6.2 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăSpecialCentrul de Excelenta al elevilor constanteni, lasat de izbeliste

Centrul de Excelenta al elevilor constanteni, lasat de izbeliste

» Centrul de Excelenta care functioneaza in cadrul Colegiului "Mircea cel Batran" Constanta nu si-a inceput inca activitatea in acest an.

» Ministerul Educatiei, institutia de care este subordonat centrul, nu a facut nici un demers pentru inceperea activitatii.

» Centrul, la care invata in fiecare an circa o mie de elevi, a dat pana acum mai multi olimpici.

Centrul de excelenta din Constanta asteapta sa isi redeschida portile. De la inceputul anului pana in prezent nici macar nu a transmis calendarul organizatoric. Cu alte cuvinte, nici macar nu s-a organizat etapa de inscriere a candidatilor. Despre examenul pe care acestia ar fi trebuit sa il sustina pentru a fi adminisi, nici vorba. "stiu ca Ministerul Educatiei ar trebui sa aiba in organigrama si Centrul National de Excelenta. Nu cred ca e de vina criza economica. Nu stiu detalii", a spus prof. Ion Bararu, cel care a fost timp de patru ani director al Centrului de la Constanta, iar de trei ani incoace se ocupa benevol de organizare. Profesorul de fizica este recunoscut pentru devotamentul cu care lucreaza, ore in sir, impreuna cu olimpicii si echipele de elevi care realizeaza proiecte pentru NASA. Ani la rand, elevii care au facut parte din Centrul de Excelenta de la Constanta au obtinut rezultate remarcabile.

 "In alte judete nu au mai functionat mult timp astfel de centre pentru ca nu au avut resurse umane. Am gasit profesori care sa predea la plata cu ora. Pentru noi, acest Centru a fost o resursa de performanta deosebita", ne-a mai spus dascalul.

Medalii la olimpiade
Ionut Alexandru Mihalcea, elev in clasa a X-a, pregatit de profesorul de fizica Ion Bararu, este numai unul dintre elevii centrului care au obtinut rezultate deosebite. Acesta a obtinut mentiune la olimpiada de fizica ce a avut loc la Constanta. "Ionut s-a descurcat foarte bine, avand in vedere gradul de dificultate al competitiei. Oricum, el este implicat in mai multe proiecte. Acum lucreaza la proiectul NASA. Este foarte greu de lucrat cu olimpicii, dar si foarte placut sa discuti cu copii care stiu sa intrebe. Este un fel de refugiu fata de cenusiul zilnic. Este o adevarata desfatare", a precizat Ion Bararu. In ceea ce priveste olimpiada de fizica ce a avut loc la malul marii in perioada 31 ianuarie-5 februarie, dascalul are cuvinte de lauda, in special atunci cand vorbeste despre experimentele din laborator realizate de elevi. "Am avut ecouri absolut frumoase pentru lucrarile de laborator pe care le-am pregatit. Am primit aplauze la scena deschisa.

Au fost foarte apreciate. Dovada a acestui lucru sta si faptul ca, in premiera, peste doar cateva zile ma voi duce la Bucuresti cu unele lucrari originale care sunt niste experimente deosebite", mai spune profesorul de fizica constantean. Ion Bararu ne-a mai spus ca elevii care se pregatesc pentru a participa la concursuri si olimpiade petrec foarte multe ore in laboratoarele de specialitate pentru lucrari experimentale, teme de cercetare si proiectare pe calculatoare.

» O mie de elevi pe an
Centrul de Excelenta s-a deschis la malul marii in urma cu sapte ani, iar in fiecare an a reunit aproximativ o mie de elevi din clasele II-XII. Pentru a face parte dintr-un astfel de centru, elevii au fost selectati pe baza de concurs, la inceputul lunii octombrie. Centrul functioneaza pe parcursul anului scolar. La Constanta, elevii care au facut parte din Centrul de Excelenta s-au remarcat prin rezultate foarte bune la fizica si chimie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă