-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialVIDEO. UPDATE: Două cereri de ARESTARE pentru Elena Udrea. Primele declaraţii ale...

VIDEO. UPDATE: Două cereri de ARESTARE pentru Elena Udrea. Primele declaraţii ale deputatei

UPDATE 19.22: Direcţia Naţională Anticorupţie a trimis o nouă cerere de arestare pe numele Elenei Udrea, de această dată în dosarul Microsoft, pentru că a încălcat obligaţiile impuse de controlul judiciar.

Procurorii anticorupţie motivează cererea de arest preventiv prin faptul că Udrea a încălcat una dintre obligaţiile impuse  ca urmare a dispunerii măsurii controlului judiciar, și anume „să nu se apropie de  ceilalţi inculpaţi, alţi participanţi la comiterea infracţiunii, martorii din dosar şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale”, se arată într-un comunicat DNA

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/flowplayer’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/playernew/singleplayer_max/ef972535f848571f9dc68fe5582f4a30/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

De asemenea procurorii spun că în anul 2013,  pe fondul cercetărilor efectuate de DNA în legătură cu derularea contractului de licenţiere Microsoft şi a măsurilor asigurătorii dispuse față de un om de afaceri vizat de anchetă, lidera PMP ar fi pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justiţie. Există indicii în sensul că remiterea sumelor de bani ar fi avut loc în mai multe tranşe în perioada iulie 2013 – februarie 2014.

​Citeşte şi: Două cereri de arestare pentru Elena Udrea. Deputata ar fi pretins 500.000 de euro de la un om de afaceri

––

UPDATE 17:20: Elena Udrea a declarat, pentru B1TV că nu ştie ce va face, încă, în legătură cu cererea de arestare şi că ceea ce i se întâmplă în aceste patru zile este "strigător la cer". De asemenea, a subliniat faptul că deşi dosarul Gala Bute a fost deschis acum patru ani, ea nu a fost chemată niciodată să dea declaraţii. 

"Cererea de arestare a venit dintr-o dată, ce mi se întâmplă în ultimele patru zile este strigător la cer. În dosarul "Gala Bute" nu am fost chemată patru ani să dau nici măcar o declaraţie, nici acum nu am dat vreo declaraţie, nici nu ştiu de ce sunt acuzată şi astăzi DNA face cerere de arestare împotriva mea în condiţiile în care nimeni nu m-a întrebat ceva", a precizat lidera PMP

​Citeşte şi: Reacţia Elenei Udrea, după cererea DNA de arestare. Pe cine acuză

Lidera PMP a mai precizat că dacă toate aceste acuzaţii au scopul de a-i închide gura, va redacta o scrisoare pe care o va trimite tuturor ambasadelor şi că va susţine o şedinţă în plenul Parlamentului în care va spune tot ce ştie. 

"Eu sunt un om care zece ani m-am luptat ca justiţia să fie puternică, independentă şi să funcţioneze pentru fiecare cetăţean. Eu cred că justiţia trebuie să fie puternică, dar de multe ori oamenii care fac justiţia au slăbiciuni", a continuat Udrea.

Deputata a precizat faptul că nu poate să nu lege cererea de arestare cu declaraţiile pe care le-a făcut despre generalul Coldea şi că acesta este de fapt o luptă între ea şi general. 

"Nu se poate ca timp de patru ani să nu fiu chemată să dau vreo declaraţie şi acum să formulezi cerere de arest preventiv. Este necredibil că lucrurile acestea nu se întâmplă din alt motiv decât declaraţiile pe care le-am făcut despre Coldea".

Lidera PMP a mai spus că în ciuda faptului că Ponta a negat acest lucru, ea este una dintre persoanele care s-au luptat pentru numirea lui Kovesi în fruntea DNA.

"Pentru ca Kovesi să preia şefia DNA, eu am mers la domnul Ponta la birou, eu sunt unul dintre cei care au contribuit la doamna Kovesi să exercite această funcţie. Dacă au avut dreptate în 99 % din cazuri, acest lucruri nu înseamnă că nu poate greşi într-un singur caz, cu intenţie sau fără intenţie, în acest caz cu intenţie", a mai spus Udrea.

De asemenea, aceasta a mai adăugat că nu a vorbit cu fostul preşedinte Traian Băsescu şi că PMP-ul va continua să existe şi fără ea.

​"PMP este un partid care va trebui să îşi atingă obiectivele pentru care s-a înfiinţat, cu sau fără Elena Udrea, acest partid ar trebui să reprezinte noua clasă politică. Dacă se întâmplă ceva cu un lider al partidului nu înseamnă că tot partidul trebuie să meargă acasă", a subliniat Elena Udrea. 

Întrebată dacă va continua seria dezvăluirilor, Udrea i-a numit pe Raluca Ţurcan, Valentin Ţurcan şi Oreste Teodorescu. 

UPDATE 16.20: DNA a trimis Camerei Deputaţilor o cerere de arestare pentru Elena Udrea.

