5.4 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăSpecialCheile Bicazului - in Neamt ori in Harghita?

Cheile Bicazului – in Neamt ori in Harghita?

Cheile Bicazului, zona unicat in Europa, sunt disputate de autoritatile judetene din Neamt si Harghita, polemica legata de granita dintre cele doua judete putand ajunge chiar pe rolul instantei, potrivit Agerpres.

In vreme ce Consiliul Judetean Neamt considera ca zona Cheile Bicazului ii apartine, Consiliul judetean Harghita sustine ca situatia sta tocmai invers.

Pentru rezolvarea problemei, presedintii CJ din Harghita si Neamt, Borboly Csaba, respectiv Vasile Pruteanu s-au intilnit de doua ori pana acum dar nu au ajuns la nicio intelegere. Drept urmare, s-a decis infiintarea unei Comisii mixte, formata din specialisti si din reprezentanti ai celor doua Consilii judetene si ai prefecturilor din cele doua judete care sa stabileasca, pe baza documentelor, limita dintre Harghita si Neamt.

Daca autoritatile din Neamt invoca Legea 2 din 1968, cu privire la ultima impartire teritoriala a tarii, cele din Harghita aduc in favoarea lor niste harti militare mult mai vechi, conform carora zona Cheile Bicazului ar intra in componenta judetului transilvan.

Managerul judetului Harghita, Birtalan Jozsef a declarat, pentru Agerpres, ca pana la finalizarea activitatii Comisiei, cele doua parti au convenit sa nu amplaseze panouri de delimitare, indicatoare rutiere sau orice alte insemne care sa indice o granita.

Potrivit acestuia, in ciuda intelegeriI, in urma cu cateva zile a fost amplasat un panou turistic de 24 de metri patrati, si a fost amenajata o parcare chiar in zona care constituie motivul neintelegerilor dintre cele doua judete.

Birtalan Jozsef spune ca pe langa faptul ca nu a fost respectata intelegerea, panoul respectiv a fost amplasat chiar pe teritoriul Parcului National Cheile Bicazului – Hasmas, fara sa aiba niciun fel de autorizatie. In consecinta, autoritatile judetene din Harghita au somat CJ Neamt sa indeparteze panoul, sesizand Garda de Mediu, Administratia parcului National cheile Bicazului-Hasmas, Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi, dar si Primaria Gheorgheni, pentru restabilirea situatiei initiale.

"Nu ar fi nicio problema daca respectiva constructie nu s-ar afla in zona ariei protejate si, de aceea, am somat toti factorii responsabili pentru ca problema sa fie rezolvata. Am putea sesiza si politia, deoarece consideram ca este vorba despre o infractiune", a declarat Birtalan Jozsef. El a adaugat ca Primaria Gheorgheni a fost somata sa-si exercite atributiile si sa-i amendeze pe cei care au amplasat panoul si constructia respectiva "pe teritoriul sau administrativ".

De cealalta parte, presedintele CJ Neamt, Vasile Pruteanu spune ca, potrivit Legii 2 din 1968, granita cu judetul Harghita este la confluenta paraului Bicaz cu paraul Cupas, iar Cheile Bicazului s-ar afla astfel, aproape in totalitate pe teritoriul judetului Neamt.

"Noi nu cerem altceva decat respectarea actului normativ din 1968 care face referire la ultima impartire administrativ teritoriala a judetului. Presedintele Consiliului Judetean Harghita invoca niste harti militare mult mai vechi, in baza carora granita Harghitei ar fi impinsa pe teritoriul Neamtului si Cheile Bicazului ar fi pe teritoriul lor aproape in totalitate. Noi sustinem cu acte ca avem dreptate si legea este de partea noastra. Cred intr-o rezolvare amiabila a situatiei. Vrem sa amplasam si un panou la granita dintre cele doua judete pentru ca turistul sa stie ca a intrat in judetul Neamt", a declarat, pentru Agerpres, Vasile Pruteanu, presedintele Consiliului Judetean Neamt.

De altfel, presedintele CJ Neamt are mai multe proiecte privind Cheile Bicazului. Astfel, zona ar putea fi in curand iluminata, daca propunerea presedintelui Consiliului Judetean Neamt va fi luata in seama de reprezentantii societatii E-ON.

Vasile Pruteanu este nemultumit ca pe o portiune de circa 4 kilometri, considerata cea mai frumoasa din aceasta zona, turistii nu pot admira noaptea peisajul pentru ca nu exista lumina stradala.

"Vrem sa realizam iluminatul acestei zone incredibil de frumoase pentru ca ea nu este vizibila decat pe parcursul zilei. Nu se poate asa ceva, mai ales ca zona este unicat in Europa. Voi cere sprijinul celor de la E-ON si sper ca in cel mai scurt timp sa rezolvam problema. Vrem ca iluminatul stradal sa fie ornamental, pentru a se inscrie in peisajul zonei", a declarat Vasile Pruteanu.

