27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialCercetătorii din România pichetează sediul CE de la Bruxelles

Cercetătorii din România pichetează sediul CE de la Bruxelles

Liderii cercetătorilor vor picheta miercuri sediul Comisiei Europene din Bruxelles sprijiniţi de sindicaliştii belgieni, urmând ca săptămâna viitoare să organizeze un miting în Capitală. Cercetătorii sunt nemulţumiţi de subfinanţarea domeniului şi de desfiinţarea institutelor de cercetare, potrivit Mediafax.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare Proiectare, Radu Minea, a spus luni într-o conferinţă de presă că a decis să nu mai expună oamenii în stradă, astfel că o delegaţie formată din zece lideri va merge să protesteze la Bruxelles şi va înmâna un memoriu Comisarului pentru cercetare ştiinţifică.

Minea a spus că sunt foarte mulţi cercetători care nu şi-au luat salariul de câteva luni şi că există presiuni din partea conducerilor institutelor asupra liderilor de sindicat.

“Din bugetul de stat se alocă fonduri pentru acţiuni finanţate pe bază de programe, precum şi pentru celelalte cheltuieli, stabilite în condiţiile legii de minimum 0,8% din PIB asigurându-se în perioada următoare o creştere a acestora în concordanţă cu tendinţele înregistrate în ţările din Uniunea Europeană. Acest articol din legea cercetării a fost modificat astfel că se va asigura anual o creştere a alocaţiilor bugetare, ca în 2010 să se atingă nivelul de 1% din PIB, dar cercetarea nu a primit aceşti bani, mai mult, prin rectificarea bugetară de la acest domeniu s-a luat 10%”, a spus Minea.

Cercetătorii cer rectificarea bugetară şi aducerea bugetului pentru cercetare ştiinţifică la 1% din PIB, stoparea desfiinţării unităţilor de cercetare ştiinţifică prin comasarea ilegală a institutelor, prin absorbţia unităţilor de cercetare de către universităţi şi desfiinţarea lor ca persoană juridică prin neplata drepturilor salariale în unele cazuri de peste şase luni.

Minea a adăugat că proiectul legii educaţiei dezavantajează cercetarea, el solicitând ca cercetarea să fie un domeniu separat pentru că, altfel, toţi banii vor fi dirijaţi către universităţi.

Cele mai citite

Rotiri gratuite la cazino. Chiar sunt gratuite? Cum le activezi și ce câștiguri poți obține

Rotirile gratuite fac parte din campaniile promoționale pe care operatorii de cazino online din țara noastră le desfășoară constant. Ele oferă utilizatorilor posibilitatea să...

Vești bune despre economie. S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Agenţia de rating S&P a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung...

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...
Ultima oră
Pe aceeași temă