3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecial"Certificat de roman" la proba orala de bacalaureat

„Certificat de roman” la proba orala de bacalaureat

Astazi este ultima zi de evaluare a elevilor de clasa a XII-a la limba romana si, totodata, prima in care incepe proba orala la limba si literatura materna.

Din datele centralizate, cum era de asteptat, avand in vedere practica anilor trecuti de la probele orale ale bacalaureatului, evaluarea la romana s-a soldat cu un procent foarte mare al elevilor care au fost certificati ca utilizatori avansati si experimentati: 30,08%, respectiv 56,74%, doar 13,19% primind nivelul mediu. Pentru evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna, care se va incheia vineri, s-au inscris 9.288 de candidati. Dintre acestia, 8.276 vor sustine proba la limba maghiara, 758 la limba germana, 74 la limba slovaca, 46 la limba ucraineana, 34 la limba croata, 29 la limba sarba si 11 la limba turca. Unii profesori de romana considera ca certificarea competentelor lingvistice la limba romana sau limba materna nu are cine stie ce relevanta. Este ca si cum elevilor li s-ar da certificat de roman, respectiv de maghiar, german, turc etc.  Certificarea competentelor la limba moderna si in utilizarea calculatorului este insa considerata normala, aceasta atestand faptul ca absolventii de liceu cunosc o limba straina si ca au si ceva abilitati in ale computerului.

O alta surprindere a unor profesori de romana a constat in regasirea pe biletul de examen nr. 147 a unui articol din cotidianul "Gandul" al ziaristei Melania Vergu, actualmente consilier al ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. Multi se intreaba daca gestul inspectorilor si expertilor de la Centrul National de Evaluare si Examinare, care au elaborat subiectele pentru bacalaureat, a fost facut intentionat, in sensul de linguseala pe langa consilierul ministrului, sau, dimpotriva, pentru a-l denigra.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă