– Dupa 30 de ani de la ultimele lucrari importante de consolidare, monumentul va beneficia de "tratamente" de 1,47 miliarde de lei.
Cetatea medievala din Aiud va fi reabilitata de administratia locala, ca urmare a unui proiect initiat si adoptat de Consiliul local.
"Reabilitarea Cetatii Medievale a Aiudului, obiectivul de interes istoric primordial al municipiului, a facut obiectul studiului de fezabilitate realizat de catre SC Utilitas SRL Cluj Napoca. Documentatia tehnica realizata de catre proiectant are ca scop asigurarea exigentelor de performanta de rezistenta, stabilitate si confort in exploatarea Cetatii Aiudului, precum si atragerea de fonduri in vederea asigurarii functionalitatii obiectivului.
Studiul de fezabilitate trateaza reabilitarea zidului de incinta, care are opt turnuri pe diverse planuri poligonale, castelul princiar Bethlen si inglobeaza turnul portii cu intrarea principala in incinta si cladirile din exteriorul cetatii alipite zidului de incinta, dar exclude cladirile din interiorul cetatii. Valoarea totala estimata a investitiei este de 1,47 miliarde lei, iar durata de realizare, conform studiului de fezabilitate, este de 36 de luni", se afirma intr-un comunicat de presa al Primariei Aiud.
Cetatea Aiudului, unul dintre cele mai bine pastrate complexe de arhitectura medievala din Transilvania, se afla in prezent intr-o stare de degradare alarmanta. Monumentul istoric nu a mai fost restaurat de mai bine de 30 de ani. Ultimele lucrari importante de consolidare au avut loc in anul 1975. Prima datare documentara a Cetatii Aiudului este mentionata pentru inceputul secolului al XIV-lea, cand a fost construita de populatia saseasca majoritara in zona. In interiorul Cetatii se afla o biserica datand de la sfarsitul secolului 15 si inceputul secolului 16 (astazi biserica reformata), construita in stil gotic transilvanean pe locul unei bazilici romanice care data din anul 1200. O alta biserica aflata in incinta dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea si apartine cultului evanghelic.
ISTORIE
Cetatea a fost ridicata pe locul unei vechi fortificatii de pamant, care, la randul, ei se suprapune pe o asezare daco-romana din secolul al III-lea. Constructia cetatii a avut loc in doua etape, prima in secolul al XIV-lea. La fel ca si in orasul Brasov, turnurile cetatii erau date in responsabilitatea breslelor mestesugaresti, care aveau fiecare obligatii de intretinere, paza si aparare a fiecarui turn. Astfel exista turnurile macelarilor, croitorilor, cismarilor, olarilor, tabacarilor, cojocarilor.