Preturile de consum au crescut in septembrie cu 1,08%, fata de 0,86% in luna precedenta, pe fondul scumpirii alimentelor, transporturilor si telefoniei, iar rata inflatiei din ultimele 12 luni a depasit pragul de 6%, pentru prima data din august 2006. In ultimul raport asupra inflatiei, din luna august, BNR a revizuit in crestere cu 0,2 puncte prognoza pentru 2007, de la 3,7% la 3,9%, si in scadere cu 0,5 puncte cea pentru 2008, de la 4,2% la 3,7%. Deja la finele lunii septembrie, comparativ cu decembrie 2006, inflatia se situeaza la 3,9%, nivel prognozat de BNR pentru tot acest an. In aceste conditii, nu numai tinta anuntata de Banca Nationala, de 4%, plus-minus 1%, va fi ratata, dar nici cea de anul viitor nu pare prea realista.
De fapt, nimic nu este intamplator, iar aceasta crestere a inflatiei demonstreaza inca o data fragilitatea economiei. Romania a avut si va avea in continuare mari probleme cu agricultura. Anii mai buni sau mai slabi din punctul de vedere al productiei pe noi ne influenteaza mult mai mult decat pe locuitorii celorlalte tari central sau est-europene. La noi, ponderea alimentelor in cosul de consum este de 30-40%, iar la vecinii nostri, de numai 15-20%. De aceea, orice scumpire a produselor agroalimentare erodeaza mult mai mult inflatia Romaniei decat pe a celorlalte state din regiune. Pe de alta parte, in luna septembrie, alaturi de alimente, cel mai mult au crescut tarifele la serviciile telefonice si postale. Scumpirile in acest caz au fost cauzate de deprecierea monedei nationale. Este adevarat ca in primele sase luni ale anului, cand leul statea foarte bine in raport cu euro si dolarul, desi era o pozitionare artificiala, aceste servicii ne-au ajutat foarte mult in ceea ce priveste nivelul inflatiei. Acum insa avem in fata nu numai reversul medaliei, cu un curs ce sufera o corectie spre un nivel mai sustenabil, ci concretizarea tuturor avertismentelor privind vulnerabilitatea economiei la fluctuatiile de pe pietele internationale ce afecteaza in primul rand moneda nationala. Din pacate, nimeni nu poate face in acest moment o estimare cat mai aproape de adevar privind evolutia leului. Daca euro va depasi pragul de 3,4 lei, iar pretul petrolului va continua sa creasca, nici inflatia nu va sta pe loc. Este foarte probabil ca BNR sa intervina pentru a nu lasa leul sa se prabuseasca. Fie direct, prin majorarea politicii de dobanda monetara chiar din luna octombrie, fie mai discret, prin interventii pe piata valutara. De altfel, ar fi si singura salvare pentru leul nostru financiar, pentru ca de la Guvern, responsabil cu quasi-inexistentul leu comercial, nu mai avem nici o pretentie.
Fara doar si poate, inflatia este un impozit ascuns care ne afecteaza pe toti. Pe unii mai putin, pe altii, insa, mult mai mult. De exemplu, pentru pensionari si pentru salariatii cu venituri sub media nationala consecintele cresterii preturilor sunt cele mai vizibile. si asta pentru ca la alimente si utilitati, cu alte cuvinte pentru ceea ce consuma ei mai mult, inflatia a fost cea mai ridicata, de aproape 9% in ultimul an. Aceasta erodare a puterii de cumparare va genera noi cereri de cresteri salariale. Iar Guvernul, aflat in an electoral, va onora probabil foarte multe. Daca mai adaugam si devansarea majorarii pensiilor si deja anuntata crestere salariala in sectorul public de la 1 ianuarie 2008, nu mai avem nici un dubiu ca inflatia se va reinflama rapid, cu voia sau fara voia guvernatorului BNR. Este drept ca este mult mai usor sa scazi la jumatate o inflatie de doua cifre decat una cu o cifra, dar incercarea va fi mult mai dificila daca politicile monetare si cele fiscale nu merg mana in mana. si, dupa cum se vede, ele chiar nu au nimic in comun.
In aceste conditii, din nou viitorul nu suna prea bine. si asta pentru ca va interveni si un asa-zis factor psihologic. In momentul in care la nivelul pietei exista asteptari privitoare la cresterea inflatiei, multe dintre marfuri si servicii se pot scumpi in mod speculativ. Intram astfel intr-un cerc vicios din care Guvernul cu greu ne mai poate scoate.