4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Cererea judecătoarei Gabriela Baltag de anulare a unor prevederi ale Codului...

UPDATE. Cererea judecătoarei Gabriela Baltag de anulare a unor prevederi ale Codului Deontologic, RESPINSĂ de CSM. Baltag va afla dacă este sancționată

UPDATE: Plenul CSM a respins solicitarea șefei AMR, de eliminare a unor articole din Codul Deontologic, conform unor surse din CSM. 

Ulterior, se va discuta sancționarea judecătoarei Gabriela Baltag, pentru atacul la adresa Liviei Stanciu. 

Judecătorul Norel Popescu, cel ales în CSM cu autocarele PSD, s-a abținut, dar NU pentru că ar fi cerut scuze publice Marianei Rarinca în numele CSM, ci pentru că ar fi fost susținut în candidatura sa la CSM de către Asociația Magistraților din România, mai spun sursele. 

Gabriela Baltag poate ataca decizia CSM la instanța supremă. 

–-

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii discută, marți, cererea judecătoarei Gabriela Baltag, președinta Asociației Magistraților din România (AMR), de anulare a unor prevederi ale ale Codului Deontologic și ale Legii CSM, pentru a scăpa de o eventuală sancționare. Gabriela Baltag este pasibilă de sancționare, după ce a atacat-o pe președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu. 

Astfel, în luna mai 2015, judecătoarea Baltag a dat publicității o scrisoare în care îi cerea demisia președintei Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, în contextul judecării dosarului penal “Rarinca – șantajarea președintei ÎCCJ”.

Citește și: EXCLUSIV. Șefa Asociației Magistraților din România, mai presus de Codul Deontologic și Legea CSM?

Mariana Rarinca a stat șase luni în arest preventiv pentru șantajarea Liviei Stanciu. Apoi, a fost condamnată de Tribunalul București la trei ani închisoare cu suspendare. Rarinca a atacat sentința, iar instanța de apel (cu un judecător incompatibil) a achitat-o, dar ulterior, după admiterea unei contestații în anulare a DNA, a fost condamnată definitiv tot la trei ani cu suspendare.

După secvența achitării, președinta AMR, judecător la Tribunalul Neamț, susținea despre colega sa Livia Stanciu de la ÎCCJ, victimă în proces, că: “Prezența dumnevoastră în fruntea celei mai reprezentative instanțe, un etalon al dreptății, pune în pericol credibilitatea magistraților…Dovediți onoare, doamna judecător, așteptăm demisia dumneavoastră!”.

Prin această atitudinea publică, judecătoarea Baltag a încălcat cel puțin prevederea din Codul deontologic potrivit căreia “Judecătorii și procurii NU își pot exprima părerea cu privire la probitatea profesională și morală a colegilor lor”.

 

 

 

Cele mai citite

Amazon, în vizorul UE: posibilă investigație pentru încălcarea Actului Piețelor Digitale

Uniunea Europeană ar putea deschide o investigație împotriva Amazon în 2025, sub suspiciunea că gigantul ar fi încălcat Actul Piețelor Digitale (DMA) prin favorizarea...

Serviciile de piață domină economia: cele mai multe întreprinderi și salariați

Mai mult de jumătate dintre întreprinderile active din România (52%) au fost anul trecut în domeniul Serviciilor de piață, sector care a raportat și...

Amazon, în vizorul UE: posibilă investigație pentru încălcarea Actului Piețelor Digitale

Uniunea Europeană ar putea deschide o investigație împotriva Amazon în 2025, sub suspiciunea că gigantul ar fi încălcat Actul Piețelor Digitale (DMA) prin favorizarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă