22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE: Gabriel Oprea va fi audiat, săptămâna viitoare, în Comisia juridică a...

UPDATE: Gabriel Oprea va fi audiat, săptămâna viitoare, în Comisia juridică a Senatului

UPDATE 14.00: Biroul Permanent al Senatului a decis, luni, să transmită dosarul prin care DNA cere începerea urmăririi penale în cazul senatorului Gabriel Oprea, la Comisia juridică, informează News.ro.

Astfel, fostul ministru de Interne urmează să își studieze dosarul pe tot parcursul săptămânii, iar audierea sa va avea loc săptămâna viitoare.

Votul în plen va fi dat peste două săptămâni.

———–

Conducerea Senatului discută, luni, cererea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) privind încuviințarea urmăririi penale a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă, în cazul polițistului Bogdan Gigină, informează News.ro,

Potrivit articolului 150 din Regulamentul Senatului, forul legislativ are dreptul să ceară doar urmărirea penală a senatorilor care sunt sau au fost membri ai Guvernului. În cazul în care preşedintele Senatului primeşte o solicitare a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de a aproba o cerere de urmărire penală a unui senator care este membru al Guvernului, respectiva solicitare este adusă la cunoştinţa Biroului permanent al Senatului.

Biroul permanent al Senatului are obligaţia să ceară Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări să prezinte, în cel mult cinci zile, o primă evaluare a respectivei solicitări şi o estimare a timpului necesar pentru a realiza audierea senatorului şi pentru a studia documentele înaintate de procurorul general.

Citește și: Oprea se spală pe mâini de moartea lui Gigină: DNA uită că a căzut într-o groapă

Pe baza evaluării preliminare, Biroul permanent al Senatului va fixa un termen de depunere a raportului de către Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, termen care nu poate fi mai mare de 14 zile.

Audierea senatorului care este membru al Guvernului este obligatorie, iar în cazul în care acesta refuză sau se află în imposibilitate obiectivă de a se prezenta în faţa comisiei, acest fapt trebuie consemnat în raportul Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări. În situaţia în care senatorul în cauză se află în imposibilitate obiectivă de a se prezenta la audiere, se va fixa un nou termen. Raportul comisiei se aprobă prin votul secret al majorităţii membrilor prezenţi.

Potrivit Regulamentului, rapoartele cu privire la cererea de începere a urmării penale se dezbat în plenul Senatului în cel mult cinci zile de la depunerea lor la Biroul permanent. La dezbaterea asupra cererii de începere a urmăririi penale iau cuvântul preşedintele comisiei care a întocmit raportul, senatorul la care se referă cererea respectivă şi, după caz, câte un reprezentant al fiecărui grup parlamentar, după care se trece la vot. Hotărârea privind cererea de urmărire penală, al cărei proiect este întocmit de Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, se adoptă cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, cu respectarea prevederilor art.67 din Constituţia României, republicată.

Votul este secret şi se exprimă prin bile. Hotărârea prin care Senatul cere sau nu cere urmărirea penală se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. În cazul în care Senatul decide să ceară urmărirea penală, preşedintele Senatului va comunica acest lucru procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat, joi, procurorului genera să trimită Senatului cerere pentru începerea urmăririi penale faţă de fostul vicepremier Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpă în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină.

Citește și: Parchetul General solicită Senatului să formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de Gabriel Oprea. Cererea DNA în cazul fostului vicepremier a ajuns la Senat

Vineri, după ce fusese solicitat avizul pentru urmărirea sa penală, Oprea scria, pe Facebook, că este nevinovat pentru moartea poliţistului Bogdan Gigină, precizând că el nu se afla într-o coloană oficială şi nu venea de la o întâlnire privată, ci de la SRI, aflându-se în timpul serviciului, şi acuza DNA că nu menţionează că moartea poliţistului a fost provocată de o groapă.

„După aproape un an, procurorii DNA au anunţat că solicită aviz pentru începerea urmăririi penale faţă de mine, în legătură cu accidentul în care a murit Bogdan Gigină. Am spus-o şi o repet: regret enorm această pierdere şi cuvintele sunt prea puţine pentru a descrie cât de mult m-a marcat, ca părinte mai ales, tragedia din octombrie 2015″, a scris Oprea.

 

 

 

Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Elicopterul președintelui Iranului a aterizat forțat. Nu se cunoaște starea liderului iranian

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...
Ultima oră
Pe aceeași temă