La nivelul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine din Constanţa nu a fost reglementată problema deficitului de personal, situaţie pentru care se caută o rezolvare din 2009.
„Deficitul de personal se agravează, adică lucrăm cu sub 20% din normativul minim al Ministerului Sănătăţii. Nu am primit răspuns la nici una dintre solicitările înainte de noi”, spune medicul-şef al Centrului de Transfuzii, dr. Alina Dobrotă. „Avem două posturi libere de asistente şi un post de medic. Pentru asistente organizăm periodic concursuri. Numărul persoanelor interesate este foarte mic, dar este de înţeles pentru că în judeţ sunt şi alte instituţii medicale, cu salarizare mai bună. Pentru postul de medic au fost diverşi medici în -ultimii doi ani care s-au -interesat, dar nici unul nu s-a prezentat la examen. Mai există însă alte zece posturi blocate, pentru care am solicitat în diverse rânduri deblocarea, dar nu s-a luat nici o măsură favorabilă insituţiei noastre”, explică reprezentantul Centrului de Transfuzii.
Creştere uşoară a numărului de donatori
Numărul persoanelor care vor să doneze sânge la Centrul de Transfuzii din Constanţa este în această perioadă într-o uşoară creştere. Câteva zeci de persoane vin, zilnic, la centru pentru a vedea dacă starea de sănătate le permite să doneze sânge. „Cred că va fi atinsă şi luna aceasta ţinta de cel puţin 1.000 de pungi recoltate lunar, dar cu eforturi mari din partea echipei noastre, în sensul transmiterii de mesaje către populaţie şi a organizării de acţiuni de colectă mobilă în judeţ. În această perioadă ne confruntăm cu solicitări crescute din partea spitalelor, în paralel cu o creştere a variabilităţii numărului de persoane care se adresează pentru a dona sânge”, precizează dr. Alina Dobrotă. Recent, au fost organizate astfel de acţiuni de colectă la Mangalia şi Negru Vodă.
„Dacă ne-am baza doar pe ceea ce se recoltează la sediu, atunci capacitatea noastră de răpuns către nevoile pacienţilor din judeţ ar fi mai scăzută. Adresez pe această cale apel către cele peste 15 primării din judeţ, fie oraşe sau comune, să ne ofere sprijin pentru a organiza astfel de acţiuni”, completează medicul.
O condiţie: starea de sănătate a donatorului
În general, aproximativ 15% din persoanele care se adresează centrului nu pot fi admise pentru recoltare, din diverse motive. Lunar, aproximativ 1.300 de persoane donează sânge la Centrul de Transfuzii din Constanţa. Donatorii trebuie să aibă o bună stare de sănătate, să aibă minim 18 ani, domiciliul în judeţul Constanţa, să nu fi avut boli de tipul hepatitei virale, -tuberculoză, sifilis, boli cardiace şi o serie de alte afecţiuni care sunt contraindicate temporar pentru donarea de sânge şi, nu în ultimul rând, să dorească să ajute oamenii bolnavi. Pentru persoanele care donează integral se oferă şapte tichete de masă.