O alta problema aparuta intre autoritatile judetene dintre Harghita si Neamt o reprezinta tarabele comerciantilor care vand suveniruri in Cheile Bicazului. Cei din Harghita sunt nemultumiti de faptul ca tarabele acestor comercianti au fost autorizate de Primaria din localitatea Bicazul Ardelean, judetul Neamt, fara acordul administratiei Parcului Cheile Bicazului-Hasmas si nu platesc taxe catre Primaria Gheorgheni.

La randul sau, Vasile Pruteanu spune ca acele constructii in care comerciantii vand diverse suveniruri in Cheile Bicazului trebuie schimbate.

"Sunt constructii care nu imi plac. Trebuie realizate module noi, care sa dea senzatia de placut, de frumos. Acestea vor fi realizate pe banii comerciantilor iar cei care nu vor sa construiasca vor pierde autorizatia de comercializare. Vom alege cel mai bun proiect, atat din punct de vedere estetic, cat si financiar. Vrem ca noul proiect de modul sa fie aspectuos, dar sa tina cont si de specificul zonei", a declarat presedintele CJ Neamt.

In ciuda acestor neintelegeri Birtalan Jozsef recunoaste ca intre consiliile judetene din Harghita si Neamt exista o buna colaborare pe diverse proiecte de dezvoltare si spune ca "uneori vecinii se mai si cearta".

Situatia este monitorizata atent si de presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, aflat in Ungaria. Intr-un comunicat de presa acesta si-a exprimat nemultumirea fata de demersul colegilor din Neamt si spune ca acestia "au incalcat granita judetului nostru, precum si prietenia si buna cooperare interjudeteana", acuzandu-i de "smecherie de tip balcanic".

"Atragem atentia vecinilor din Neamt asupra faptului ca aceasta granita, intre cele doua regiuni, este de foarte mult timp in afara de Cheile Bicazului, spre Moldova. Ii rugam pe vecinii nostri sa-si intrebe bunicii si varstnicii, cei care stiu unde se afla granita intre cele doua judete, precum si care este diferenta intre cooperarea europeana de buna credinta si smecheria de tip balcanic", se arata in comunicatul semnat de presedintele Consiliului Judetean Harghita.

Autoritatile harghitene au anuntat ca daca nu se va ajunge la nicio intelegere legata de stabilirea granitei intre cele doua judete, problema va fi transata in instanta de contencios administrativ.

Cheile Bicazului sunt situate in partea centrala a Muntilor Hasmas, apartinand Carpatilor Orientali, si sunt delimitate la nord si nord-vest de Suhardul Mare (1506 metri) si la sud-est de Suhardul Mic (1352 metri). Cheila Bicazului fac legatura intre judetele Neamt si Harghita. Cu o lungime de 8 kilometri, Cheile Bicazului se intind intre Bicazul Ardelean (judetul Neamt) si statiunea Lacu Rosu (judetul Harghita). Cheila au fost formate de raul Bicaz si afluentii sai, din care cel mai important este Bicajelul, si leaga Moldova de Transilvania prin drumul national 12 C.

Cheile Bicazului fac parte din Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas ce are ca arii protejate Lacul Rosu, Cheile Bicazului, Cheile Sugaului, Hasmasul Mare si Hasmasul Negru.

Tot drumul din Cheile Bicazului este format de serpentine de o frumusete deosebita iar pe peretii de calcar ai stancilor se ascund pesteri (Pestera Neagra, Pestera Cascada) si avene (Licas, Avenul cu Trei Intrari). Toate micile cursuri de apa afluente Bicazului fac la randul lor alte chei cum ar fi Cheile Laposului, Cheile Sugaului sau Cheile Bicajelului.

Pe parcurs se pot admira Piatra Altarului – un masiv stancos de 1.120 metri altitudine, masivele stancoase Piatra Pintestilor (847 metri) si Piatra Arsitei (835 metri). Printre alte stanci mai deosebite din zona sunt Piatra Surducului, Poarta de Piatra si Politele Bardosului.

Cele mai citite

Celebrul violonist Alexandru Tomescu, printre cărămizi și speranțe

Artistul a susținut un recital inedit, între zidurile viitoarei case familiale a unor copii cu nevoi speciale severe Violonistul Alexandru Tomescu, Ambasador al Hope...

Issouf Macalou a semnat cu Universitatea Cluj

Clubul de fotbal Universitatea Cluj a anunțat oficial transferul atacantului ivorian Issouf Macalou, un jucător experimentat care a evoluat până acum exclusiv în Franța....

Marea Britanie va introduce permisele de conducere digitale în acest an

Marea Britanie plănuiește să lanseze permise de conducere digitale până la sfârșitul anului 2025, în cadrul unei inițiative menite să modernizeze și să eficientizeze...
Ultima oră
Pe aceeași temă