UPDATE 12:12Deputatul Elena Udrea a mai declarat, miercuri, că nu doreşte să mai amestece justiţia în scandalul dintre ea şi generalul Coldea de la SRI şi că nu acuză pe nimeni din justiţie, adăugând că este dreptul procurorilor să ancheteze un fost ministru, inclusiv pe ea.

Citește și: Elena Udrea promite DEZVĂLUIRI ZILNICE. Cine ar trebui să se teamă

”Nu doresc să mai amestec justiţia în scandalul dintre mine şi generalul Coldea, de la SRI. Nu mai vreau să fac acest lucru”, a afirmat Udrea, după şedinţa comisiei juridice care a avizat favorabil solicitarea DNA de începere a urmăririi sale penale în dosarul Gala Bute.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/flowplayer’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/playernew/singleplayer_max/eaee45fd7f9f2676ac6a5d9f33bb262d/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

 

UPDATE 11:26:  Președintele forului, Bogdan Ciucă, a declarat, miercuri, că Comisia Juridică a avizat cererea DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale a fostului ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, cu 20 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă”, şi o abţinere, în timp ce un alt vot a fost anulat, informează Mediafax.

Citește și: UPDATE. Dosarul Gala Bute: Procesul lui Obreja se judecă joi. Ceilalți trei inculpați, în arest la domiciliu

”Comisia s-a pronunţat. Nu e vorba de ridicarea imunităţii unui parlamentar, ci este un aviz pentru începerewa urmăriri penale a unui fost ministru. Procedura spune că în cazul acesta Comisia juridică propune Camerei acest aviz. Au fost 23 prezenţi, 20 au votat <pentru> , unul <împotrivă>, o abţinere, iar unul a fost anulat. Votul a fost secret”, a spus, după sedință, Ciucă.

El a arătat că, de data aceasta, în cadrul comisiei nu s-a mai intrat pe fondul cauzei.

„Nu s-a mai intrat pe fond, de data aceasta. Aprofundarea dosarului nu se face în comisie, se face înainte de şedinţă. Cei care au simţit nevoia să studieze dosarul, l-au studiat. Elena Udrea, în comisie, a subliniat că ar fi unele neclarităţi, dar pe care domnia sa le va clarifica în Justiţie. A spus că e de acord cu procedura aplicată de comisie şi a solictat să dăm această încuviinţare. Colegii nu au ridicat obiecţii şi s-a trecut la procedura de vot”,a spus Ciucă.

El a arătat că cel mai probabil plenul se va pronunţa asupra acestui raport al Comisiei juridice lunea viitoare.

„Dacă azi trimitem la BP raportul Comisiei, de mâine oricând preşedintele Camerei poate convoca plenul, în cinci zile, cel mai probabil luni”, a spus Ciucă.

Şedinţa Comisiei juridice a durat circa zece minute.

UPDATE 10:55: Comisia Juridică a dat aviz pozitiv cererii DNA de începere a urmăririi penale în cazul deputatei Elena Udrea, în dosarul Gala Bute.

Cererea DNA a fost avizată cu 20 de voturi "pentru", unul împotrivă, o abţinere şi un vot anulat.

UPDATE: Elena Udrea a cerut colegilor să dea aviz pozitiv pentru începerea urmăririi penale în ceea ce o privește.

”Nu voi ataca niciodată Justiția. Nu atac instituțiile, nu atac SRI”, a declarat Elena Udrea.

Ea a precizat că nu poate să dea detalii de fond din dosar, întrucât se află sub control judiciar.

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor va discuta, miercuri, solicitarea DNA de începerea a urmăririi penale a deputatei Elena Udrea, în dosarul "Gala Bute".

Secretarul Camerei, Marcel Ciolacu, a precizat că Biroul Permanent a hotărât, în unamitate, să fie înaintată către Comisia Juridică solicitarea DNA în cazul Elena Udrea, această comisie având trei zile pentru a întocmi raportul şi apoi în termen de cinci zile va fi dezbătut în plen.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut aviz de la Parlament pentru urmărirea penală a deputatului Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării, şi senatorului Ion Ariton, fost ministru al Economiei, în dosarul "Gala Bute", în care sunt suspectaţi de fapte de corupţie.

Citește și: VIDEO. Dosarul Gala Bute: Care sunt faptele de care este acuzată Elena UDREA

DNA cere urmărirea penală pentru deputata Elena Udrea (fost ministru al Dezvoltării Regionale), pentru abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene și folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Faptele au legătură cu atribuirea şi folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului în perioada 2010 – 2012.

Citește și: Dosarul Gala Bute: DNA cere începerea urmăririi penale pentru Elena Udrea și Ion Ariton. Cum se apără Udrea şi Ariton

Ea a aprobat atribuirea un contract de peste 10 milioane de lei unei firme pentru organizarea evenimentului ”Gala Bute”, fără licitație și care urma să fie rambursat din fonduri europene. Totodată, ea și-a folosit influența pentru ca firma organizatoare să primească un împrumut bancar garantat tot de Ministerul Dezvoltării. Udrea ar fi urmărit să obțină câștiguri electorale din acest eveniment, prin asocierea numelui ei cu cel al sportivului Lucian Bute, mai arată procurorii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă