24.8 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialChestorul Manoloiu, şeful Serviciului de Evidenţă a Populaţiei, urmărit penal

Chestorul Manoloiu, şeful Serviciului de Evidenţă a Populaţiei, urmărit penal

UPDATE Şeful Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor, chestorul Constantin Manoloiu, a declarat, la ieşirea de la sediul Parchetului instanţei supreme, că nu îşi dă demisia, că este un profesionist, iar învinuirea “nu are relevanţă, ea vine şi se duce”, scrie Mediafax.

CITEŞTE MAI MULT AICI
Şeful Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor: Nu-mi dau demisia, învinuirea vine şi trece 

UPDATE
Parchetul Înaltei Curţi a început urmărirea penală împotriva lui Manoloiu. El este acuzat de abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), din probatoriul administrat în cauză s-a reţinut faptul că Manoloiu, în calitate de director al Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, nu a ”respectat dispoziţiile art.5 din H.G nr.682/07.07.2012 pentru stabilirea măsurilor tehnico-organizatorice privind referendumul naţional din data de 29.07.2012, pentru demiterea Preşedintelui României”.

CITEŞTE ŞI
Chestorul Manoloiu, despre ancheta Parchetului: Poate este un moment zero al Evidenţei Populaţiei

”Adresa din 02.08.2012 emisă către Manoloiu Constantin transmisă ulterior Curţii Constituţionale a României, conţinea comunicarea Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi preciza că, Ministerul Administraţiei şi Internelor ‘nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, deoarece această atribuţie revine exclusiv Autorităţii Electorale Permanente’”, potrivit documentului citat.

În data de 2 august, ca urmare a datelor contradictorii care au fost transmise în legătură cu numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de către autorităţile publice implicate (Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Autoritatea Electorală Permanentă), Curtea Constituţională a decis amânarea pronunţării unei hotărâri cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29.07.2012 pentru demiterea Preşedintelui României şi pentru confirmarea rezultatelor referendumului pentru data de 12 septembrie.

Ulterior, Curtea Constituţională, pentru a nu menţine această stare de instabilitate o perioadă de timp atât de mare, a revenit cu un comunicat prin care anunţa că decizia Curţii Constituţionale cu privire la referendum, va fi luată pe data de 31 august.

”Învinuitul Manoloiu Constantin a eludat dispoziţiile legale incidente în materia atribuţiilor sale, cunoscând că încalcă legislaţia în materie şi ignorând acest aspect”, se mai arată în documentul PICCJ.

Reamintim că, prin procesul verbal din data de 2 august, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-au sesizat din oficiu în legătură cu modul de organizare şi desfăşurare a Referendumului naţional din data de 29 iulie, pentru demiterea Preşedintelui României.

Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică au solicitat copiile listelor electorale permanente şi ale celor suplimentare cu semnăturile alegătorilor în original Autorităţii Electorale Permanente şi societăţii comerciale desemnate să realizeze procedurile tehnice, în vederea efectuării cu celeritate a cercetărilor.

“Societatea comerciala desemnată să realizeze procedurile tehnice conform articolului 431 alineatul 5 din Legea nr. 3/2000 cu modificările şi completările ulterioare, a pus la dispoziţia procurorilor documentele solicitate”, se mai arată în comunicatul citat.

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, vineri, 3 august, că şeful de la Evidenţa Populaţiei, chestorul Constantin Manoloiu, “a minţit” ori înainte, ori după referendum.

Băsescu a susţinut că decizia din 2 august a Curţii Constituţionale – prin care s-a amânat validarea sau invalidarea referendului din 29 iulie – a fost generată de un chestor. “Nu ştiu dacă e bine, domnul chestor. Aţi minţit ori înainte de organizarea referendumului, ori ieri. (…) Mă tem că eu v-am făcut chestor. Nu ştiu dacă-i bine, domnul chestor”, a spus Traian Băsescu.

“Este clar că Ioan Rus a dat o dispoziţie pe data de 2, după ce pe 1, ca de altfel şi înainte de desfăşurarea referendumului, dăduse dispoziţie să dea cifra corectă. Pe data de 2, Ioan Rus a dat dispoziţia să blocheze decizia Curţii Constituţionale, şi atunci chestorul şef cu Evidenţa Populaţiei nu a făcut decât să se execute, numai că Ioan Rus şi chestorul trebuiau să ştie un lucru. Au văzut cazul Adrian Năstase, când cel care a dat dispoziţia şi a fost beneficiar, omul politic, a primit doar doi ani de închisoare, pe când funcţionarii care au executat fapta ilegală au primit 5, 6, 7 ani. Deci, eu cred că domnul chestor nu a învăţat nimic din cazul Năstase”, a mai susţinut Traian Băsescu.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

Cele mai citite

Începe renumărarea voturilor la două secții din Sectorul 2

La două secții de votare din Sectorul 2 al Capitalei începe acțiunea de renumărare a voturilor, în urma alegerilor desfășurate în ziua de duminică,...

Probleme pentru Adrian Ilie. Fostul internațional, condamnat la 8 luni de închisoare

Decizie de ultimă oră! Judecătoria Sectorului 4 București l-a condamnat pe Adrian Ilie la 8 luni de închisoare cu suspendare. Fostul atacant al Valenciei și...

Israelul întrerupe activitatea militară de-a lungul drumului din sudul Fâșiei Gaza pentru a facilita ajutoarele

Armata israeliană a declarat că va face pauze tactice zilnice în activitatea militară de-a lungul unui drum principal din sudul Fâșiei Gaza, asta pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă