5.2 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSpecialDosarul Gala Bute: DNA cere începerea urmăririi penale pentru Elena Udrea și...

Dosarul Gala Bute: DNA cere începerea urmăririi penale pentru Elena Udrea și Ion Ariton. Cum se apără Udrea şi Ariton

UPDATE 16.30:  UPDATE: Dosarul Gala Bute: Fostul ministru Ion Ariton ar fi OBLIGAT 10 companii de stat să sponsorizeze gala. Ce spune Ariton

UPDATE: Specialiștii nu exclud operarea de rețineri în acest dosar. Beneficiarii banilor pot scăpa de măsurile preventive dacă oferă procurorilor probe materiale care să ajute ancheta.

UPDATE 15.00: Elena Udrea susține că este o încercare de intimidare a sa, după dezvăluirile pe care le-a avut săptămâna trecută,

”Leg clar ceea ce se intamplă in acest moment de lucrurile in care functioneaă sistemul. Am cerut ca meciul să aibă loc în țara lui Bute”, a spus Udrea, într-o conferință de presă.

Citește și: Elena Udrea: Tot ce mi se întâmplă este din cauza declaraţiilor mele despre generalul Coldea

UPDATE 14.30: Rudel Obreja a fost adus luni la DNA, după ce procurorii au percheziționat locuinţa sa din Sectorul 2 al Capitalei. Obreja a spus că ”toți banii au fost luați legal” și că ”nu trebuia licitație pentru că era o singură societate care avea exclusivitate pentru tot ce însemna Gala Bute”.

Citește și: Doroftei, despre Rudel Obreja: Îmi doresc să fie un om liber

UPDATE 14.20: Elena Udrea promite noi dezvăluiri

UPDATE 13.50: Fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, a fost adus luni la DNA de către anchetatori, după ce la locuinţa sa din localitatea ilfoveană Corbeanca au fost făcute percheziţii, în dosarul "Gala Bute".

UPDATE 12.35: Senatul a trimis ÎNAPOI la DNA cererea de începere a urmăririi penale în cazul lui Ariton

UPDATE 12.00: DNA a transmis procurorului general cererea de încuviințare a urmăririi penale pentru Elena Udrea

UPDATE 10.10: Opt persoane vor fi duse la audieri, după 12.00. Printre cei aduși se numără fostul consilier al Elenei Udrea, Ștefan Lungu, Adrian Gărdean, care controlează S.C. Termogaz Company S.A, fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja și primarul din Lupeni.

Gărdean este cercetat pentru că, prin firma sa, S.C. Termogaz Company S.A a transferat în contul S.C. Europlus Computers S.R.L. sumele de 900.000 RON la 28.12.2011 şi 2.100.000 RON la 29.12.2011. Pentru a justifica aceste plăţi, între cele două societăţi comerciale s-a încheiat un contract de publicitate, având ca obiect prestarea de servicii cu ocazia galelor de box ce urmau să fie organizate de Rudel Obreja.

UPDATE 10.05: Procurorii anticorupție cer începerea urmărirea penale pentru Elena Udrea și Ion Ariton.

DNA cere urmărirea penală pentru deputata Elena Udrea (fost ministru al Dezvoltării Regionale), pentru abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene și folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Faptele au legătură cu atribuirea şi folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului în perioada 2010 – 2012.

Citește și: Dosarul Gala Bute: Care sunt faptele de care este acuzată Elena UDREA

Procurorii cer începerea urmăririi penale și pentru senatorul Ion Ariton, ministru al Economiei la data comiterii faptelor, pentru participaţie improprie la abuz în serviciu și folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

CITEŞTE ŞI  VIDEO & FOTO. Ce dezvăluiri bombă promite Elena Udrea

Procurorii anticorupţie efectuează, luni, percheziţii în 18 locaţii, sedii ale unor societăţi comerciale, situate în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Prahova, Hunedoara şi Gorj, într-un dosar care vizează fapte de corupție și asimilate faptelor de corupție, în cadrul unor proceduri de achiziție, prin programe finanțate din fonduri europene și fonduri publice, conform unui comunicat DNA. Percheziţiile ar fi făcute în dosarul Gala Bute.

Percheziţiile sunt făcute în dosarul "Gala Bute", iar printre locuinţele percheziţionate este şi apartamentul fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, din Sectorul 2 al Capitalei.

De asemenea, în vizorul procurorilor se află și un fost consilier al Elenei Udrea, Ștefan Lungu.

Anchetatorii fac percheziţii şi la locuinţa primarului din Lupeni, judeţul Hunedoara, Cornel Resmeriţă, precum şi în Ilfov – la locuinţele lui Ştefan Lungu (Corbeanca) şi Adrian Gărdean (Snagov), Hunedoara – la Miron Lupulescu (Haţeg) şi Prahova – la Gheorghe Nastasia (Buşteni).

CITEŞTE ŞI  GALERIE FOTO. Elena Udrea la GALA BUTE

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/flowplayer’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/playernew/singleplayer_max/fb5ff83ae83b8bd492b620ed8356445a/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Tot în judeţul Hunedoara sunt percheziţii la firmele Termogaz Company din Haţeg, Rogard Coom Impex SRL, tot din Haţeg, Consmin SA din Petroşani şi Last Time Studio SRL din Câmpina, au precizat sursele judiciare.

Procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de Informaţii şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

În luna aprilie a anului 2012, Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) a sesizat DNA, în legătură cu posibile acte de corupţie şi alte fapte penale comise în principal de Rudel Obreja în contextul organizării galei "Campion pentru România", eveniment sportiv la care pugilistul Lucian Bute a boxat la Bucureşti.

