19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCetatea Iasilor, scoasa la lumina de arheologi

Cetatea Iasilor, scoasa la lumina de arheologi

Echipele de arheologi care supervizeaza lucrarile la un proiect edilitar-imobiliar al Iasiului au descoperit una dintre cele mai importante marturii despre istoria medivala a Iasiului, respectiv primul turn al vechii cetati a Iasilor. "Am atacat puncte noi. Este vorba de latura de Est a Palatului Culturii. Mai exact, de zona din spatele esplanadei Teatrului Luceafarul, pana la cea paralela cu strada Sfantul Lazar. Dupa indepartarea constructiilor din epoca moderna, la o adancime mai mare, s-au descoperit urme ale unui turn de aparare care in exterior era intarit cu tepuse din lemn. Astfel, ne-am dat seama ca toata zona lacului domnesc era fortificata, reprezenta panza exterioara de ziduri. Turnul cred ca a fost construit la mijlocul secolului al XVII-lea. Are niste fundatii foarte ciudate, interiorul era gol si nu avea podea. S-a folosit o zidarie foarte solida. Sunt ziduri si de trei metri latime.

 

Multe dintre ziduri sunt intarite la baza fundatiei tot cu zidarie", a precizat dr. Stela Cheptea, coordonatorul echipei de arhelogi de pe santierele complexului Palas. Aceasta a adaugat ca tepusele, in numar de 30, sunt asezate la o distanta de aproximativ 20 de centimetri intre ele, fiecare avand un diametru de 10-12 centimetri. Acestea sunt pozitionate cam la 80-100 de centimetri in afara pamantului, "cam pana la genunchiul calului". Arheologii ieseni sustin ca reprezentarile grafice din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea arata asemenea fortificatii, dar cercetatorii de pana acum le-au considerat fanteziste. "Abia acum putem vorbi in mod concret despre o cetate a Iasiului, care numai accidental era numita asa, ea purtand numele de Curtea Domneasca. Motivul era unul simplu: turcii nu ingaduiau fortificatii din piatra.

 

Dupa disparitia acestor fortificatii, locul domnesc, adica lacul si insulele, a fost ocupat de oraseni, deschizandu-se si aici o ulita podita, asemanatoare cu cea din zona actualei strazi Palat. Din pacate, aceasta ulita a fost distrusa de constructiile ulterioare", a adaugat dr. Stela Cheptea. Vestigiile atat de importante pentru istoria medievala a Iasiului vor fi pastrate, reconstituite si puse la dispozitia publicului vizitator. "Nu am descoperit multe obiecte. Zona a fost foarte circulata. Am pastrat integral conductele de ceramica si jgheaburile. Vrem sa organizam o expozitie in cadrul Complexului Palas in muzeul care va fi construit sau, cu cele mai rezistente, in aer liber", a precizat coordonatorul echipei de arheologi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă