Biroul de Programe de Promovare a Sanatatii si Educatie pentru Sanatate, din cadrul Directiei Judetene de Sanatate Publica, a lansat ieri o campanie de prevenire si combatere a consumului ilicit de stupefiante. Campania se va desfasura pe durata unui an de zile, pana in aprilie 2006, si are ca slogan: „Da valoare vietii tale… Ia decizii sanatoase!”. Seful biroului, doctor Daniel Verman, a declarat ca scopul acestei campanii este implicarea tinerilor, parintilor si profesorilor in activitati comune pentru sustinerea unui stil de viata sanatos. Totodata, din luna august a acestui an se va relua si programul de studiu in statiunea Costinesti. Din rezultatele programului anterior, ce s-a desfasurat pe durata a sase ani, intre 1996 si 2002, doctorul Daniel Verman a spus ca 31,2% din consumatorii de droguri au ales acest lucru pentru ca vroiau sa gaseasca o noua metoda de relaxare si ca 77% din cei intervievati cunosteau riscurile consumului de stupefiante. Doctorul Loti Popescu a declarat ca pana in momentul de fata au fost pregatiti pentru combaterea consumului de droguri 200 de profesori din judetul Constanta si ca sunt in stadiu de formare inca doua serii.
Irina Neagu, asistent-sef in cadrul Urgentei Spitalului Clinic Judetean Constanta, a declarat ca numarul celor care ajung la spital in sevraj sau in urma unei supradoze este foarte mic si ca in ultimii ani s-a constatat ca aceste cazuri au un aspect sezonier.
Mai mult, cadrelor medicale de la Urgenta li s-au pus la dispozitie o serie de teste pentru depistarea consumatorilor. Un element de noutate il reprezinta noua metoda de „inventariere” a celor gasiti pozitiv. Astfel, in urma cu doua saptamani, spitalul a primit cartele speciale de identificare, care vor fi inmanate cazurilor pozitive, pe care se inmagazineaza informatii referitoare la modul de consum, stare de sanatate si identitatea consumatorului.
Totodata, Irina Neagu a mentionat ca de la inceputul anului nu s-a prezentat la Urgenta nici un asemenea caz si ca au fost doua suspiciuni, care insa nu au fost confirmate.
Mihaela Dinisov, directorul Directiei Judetene de Sanatate Publica, a declarat ca in cadrul Spitalului de Psihiatrie Palazu Mare functioneaza o clinica de dezintoxicare, cu zece paturi, care insa de la infiintare nu a tratat nici o persoana pana in momentul de fata. Acest centru primeste anual un buget de 200 milioane de lei, bani folositi, pana in momentul de fata, doar pentru conservarea aparaturii.