În nota de control întocmită de inspectorii DLAF şi înaintată DNA este descris modul în care Rudel Obreja, preşedinte al Federaţiei Române de Box, a dat dreptul de exclusivitate în organizarea galei de box "Campion pentru România" unei firme care îi aparţinea tot lui.

În baza acestui contract de exclusivitate de la federaţia condusă de Obreja, firma lui Obreja, Europlus Computers SRL, a obţinut, prin negociere directă de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus la acel moment de Elena Udrea, un contract de 10.175.168 de lei, având ca obiect "Promovarea brandului turistic al României". Valoarea a fost stabilită în baza unui studiu întocmit de The AdComp – Divizia de Publicitate SRL, la comanda Europlus Computers, valoare pe care MDRT "şi-a însuşit-o".

Inspectorii DLAF au ajuns la concluzia că firma lui Rudel Obreja nu avea în niciun caz capacitatea tehnică şi profesională de organiza o asemena gală sau de a presta servicii de promovare a României ca destinaţie turistică şi a brandului naţional. Cu numai două luni înainte de organizarea galei, firma lui Obreja, Europlus Computers, care avea patru angajaţi – doi part-time cu patru ore pe zi şi doi part-time cu două ore pe zi – şi-a adăugat ca activităţi secundare "serviciile de reprezentare media" şi "Activităţile agenţiilor de publicitate". Firma însă nu a angajat vreun specialist în aceste domenii, din datele ITM reieşind că până la momentul la care a primit contractul de la minister a avut aceiaşi patru angajaţi: un contabil, un subinginer electronist, un inginer electromecanic şi un consilier juridic.

În aceste condiţi, DLAF a ajuns la concluzia că MDRT a încheiat contractul cu firma lui Obreja în baza exclusivităţii pe care aceasta o primise de la Federaţia de Box condusă tot de el.

Imediat după obţinerea contractului de la MDRT, firma lui Obreja a luat un credit de la BRD, garantând cu sumele ce urmau să fie obţinute din acest contract. MDRT a plătit, la 1 februarie 2012, o primă tranşă din contract, în valoare de 8.116.800 de lei. Banii au intrat în contul de trezorerie deschis de BRD pentru a-şi primi banii din contractul dintre MDRT şi Europlus Computers. Plata s-a făcut din bugetul MDRT, însă urma să fie decontată din Fondul European de Dezvoltare Regională. Cererea de rambursare a fost depusă în 16 februarie, însă autoritatea de management a acestui proiect în România a suspendat verificarea ei, până la încheierea controlului DLAF.

"Pentru majorarea artificială a valorii cheltuielilor efectuate în legătură cu organizarea galei, în corespondenţa cu DLAF, SC Europlus Computers a invocat plăţi în valoare de 239.493,82 de lei care nu pot fi considerate ca fiind efectuate pentru organizarea reuniunii de box profesionist şi care nu au legătură cu activităţi de promovare a României. Aceste cheltuieli se referă la bilet de avion pentru Denisa Obreja, haine la comandă pentru Rudel Obreja, comisionul din vânzarea biletelor de intrare la gală, servicii de cazare şi masă achiziţionate înainte de încheierea contractului cu MDRT pentru un grup de persoane care nu sunt angajaţii Europlus Computers SRL, dineu după gala de box din 9 iulie sau servicii de consultanţă prestate în perioada iulie 2011 – ianuarie 2012", afirmă inspectorii DLAF în documentul de control transmis DNA.

Valoarea totală a contractului dintre Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi Europlus Computers, firma preşedintelui Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, care a organizat evenimentul în care a boxat şi Lucian Bute, a fost de 1,93 milioane euro fără TVA.

La 1 noiembrie 2011, MDRT anunţa că firma lui Rudel Obreja va încasa suma de 1,53 milioane euro, fără TVA, cu aproape 400.000 euro mai puţin decât valoarea din contract, întrucât nu şi-a îndeplinit unele obligaţii.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului arăta, în aprilie, că sesizările DLAF către DNA se referă strict la activitatea societăţii comerciale care a organizat Gala Bute, nu la activitatea ministerului.

Conform ministerului, procedura de achiziţie publică pentru desemnarea prestatorului de servicii de publicitate pentru acest eveniment a fost stabilită în conformitate cu procedurile legale în vigoare, aşa cum sunt ele prevăzute de OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii.

De asemenea, MDRT preciza că, în urma analizării respectării prevederilor contractului de prestări servicii de publicitate dintre minister şi societatea comercială care a organizat gala de box, a constatat că nu toate activităţile stabilite în contract au fost îndeplinite şi, prin urmare, aşa cum prevede contractul, a achitat doar o parte din suma iniţial stabilită. Astfel, MDRT a decis să achite doar 1,54 de milioane de euro (fără TVA), în timp ce suma stabilită iniţial în contract a fost de 1,93 de milioane de euro (fără TVA).

 

Cele mai citite

Rolex majorează prețul ceasurilor cu până la 8%

În 2025, Rolex a început anul cu o creștere semnificativă a prețurilor pentru unele dintre cele mai populare modele ale sale, influențată de creșterea...

Studenții pot cumpăra bilete de tren cu reducere de 90% doar pentru traseele dintre domiciliu și universitate

Reducerea pentru studenți se aplică, din acest moment, pentru călătoriile interne, dar doar la trenurile de clasa a 2-a pe ruta dintre localitatea de...

Avertizări meteo: Cod portocaliu de viscol și Coduri galbene de vânt puternic în mai multe județe

Meteorologii au emis o avertizare Cod portocaliu de viscol, valabilă până vineri dimineața, în zone montane din zece județe. Potrivit ANM, în intervalul 2 ianuarie,...
Ultima oră
Pe aceeași temă