Membrii Consiliului Naţional de Integritate (CNI) au decis, marţi, cu majoritate de voturi, să înainteze Senatului o cerere a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) care solicita revocarea din funcţie a reprezentantului societăţii civile în for, Codru Vrabie, fără a-l audia, potrivit Mediafax.
Hotărârea CNI a fost luată cu zece voturi pentru şi două abţineri, preşedintele forului, Cynthia Curt, şi cel vizat de cererea de revocare, Codru Vrabie, abţinându-se.
Membrii CNI au ajuns la concluzia că cererea ANI, care le fusese transmisă şi prezentată încă de la şedinţa din 18 ianuarie, nu poate fi luată în discuţie, ei neavând competenţa legală de a se pronunţa asupra unei astfel de solicitări. Totuşi, ei i-au permis secretarului general al ANI, Horia Georgescu, invitat să participe la şedinţă, să susţină solicitarea.
La expunerea lui Georgescu, membrii CNI au discutat chestiuni de ordin procedural, punându-se cu greu de acord asupra conduitei de urmat în această chestiune.
După mai mult de jumătate de oră de dezbateri cu un conţinut extrem de tehnic, cu raportări dese la competenţele impuse CNI de lege, membrii forului au ajuns la concluzia că trebuie să transmită solicitarea ANI către Senat, instituţia competentă de a dispune în legătură cu revocarea lui Vrabie.
Acesta nu şi-a putut prezenta punctul de vedere în replică la acuzaţiile aduse, el având doar o intervenţie „pe procedură”, spunând ce consideră că ar trebui să facă CNI cu cererea de revocare a sa formulată de ANI.
La finalul şedinţei, secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Lidia Barac, membru în CNI, a dat asigurări că, la prima şedinţă, va propune tuturor membrilor să asculte şi poziţia lui Vrabie în legătură cu acuzaţiile ANI, până atunci toţi urmând să studieze conţinutul cererii reprezentanţilor Agenţiei.