Procurorul general al Românei, Augustin Lazăr, a trimis, luni, președintelui Klaus Iohannis cererea privind începerea urmăririi penale a fostului ministru de Interne Petre Tobă pentru favorizarea făptuitorului, infracțiune pedepsită cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă.
Petre Tobă și-a dat demisia joi seară, fiind implicat în dosarul privind corupția la DIPI, în care Direcția Națională Anticorupție a cerut aviz președintelui României pentru începerea urmăririi penale.
Tobă este acuzat de procurorii anticorupție că ar fi refuzat să desecretizeze documente care atestau cheltuirea nelegală a fondurilor Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), serviciul secret al Internelor.
Solicitarea procurorilor vine după ce şase șefi ai DIPI și 18 ofițeri înalți ai departamentului de informaţii au fost puşi sub acuzare pentru că ar fi decontat nelegal bani destinați acțiunilor operative. După ce au făcut deconturi fictive, conducerea DIPI a secretizat documentele, refuzând să le predea procurorilor care anchetau cazul, afirmă Direcția Națională Anticorupție (DNA).
Petre Tobă a precizat, într-o declarație către presă, că respinge acuzațiile și că se pune la dispoziția organelor de anchetă pentru clarificarea oricărei situații.
REFERAT. Cum ar fi îngreunat ancheta Petre Tobă
Potrivit procurorilor, Petre Tobă a refuzat să desecretizeze acte normative care reglementează achizițiile publice la DIPI, serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne. Fără actele normative care să permită deslușirea modului în care DIPI a făcut achizițiile publice, ancheta procurorilor DNA a fost îngreunată.
Într-un alt caz, și anume în cazul Oficiului Național pentru Protecția Martorilor, ministrul Tobă ar fi desecretizat acte normative, susțin procurorii în referatul în care cer președintelui Klaus Iohannis aviz pentru urmărirea penală a fostului demnitar.
În referat, procurorii susțin că „s-a constatat că ministrul Afacerilor Interne Tobă Petre a refuzat, în mod discreționar, declanșarea procedurii de declasificare a unor normative a căror încălcare vizează conținutul constitutiv al infracțiunilor de abuz în serviciu și deturnare de fonduri, adică într-o situație în care este exclusă protecția informațiilor clasificate(…)Lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinației legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securității naționale”.
Din probele cauzei a reieşit că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanță pentru care au fost alocate fondurile operative. Si anume, au fost cumpărate căsuțe de păpuși cu nisipar și tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărți de joc, darts cu săgeți, arcuri de tir, plase de tir, mingi de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărți în ediții de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofițerilor neoperativi ai D.I.P.I.
Știre în curs de actualizare.