22.1 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialChavez si Morales, impotriva Americii

Chavez si Morales, impotriva Americii

» Confruntat cu proteste sangeroase, presedintele bolivian, Evo Morales, l-a expulzat pe ambasadorul SUA.

» Amicul sau din Venezuela, Hugo Chavez, a decis sa faca acelasi lucru "din solidaritate".

Confruntarile violente dintre partizanii presedintelui bolivian, Evo Morales, si opozantii liberali s-au soldat joi cu opt morti, dupa patru zile de manifestatii antiguvernamentale. Locuitorii a cinci provincii (din cele noua ale tarii) sustin proiectul de autonomie larga pe care guvernatorii proaspat alesi ai acestor regiuni doresc sa il promoveze si se opun proiectelor centralizatoare ale guvernului. Pe teritoriul acestor regiuni populate in special de albi si de metisi se gasesc cele mai importante resurse de gaz natural, pe care Morales doreste sa le nationalizeze in beneficiul taranilor indigeni saraci, din randurile carora el insusi face parte.

La capatul a patru zile de revolte, guvernul de la La Paz a acuzat Statele Unite ca incurajeaza secesiunea Boliviei si ca furnizeaza ajutor financiar opozitiei de drepta, prin intermediul agentiei americane pentru ajutor si dezvoltare USAID. Morales l-a declarat persona non grata pe ambasadorul american Philip Goldman si i-a cerut sa paraseasca Bolivia in 72 de ore. La Washington, Departamentul de Stat a calificat gestul presedintelui bolivian drept o grava greseala si l-a expulzat, la randul sau, pe ambasadorul Boliviei.
Nu a trecut decat o zi si cel mai apropiat aliat al lui Morales, presedintele venezuelean, Hugo Chavez, care viseaza sa conduca o revolutie socialista in America de Sud, a declarat, la randul sau, ca il va expulza pe ambasadorul american la Caracas, Patrick Duddy. "Duceti-va dracului, yankei de rahat!", a tunat Chavez in timpul unui miting al propriului partid, "duceti-va dracului de o suta de ori". Chavez a acuzat Washingtonul ca s-ar  afla in spatele unei presupuse tentative de lovitura de stat, la care ar fi luat parte un viceamiral si doi generali, toti in retragere.

 

Presedintele venezuelean a vorbit despre "un nou asalt imperialist" si i-a avertizat pe americani ca va opri livrarile de petrol catre SUA in caz de agresiune americana. El s-a referit si la prezenta in Venezuela a celor doua bombardiere rusesti TU 160 care, potrivit explicatiei oficiale, efectueaza "zboruri de antrenament". Chavez vede in prezenta celor doua bombardiere "un avertisment" adresat Statelor Unite: "Rusia este cu noi. Suntem aliati strategici. Este un mesaj adresat imperiului american". Casa Alba a declarat ca "urmareste foarte indeaproape" manevrele celor doua avioane rusesti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă