9.4 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăSpecialBecali: Când ies mă transform în om duhovnicesc

Becali: Când ies mă transform în om duhovnicesc

Judecătoria Medgidia a arătat că Gigi Becali întrunește toate condițiile pentru a fi eliberat condiționat și a admis cererea omului de afaceri. În prezent, Becali se află în inchisoare, unde execută o pedeapsă de trei ani și șase luni, în regim deschis, în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării. 

”Întrucât condamnatul a executat, până la această dată, fracţia prevăzută de lege, singurul aspect ce trebuie avut în vedere în cauză este îndeplinirea condiţiilor subiective prevăzute de lege, respectiv dacă, condamnatul „este stăruitor în muncă, disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de antecedentele sale penale. Având în vedere acest aspect, instanţa reţine că deţinutul nu are antecedente penale, nu este recidivist şi că pe timpul executării pedepsei deţinutul a avut o conduită corespunzătoare. A fost inclus în programele obligatorii de adaptare la viaţa instituţionalizată”, a arătat Judecătoria Medgidia. 

Citește și Gigi Becali ar putea da Steaua "cadou". Nu exclude să se implice în handbal

Astfel, instanța a apreciat că timpul efectiv executat de Becali este suficient pentru reeducarea lui, întrucât:

– Potrivit art. 59 C.penal „după ce a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani sau cel puţin trei pătrimi în cazul închisorii mai mari de 10 ani, condamnatul care este stăruitor în muncă, disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinând-se seama şi de antecedentele sale penale, poate fi liberat condiţionat înainte de executare în întregime a pedepsei.”

– Potrivit art. 587 alin.1 Cod pr.pen.: „ Liberarea condiţionată se dispune, la cererea sau la propunerea făcută potrivit dispoziţiilor legii privind executarea pedepselor, de către judecătoria în a cărei circumscripţie se află locul de deţinere.”

În consecință, instanţa trebuie să aibă în vedere un criteriu obiectiv, executarea unei fracţii din pedeapsă, iar pe de altă parte un criteriu subiectiv, comportamentul lui Becali în timpul executării pedepsei şi antecedentele sale penale. 

”Instanţa apreciază ca îndeplinit şi criteriul obiectiv, respectiv a fost stăruitor în muncă – acumulând zile câştig, a fost disciplinat, nu are nicio sancţiune disciplinară şi a dat dovezi temeinice de îndreptare, în sensul că a acceptat pedeapsa care i-a fost aplicată, starea de detenţie apreciind-o ca un „purgatoriu”, de la viaţa materială la cea spirituală. Perioada efectiv executată este considerată de instanţă ca suficientă pentru ca funcţia şi scopul pedepsei să fie atinse”, potrivit Judecătoriei Medgidia. 

În concluzie după ce a analizat cererea de eliberare formulată de Becali, instanța a hotărât că ” este întemeiată şi va fi admisă, fiind întrunite cerinţele art. 59 C.penal, întrucât condamnatul a avut o evoluţie corespunzătoare a conduitei pe perioada detenţiei, fapt ce dovedeşte dobândirea capacităţii concrete de mobilizare şi responsabilizare în sensul reintegrării sale licite în societate”.

Temniţa, curăţare spirituală pentru Becali

În cererea de eliberare formulată de către Gigi Becali, omul de afaceri a arătat că viața în închisoare l-a schimbat, învăţăturile lui Isop l-au „curăţat” şi l-au „îndreptat”, iar temnița s-a transformat într-o curățare spirituală.

Când a fost întrebat de președintele de complet dacă este pregătit să se întoarcă la viața socială, patronul Steaua a declarat că atunci când va ieși din închisoare se va transforma într-un ”om duhovnicesc”.

”Petentul-condamnat arată că, însăşi caracterizarea vorbeşte de la sine; când va ieşi din puşcărie se va transforma într-un om duhovnicesc şi va vrea să stea numai între oameni curaţi. Nu-l va mai interesa viaţa publică pentru a nu mai fi îndemnat la păcat. În ce priveşte Steaua, dacă va aduce bani, o va păstra, dacă nu, o va da cadou”, potrivit Judecătoriei Medgidia.

De asemenea, Becali a mulțumit judecătorilor pentru că l-au condamnat pentru că altfel nu ar fi ”găsit mântuirea, vindecarea spirituală”. 

Cum a motivat George Becali cererea de eliberare condiționată

Gigi Becali a arătat în cererea depusă la Judecătoria Medgidia că: a executat mai mult de jumătate din pedeapsă, a achitat în totalitate prejudiciul stabilit de instanţa de condamnare, s-a prezentat singur la locul de detenţie pentru punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei, nu a avut rapoarte de pedepsire, fapt rezultat din rapoartele de evidenţiere şi a recompenselor primite, a avut o conduită ireproşabilă şi a înţeles în totalitate scopul pedepsei aplicate. 

Becali a citit pasaje din cartea lui în fața completului de judecată

Omul de afaceri a prezintat cartea lui şi a citit din ea câteva fragmente cu privire la îndreptarea sa din temniţă. Mai mult, a solicitat să fie dată domnului procuror ”să citească şi dumnealui câteva pasaje subliniate”.

Citește și: Gigi Becali, CONDAMNAT la 3 ani de închisoare cu SUSPENDARE în Dosarul sechestrării. DECIZIA este DEFINITIVĂ. Vezi varianta integrala a condamnării

În închisoare, Gigi Becali a terminat de scris două cărți, "Muntele Athos, patria Ortodoxiei” și "Becali şi Steaua”, iar în februarie 2015 a anunțat că se apucă de o a treia carte, "Becali, Parlamentul Europei și Parlamentul României”. Pentru fiecare dintre cărțile scrise, el a primit o reducere cu 30 de zile a pedepsei.

Finanțatorul Stelei are de executat o pedeapsă de trei ani şi jumătate, după ce a fost condamnat, în 20 mai 2013, la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării şi a primit ulterior un spor de şase luni, după alte două condamnări, în dosarul "Valiza" şi în cel al sechestrării celor care i-au furat maşina.

Cele mai citite

Farul și CFR s-au încurcat reciproc. Egal în derby-ul fostelor campioane

Farul Constanța și CFR Cluj, ultimele două campioane ale României, au remizat la Ovidiu, scor 1-1, în penultima etapă a sezonului regular din Liga...

Trebuie să terminăm cu era Nicușor Dan”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că în scurt timp se va ști cine este candidatul comun PNL – PSD pentru Primăria Capitalei. Acesta...

Farul și CFR s-au încurcat reciproc. Egal în derby-ul fostelor campioane

Farul Constanța și CFR Cluj, ultimele două campioane ale României, au remizat la Ovidiu, scor 1-1, în penultima etapă a sezonului regular din Liga...
Ultima oră
Pe aceeași temă