Directorul hotelului Best Western Savoy din nordul statiunii Mamaia, Angela Zahiu, spune, in numele investitorilor din turismul romanesc, ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, ar trebui sa intervina pentru a reglementa situatia plajelor. Aceasta vorbeste despre un adevarat dezastru in domeniu si cere infiintarea unui Minister al Turismului care sa aiba competente largite si sa fie condus de persoane capabile.
– Care este principala nemultumire pe care o aveti in ceea ce priveste activitatea desfasurata?
– Hotelierii vor ca Ordonanta 19, care a fost votata de Camera Deputatilor, dar si de Senat, sa nu fie promulgata de presedintele tarii, pentru ca aceasta ordonanta nu face decat sa blocheze efectiv activitatea din turism. Spun „sa blocheze” pentru ca turismul a inceput cu stangul. Atat timp cat plaja, care costituie singura motivatie de alegere ca destinatie turistica a sejurului pe litoral, nu este finalizata, agrementata, atractiva, nu este fata frumoasa scoasa la maritat, nu are de ce sa vina clientul. Turistul nu vine pentru a sta intr-un hotel sau intr-un camping, el vine pentru a face cura heliomarina si talazoterapie, adica baile de nisip, care se fac numai pe litoral. Atat timp cat esti stresat cu lucrarile care se fac, cand nu gasesti minimul de obiecte de inchiriat pe plaja, cand nu ai garantia securitatii tale si a salvamarului, atunci nu mai ai de ce sa vii pe litoral. Plimbari nu se pot face prin statiune, pentru ca iluminatul si mijloacele de transport sunt deficitare si inca nu sunt deschise toate magazinele. Mai mult, unitatile sunt incercuite de masini de mare tonaj, vole si tractoare, care se strecoara pe langa hoteluri si intra pe plaja.
– Cum arata acum plajele?
– Nisipul trebuia curatat pana la data de 1 mai. Scoica trebuia stransa si eliminata de pe plaja, nisipul mare strans si cernut, si dupa aceea afanat. Aranjarea obiectelor de agrement (paturi, umbrele) nu necesita trecerea de tractoare zilnic, ci numai greblarea. Acum s-a creat pe plaja o pojghita de scoici de cativa milimetri. Restul scoicii este ingropata, dar la o urmatoare scarmanare a nisipului iese afara, iar acel nisip fin care este in Bulgaria si care are tratamentul mentionat nu exista. Nu mai exista. In anii trecuti hotelierii cerneau nisipul pana la data de 1 mai, dupa ce scoica era stransa de catre Apele Romane, iar minitractoarele cerneau si ele la sfarsitul zilei. Acum nu mai exista acest tratament.
Situatie fara precedent
– Care e acum situatia din fata hotelului pe care il administrati?
– Situatia este dezastruoasa. Legea organica pe care vrea sa o modifice doamna ministru pentru operatorii de plaja nu este publicata in Monitorul Oficial, deci nu exista aprobare pentru constructiile de pe plaja. Ele s-au facut in vederea unei aprobari care se va da ulterior. Cu alte cuvinte, tragem cu pusca, pentru ca primim aprobarea de atac ulterior.
Totul este construit abuziv. Ba mai mult. S-au „trantit” in fata complexului Best Western doua beach-baruri, la o distanta destul de mica de terasa-restaurant. Deci, in mod concurential abuziv, se practica o activitate de baza a hotelurilor cu restaurante pe plaja. Activitatea de plaja s-a extins pe plaja, or, plaja este un agrement, nu are activitatea principala beach-barul.
– Puteti sa faceti ceva in aceasta privinta?
– Nu pot sa fac nimc. Atat timp cat se modifica o lege organica pentru trei, patru operatori de plaja, ne dam seama ca nu putem sa facem nimic.
– Cum vi se pare initiativa de a amplasa pe plaja camere de luat vederi?
– Solicitam ca imaginile inregistrate de aceste camere de luat vederi sa poata fi accesate non-stop pe internet. Atunci vedem cand se termina activitatea beach-barurilor, care trebuie sa se inchida odata cu plaja, la 7 seara, nu la 11 noaptea, vedem ce se vinde pe plaja, vedem incidentele de pe plaja si cat de bine este organizata activitatea aici.
Afaceri imobiliare pe nisip
– Ati fost acuzati ca nu ati participat la licitatia de inchiriere a plajelor.
– Da. Caietele de sarcini s-au dat cu 30 de zile inainte de licitatie, deci, chiar daca vroiai sa intri intr-o asociere, nu aveai timpul necesar, pentru ca actele trebuie sa „dospeasca” 30 de zile. Toate lucrurile au fost facute premeditat. Orice agent economic care a gestionat plaja si are bun-simt stie ca a face un plan de investitii pe o suprafata de sase kilometri de plaja intr-o luna de zile este imposibil. Lucrul acesta s-a stiut. S-a creat insa o asociatie a hotelierilor in Mamaia si, desi membrii sai detineau unitati de cazare si restaurante, de la Parc spre nordul statiunii, nu au putut sa intruneasca punctajul.
„Dorim un Minister al Turismului”
– Cereti demisia presedintelui Autoritatii Nationale pentru Turism?
– Noi am avut o intalnire organizata de presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, Ovidiu Iuliu Marian, dar pe care a patronat-o doamna ministru Mediului si atunci ne intrebam cine e ministrul Turismului. Dansul a spus ca nu-l intereseaza plajele, desi activitatea noastra, a turismului de litoral, este exact plaja. Ne intrebam atunci ce-l intereseaza. Solicitam sa avem un post de ministru plin al Turismului, cu posibilitatea de initiativa legislativa alaturi de patronatele din turism, pentru ca orice initiativa legislativa se face impreuna cu sindicatele, patronatele si ministerul de resort. Este dezastruos faptul ca toata lumea se amesteca in plaja turistica, ce tine de resortul activitatii hoteliere, si nu se implica in plaja costiera, care tine de domeniul apelor. Sau cumva se face aceasta imixtiune ca sa se creeze o mare afacere imobiliara?
– Care sunt cerintele concrete?
– Demersul hotelierilor de pe litoral este ca presedintele tarii sa inteleaga faptul ca nu vrem sa facem greve, nu vrem sa boicotam activitatea, desi ne-o boicoteaza altii, pentru ca turismul aduce bani la bugetul local si la cel de stat. Noi facem imaginea tarii. Suntem cei care contractam, alaturi de agentiile de turism, turistii care viziteaza statiunea, respectiv orasul Constanta. Hotelierii solicita de urgenta implicarea presedintelui Romaniei in problema plajelor si efectuarea in regim de urgenta a legii costiere, care sa se delimiteze de plaja turistica, ce trebuie administrata de statiunile turistice, dupa modelul bulgar.