18.8 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialCharlie Hebdo recidivează

Charlie Hebdo recidivează

Publicaţia satirică franceză Charlie Hebdo a publicat ieri caricaturi ale profetului Mahomed, pe fondul tensiunilor şi violenţelor din lumea musulmană contra unui film anti-islam. Premierul Ayrault s-a declarat un apărător al libertăţii presei, dar a dezaprobat „orice exces” „în contextul actual”.

Noile caricaturi ale profetului Mahomed au fost publicate în revista satirică franceză, la mai puţin de un an după incendierea sediului din cauza numărului  „Charia Hebdo” şi reprezintă un adevărat „gaz peste foc” în conjunctura actuală din lumea musulmană. Numărul de ieri al Charlie Hebdo s-a vândut cu repeziciune, pe copertă  fiind redată scena unui imam în scaunul cu rotile, împins de un rabin. Pe ultima pagină, două caricaturi ale profetului nud, din care una în mod special obscenă.

Apariţia numărului a îngrijorat guvernul de la Paris care a precizat că regretă decizia revistei de a publica astfel de desene, existând riscul unor noi violenţe,  câteva zile după o manifestare a salafiştilor în apropierea ambasadei americane.Executivul este în situaţia de a apăra libertatea de expresie şi a condamna un „exces”. Premierul Jean-Marc Ayrault a precizat: „suntem într-o ţară unde libertatea de expresie este garantată, la fel şi librtatea caricaturii”. Totuşi, într-un comunicat, el a făcut apel la simţul de responsabilitate al fiecăruia şi a dezaprobat orice exces în contextul actual. „Sunt împotriva tuturor provocărilor, mai ales într-o perioadă atât de sensibilă ca cea prezentă” a comentat şi ministrul de Externe, Laurent Fabius.

Rectorul Marii Moschei din Paris, Dalil Boubakeur a regretat „că incitarea la ură religioasă nu este reprimată prin lege ca cea privind incitarea la ură rasială”, a făcut apel la „calm şi pace”, dar şi-a exprimat temerea pentru „turbulenţele ce se pot produce sâmbătă, în timpul manifestaţiilor din mai multe oraşe din Franţa, pentru a protesta contra difuzării filmului „Inocenţa musulmanilor”. Cardinalul Andre Ving-Trois, preşedintele episcopatului francez a declarat că desenele profetului Mahomed din Charlie Hebdo vor „suscita repulsia multor credincioşi musulmani care se vor simţi răniţi în credinţa lor şi care vor căuta mijloace de a-şi exprima nemulţumirea”.

Consiliul francez al cultului musulman s-a declarat „profund consternat” de publicarea desenelor şi a „lansat un apel presant musulmanilor din Franţa pentru a nu ceda provocării”. La rândul său, Consiliul reprezentativ al instituţiilor evreieşti din Franţa a estimat că această publicare „în numele libertăţii, a caricaturilor lui Mahomed este o formă de bravadă iresponsabilă”. În schimb, Uniunea studenţilor evrei din Franţa a susţinut Charlie Hebdo, estimând că este vorba despre o „polemică deplasată” şi că săptămânalul nu provoacă pe nimeni. „Cei ce atacă Charlie Hebdo vizează toţi apărătorii libertăţii de expresie”.

Charlie Hebdo evocă libertatea de expresie pentru a explica opţiunea editorială dar miercuri, site-ul său  internet  era inaccesibil şi pagina Facebook inundată de comentarii, pozitive sau negative. În jurul sediului  publicaţiei au fost întărite măsurile de securitate.

Precauţii

Ca măsuri de precauţie, ambasadele, consulatele şi şcolile franceze din 20 de state musulmane vor fi închise vineri, ziua marii rugăciuni, după publicarea caricaturilor lui Mahomed în Charlie Hebdo. Quai d’Orsay a declarat că este o măsură de precauţie dar „nu există ameninţări legate de astfel de sedii”. Miercuri, ambasada Franţei din Jakarta a anunţat închiderea temporară a tuturor implantărilor franceze în Indonezia, ţara musulmană cea mai populată din lume.

La France Info, şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius anunţa că Franţa a luat „măsuri speciale de securitate” pentru protejarea ambasadelor iar cetăţenii au fost invitaţi „să dea dovadă de cea mai mare vigilenţă”, având în vedere „actualele tulburări” din lumea musulmană. 

Noi manifestaţii au continuat ieri în diverse state musulmane în semn de protest contra difuzării filmului Inocenţa musulmanilor, considerat anti-islam.

Cele mai citite

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...

Scandalos: bătaie cu bâte printre medici și pacienți

Pacienții și medicii au fugit din Spitalul Pantelimon, de frica bătăușilor, iar unii s-au ascuns în băi Scenele șocante, filmate de martori, arată cum mai...

Boloș nu exclude creșterea taxelor după alegeri

Ministrul de Finanțe reamintește că România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025 Marcel Boloș a declarat, într-o intervenție televizată, că România...
Ultima oră
Pe aceeași temă