10.3 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăSpecialCET Galați a pierdut un client important

CET Galați a pierdut un client important

După investiții de 12 milioane de euro, fluidele tehnologice din cadrul combinatului ArcelorMittal sunt asigurate cu echipamentele proprii.

Pe platforma siderurgică de la Galați a devenit opera­țio­­nală noua staţie de apă demineralizată, combinatul nemaifiind dependent de CET-ul Electrocentrale SA, de la care cumpăra apa demineralizată și aburul tehnologic. După ce Electrocentrale a intrat în insolvență și recent Romgaz și Transgaz au cerut chiar intrarea în faliment, exista riscul ca o eventuală oprire a instalațiilor de la CET să afecteze activitatea combinatului ArcelorMittal. Realizarea stației de apă demineralizată a fost precedată de o investiție de peste 7 milioane de euro în modernizarea unui set de turbosuflante, în vederea reducerii consumului de energie la Furnalul 5, echipamentele asigurând și aburul tehnologic necesar combinatului.

Astfel, combinatul nu mai cumpără nici abur, nici apă demineralizată, asigurându-le cu propriile echipamente. Investiţia de 4,75 milioane de euro în stația de apă demineralizată a fost realizată în colaborare de ArcelorMittal Galaţi şi Nalco – Ecolab, companie specializată care va opera stația. „Noul echipament ne permite să ne consolidăm independenţa în asigurarea materiilor prime necesare operaţiunilor noastre. De asemenea, investiţia va contribui la scăderea costurilor de producţie, având un impact pozitiv asupra operaţiunilor şi proceselor noastre tehnologice, sprijinind astfel creşterea eficienţei companiei.

Pe o piaţă internaţională foarte competitivă, unde activează companii care au costuri mai mici cu materiile prime, politica de reducere a costurilor asigură competitivitatea activităţii şi viitorul operaţiunilor noastre“, a declarat CEO ArcelorMittal Galați, Bruno Ribo. Staţia utilizează tehnologia de osmoză inversă şi cuprinde 5 unităţi operaţionale, care asigură un volum de apă demineralizată de 550 m³/oră, suficient pentru consumul curent. Apa demineralizată este un fluid important pentru procesele tehnologice, fiind utilizată la producerea aburului pentru turbosuflante şi pentru diverse procese tehnologice la Convertizoare şi la Turnare Continuă (Oţelărie), precum şi la Decapare. 

PROGRAM. Consumurile de energie, reduse cu 15%

Investiţia face parte din Proiectul „Energize“ al ArcelorMittal Europe, care are scopul de a reduce consumul de energie cu 15%, în următorii cinci ani, de la momentul implementării. Planul de acţiune acoperă o gamă largă de domenii, de la echipamente şi procese energo-intensive, până la activităţi de birou şi implică întreaga organizaţie, respectiv sectorul operaţional și cel de mentenanţă, dar și cele de investiţii şi achiziţii. Bruno Ribo, CEO ArcelorMittal Galați: „Noul echipament ne permite să ne consolidăm independenţa în asigurarea materiilor prime“.

 

Cele mai citite

Ghiță Ciobanu speră la un ajutor pentru lână de 2 euro pe cap de oaie

Crescătorii de ovine tot mai speră să primească subvenția pentru lână, promisă aproape în fiecare an de oficialii de la Agricultură, dar care...

Tinmar înhață contractul de 100 milioane de lei de la RAJA Constanța

La licitația pentru furnizarea de energie pentru RAJA Constanța s-a dat o luptă în doi: Oancea de la Tinmar și Tudose de la...

Parlamentarii români au interzis pe platforma TikTok

Parlamentarii români au interzis pe TikTok. Atacul hackerilor asupra Parlamentului României, când infractorii cibernetici au reușit să sustragă multe documente, printre care și...
Ultima oră
Pe aceeași temă