20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCentura verde-galbena a Bucurestiului

Centura verde-galbena a Bucurestiului

» Capitala va avea o centura verde-galbena, formata din arbori, care vor reduce poluarea.
» Proiectul a fost intocmit si asteapta aprobarea comisiilor de specialitate ale primariei.
» Spatiile verzi s-au redus la jumatate din 1990 si numai 18% din ele fac parte din parcuri.

Bucurestenii vor avea, in anii urmatori, o adevarata padure de jur-imprejurul orasului, care va reduce din poluarea existenta si va avea efecte benefice asupra calitatii vietii. "Centura verde-galbena" este numele proiectului pe care il va realiza Primaria Capitalei si care are trei functii principale. Centura va preveni extinderea suprafetelor construite, va asigura o rezerva de spatiu pentru recreere si va ajuta la conservarea peisajelor valoroase, dupa cum au precizat specialistii municipalitatii.

Restrictii la planurile de dezvoltare
O data cu realizarea centurii verzi, se vor modifica planurile locale de dezvoltare, care trebuie sa impuna restrictii de utilizare a spatiului si a resurselor. Restrictiile vor avea caracter permanent si nu se vor modifica pe perioade scurte de timp. Padurea care va margini Bucurestiul a fost inclusa in proiectul complex "P.A.T.Z. – Zona Aglomeratiei Urbane si Zona Metropolitana ale municipiului Bucuresti". Prin acesta, se stabilesc reglementarile referitoare la dezvoltarea Bucurestiului si a comunelor invecinate. Edilii vor controla extinderea nejustificata a zonelor construite si vor proteja zonele traditionale valoroase.
Sport si recreere
Utilizarea terenurilor incluse in centura verde-galbena nu se va face la intamplare. Populatia va avea acces liber la spatiul rural deschis, va putea practica activitati sportive si de recreere. In apropierea zonelor populate, autoritatile vor sa protejeze si sa extinda zonele cu valoare peisagistica.  

Proiectul e gata
Proiectul referitor la organizarea centurii verzi a fost finalizat in anul 2006. In prezent, se afla in faza de avizare si aprobare de catre comisiile tehnice ale Primariei Capitalei, comisiile de specialitate ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti si ale autoritatilor centrale abilitate. Documentatia a fost transmisa Ministerului Agriculturii, in scopul coordonarii cu un alt proiect pe care aceasta institutie dorea sa-l deruleze, cel de creare a unui inel verde in jurul Capitalei.

reducere

» Mai putIne zone verzi
Intre anii 1990-2005, suprafata ocupata de spatiile verzi a scazut cu aproape 50%. Situatia este ingrijoratoare avand in vedere faptul ca doar 18% din spatiile verzi sunt parcuri si gradini publice.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă