nu supere pe unii liberali ajunsi la guvernare. Astfel de manipulari ale opiniilor transmise prin SMS au fost evidente si la "stirea zilei" de la Antena 3, unde toate raspunsurile la intrebari legate de presupusa incalcare a Constitutiei de presedintele tarii si suspendarea sa erau afirmative in procente uluitoare.
A venit Referendumul si s-a dovedit ca 75% au spus "Nu" acestei intentii, si nu "Da" cum isi dorea postul motanului Felix. Sunt regretabile astfel de metode, ca si limbajul vulgar cultivat in multe programe TV, cat si goana lor dupa senzational. CNA incearca sa le sanctioneze, dar se pare ca nimanui nu-i pasa…

Cele mai citite

Românii vor călători fără buletin în Bulgaria după aderarea la Schengen terestru, dar controalele vor continua cel puțin șase luni

Românii vor putea călători în Bulgaria fără a fi necesar să prezinte buletinul imediat după aderarea la Schengen terestru, chiar dacă controalele de frontieră...

Unde votezi? Reguli generale pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile prezidențiale

Regulile generale prevăd că fiecare alegător votează la secția arondată domiciliului sau reședinței Pentru a afla secția la care sunt înregistrați, cetățenii pot utiliza aplicația...

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...
Ultima oră
Pe aceeași temă