16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCentrala Fukushima va fi dezafectată! Momentul critic, depăşit. Reactoarele 5 şi 6,...

Centrala Fukushima va fi dezafectată! Momentul critic, depăşit. Reactoarele 5 şi 6, închise

Update 13:42 – Reactoarele 5 şi 6 sunt în stare stabilă, după ce s-a reuşit închiderea lor la rece, potrivit autorităţilor. Acestea au repus în funcţiune târziu sâmbătă sistemul de răcire al reactoarelor.

Centrala nucleară Fukushima Daiichi va fi, cel mai probabil, dezafectată, după ce a provocat serioase probleme în urma cutremului devastator din 11 martie, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, citat de agenţia Kyodo.

„Privind situaţia obiectiv, este clar”, a declarat Yukio Edano într-o conferinţă de presă, întrebat dacă guvernul nipon plănuieşte să închidă centrala.

Este prima dată de la cutremurul din 11 martie când un înalt oficial guvernamental vorbeşte despre închiderea centralei de la Fukushima. Edano a menţionat că premierul Naoto Kan va face o vizită la centrală, cel mai devreme luni, pentru a doua oară petrecerea cutremurului

Radiaţiile persistă

Între timp, mostre de spanac şi lapte din zonele adiacente centralei au fost descoperite cu un nivel mare de radiaţii. Acesta nu reprezintă un risc pentru sănătatea imediată a populaţiei, dar au fost retrase, totuşi, de pe piaţă.

Muncitorii de la Fukushima au fost expuşi

Pe de altă parte, 5 angajaţi care lucrează la repunerea în funcţie a centralei şi ameliorarea situaţiei riscante au fost expuşi unui nivel peste cel acceptat de radiaţii, potrivit Tepco, compania care administrează centrala.

Cu toate acestea, ei continuă să lucreze, deoarece nu dau semne anormale de la supra-expunerea suferită.

Răcirea reactoarelor, prioritară în continuare

Autorităţile japoneze au lucrat întreaga noapte la răcirea reactoarelor cu probleme. Un bazin supraîncălzit cu combustibil nuclear a fost răcit după ce muncitorii au reuşit să rpună în funcţiune răcirea cu ajutorul curentului electric.

Pompierii din Tokio au pompat apă timp de 13 ore într-un bazin cu combustibil uzat din reactorul 3, în timp ce ministerul apărării plănuieşte să pompeze apă într-un bazin similar din reactorul 4.

Se estimează că peste 2000 de tone de apă au fost pompate până acum în bazinul reactorului 3, mult peste capacitatea sa de 1400 de tone. Reactorul 3 foloseşte un mix de combustibil din plutoniu şi uraniu, numit MOX, care este mai greu de ţinut sub control decât cel normal, din uraniu.

Sistemul de răcire al reactorului 6 a fost reactivat după refacerea alimentării cu electricitate, iar temperatura în bazinul cu combustibil uzat a scăzut până la 52 de grade Celsius, de la 67,5 grade, ieri.

Creşterea temperaturii apei, de regulă la 40 de grade Celsius, determină scăderea nivelului apei şi, astfel, expunerea combustibilului nuclear, care se poate încălzi şi mai mult, după care urmează topirea acestuia şi emiterea de radiaţii puternice.

Compania Tepco estimează că va reuşi să refacă liniile de alimentare cu energie electrică şi la reactoarele 1 şi 2, în cursul zilei de duminică.

Cele mai citite

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a suferit o pierdere imensă. Ana Karina Schneider s-a stins din viață

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a suferit o pierdere profundă cu decesul conf. univ. dr. habil. Ana-Karina Schneider, o personalitate remarcabilă în domeniul Literaturii...

Dinamo caută întăriri! Pitu și Dobre sunt pe lista lui Kopic

După un început promițător de sezon, Dinamo București negociază aducerea a doi mijlocași importanți, Alexi Pitu și Alexandru Dobre, pentru a întări echipa în...

Festivalul Internațional de Film BIFF – ediția aniversară 20

Cea de a XX-a ediție, aniversară, a Bucharest Internațional Film Festival, singura competiție cinematografică internațională de film de lungmetraj organizată în București, intră în...
Ultima oră
Pe aceeași temă