13.3 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăSpecialCetăţeanul româno-ungar, încarcerat în Bolivia pentru terorism, eliberat

Cetăţeanul româno-ungar, încarcerat în Bolivia pentru terorism, eliberat

Cetăţeanul româno-ungar Elod Toaso, încarcerat în Bolivia, din 2009, pentru terorism, a fost eliberat din închisoare şi urmează să se întoarcă în Ungaria cât mai curând posibil, a anunțat, duminică, ministerul ungar de Externe, relatează Mediafax.

"Garantez că ambasadorul nostru din Buenos Aires (…) va emite imediat un document de călătorie pentru revenirea lui Elod Toaso", a afirmat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, în comunicat, conform MTI.

O organizaţie caritabilă baptistă cooperează cu familia lui Toaso pentru a-l aduce în Ungaria cât mai repede posibil.

Agenţia spaniolă de presă EFE a relatat, sâmbătă seara, că Toaso şi cetăţeanul croato-bolivian Mario Tadici au fost eliberaţi din închisoarea din La Paz miercuri seara.

Acuzat de terorism, Toaso era în detenţie din aprilie 2009, în pofida faptului că detenţia înainte de proces, conform legislaţiei boliviene, nu poate fi prelungită mai mult de 36 de luni, iar procedura legală nu poate depăşi 13 luni.

Guvernul bolivian l-a acuzat pe Elod Toaso, care a pledat nevinovat, că a organizat un grup de "terorişti mercenari" care pregăteau asasinarea preşedintelui de stânga Evo Morales, a vicepreşedintelui Alvaro Garcia şi a prefectului de Santa Cruz, Ruben Costas.

Elod Toaso şi Mario Tadici au fost arestaţi în cadrul unei operaţiuni a poliţiei, în aprilie 2009, într-un hotel din Santa Cruz.

Potrivit autorităţilor boliviene, cetăţeanul ungaro-croato-bolivian Eduardo Rozsa Flores, românul Arpad Magyarosi şi irlandezul Michael Martin Dwyer au fost împuşcaţi mortal în cadrul operaţiunii.

Opoziţia boliviană a cerut o anchetă internaţională independentă în legătură cu acest presupus complot.

Ministerul român al Afacerilor Externe a informat la 27 aprilie 2009 că E. T., persoană cu cetăţenie română şi ungară aflată în arest în Bolivia – în cazul unui presupus atac terorist – a refuzat asistenţa consulară făcută de un diplomat român, afirmând, inclusiv în scris, că doreşte să beneficieze de asistenţă consulară doar din partea Ungariei.

Cele mai citite

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, un nou succes în campionatul Greciei

PAOK Salonic, formația pregătită de tehnicianul român Răzvan Lucescu, a obținut un nou succes în prima ligă elenă, după ce s-a impus pe terenul...

PSD conduce detașat în preferințele bucureștenilor

Cel mai recent sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS în București, în perioada 9-23 februarie, arată că PSD...

Nepoata lui Sorin Oprescu a ajuns secretar de stat în  Ministerul de Externe 

La sfârșitul acestei săptămâni, premierul Marcel Ciolacu l-a demis pe Iulian Fota din funcția de secretar de stat de la Ministerul Afacerilor Externe,...
Ultima oră
Pe aceeași temă