1 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăSpecialCele mai vechi dosare de la instanţele sucevene

Cele mai vechi dosare de la instanţele sucevene

Dosarele de insolvenţă trag în jos viteza de rezolvare a cauzelor de pe rolul instanţelor sucevene N conform statisticii Curţii de Apel, cel mai vechi dosar aflat pe rolul instanţelor sucevene este un dosar din 1999 vizând insolvenţa SC Zimbrul SA la Curtea de Apel mai este pe rol un singur dosar de insolvenţă la o firmă din Botoşani, iar la Tribunal 5 dosare din care 4 de insolvenţă şi unul civil, legat de o întabulare judecată în 1999 pentru care s-a declarat apel după 11 ani n cele mai vechi dosare penale pe rolul instanţelor sucevene sunt strămutate şi îl vizează pe Csibi Istvan, un om de afaceri din Harghita judecat pentru corupţie şi lipsire de libertate.

Mii de dosare zac în arhivele judecătoriilor, tribunalelor şi curţilor de apel, nefiind finalizate de ani întregi. Motivele sunt multiple – expertize nefinalizate, neprezentarea martorilor, probe suplimentare cerute după declanşarea procesului, etc. O statistică realizată la nivelul Curţii de Apel Suceava relevă faptul că există pe rolul instanţelor din raza acesteia – care cuprinde şi judecătoriile respectiv tribunalul din judeţul Botoşani, există pe rol un număr de 4762 de dosare mai vechi de un an şi jumătate.

Zece dintre acestea sunt mai vechi de 10 ani – 3 la instanţele din Botoşani şi 7 la cele din Suceava. 
Mai toate dosarele mai vechi de 10 ani vizează insolvenţe nefinalizate, cel mai la îndemână exemplu constituindu-l falimentul SC Zimbrul SA, nici până acum finalizat.

La capitolul dosare nesoluţionate vechi între 5 şi 10 ani, Curtea de Apel are pe rol un număr de 33, din care 5 penale, 15 civile şi 13 de insolvenţă. Tribunalul Suceava nu a finalizat dosare cu astfel de vechime în număr de 37, din care 30 de insolvenţă, 5 civile şi 2 penale.

La judecătoriile din raza de responsabilitate a Tribunalului Suceava, cele mai multe dosare nesoluţionate cu o vechime între 5 şi 10 ani sunt la Judecătoria Suceava – 17, urmând Judecătoria Rădăuţi – 4, Fălticeni – 6, Gura Humorului – 9, Câmpulung Moldovenesc – 3, Vatra Dornei – 1.
Preşedintele Curţii de Apel Suceava, Cezar Hâncu a declarat că faţă de alte curţi de apel,la instanţele de pe raza Curţii de Apel Suceava sunt doar excepţii ce sunt monitorizate în ceea ce priveşte nesoluţionalizarea dosarelor pe o perioadă lungă de timp.

„Soluţionarea dosarele de insolvenţă, care sunt cele mai multe, depind în primul rând de modul în care se realizează valorificarea bunurilor ce aparţin societăţilor debitoare de către firmele de insolvenţă şi chiar a executării silite a averii administratorilor societăţilor intrate în faliment. Acestea nu au o legătură directă cu activitatea de judecată, finalizarea acestor proceduri depinzând de găsirea unor cumpărători pentru bunurile supuse executării” a spus preşedintele Curţii de Apel, Cezar Hâncu. El a explicat că la Suceava, raportat la media pe ţară, numărul dosarelor vechi este redus, pentru că „preşedinţii instanţelor au monitorizat aceste dosare iar fiecare judecător a făcut un management bun al propriilor dosare, ceea ce preşedintele CSM a şi recomandat ca întărire a case – management pentru fiecare dosar în parte.

Cele mai vechi dosare penale

Pe rolul instanţelor sucevene cele mai vechi dosare penale nu sunt, de fapt ale sucevenilor. La Curtea de Apel Suceava, dosarul cel mai vechi, ce se încadrează în categoria celor cu o vechime între 5 şi 10 ani, aparţin omului de afaceri din Harghita Csibi Istvan. El este judecat, după strămutări succesive în două dosare penale, unul de corupţie şi altul pentru lipsire de libertate în mod ilegal, amândouă ajunse la instanţele sucevene după ce Înalta Curte de casaţie şi Justiţie a decis strămutarea acestora la Suceava, după ce au itinerat pe la alte instanţe din ţară.

Un alt dosar, vechi de aproape zece ani, nefinalizat la Curtea de Apel îl vizează pe Dumitru Bârtoiu, alias Dan Popovici, trimis în judecată pentru trafic de minori. Următorul pe lista celor mai vechi dosare penale la Curtea de Apel îl vizează pe Eduard Pohrib, care este judecat pentru înşelăciune. Individul, acum de 42 de ani, din Galaţi, a fost arestat în 2006 pentru înşelăciune şio complicitate la evaziune fiscală. În intervalul septembrie – octombrie 2005, acesta a indus în eroare mai multe firme din suceava, de la care a preluat mărfuri în valoare de peste 4 miliarde de lei vechi, în schimbul cărora a oferit firmelor furnizoare cecuri fără acoperire.
Un alt dosar penal vechi aflat pe rolul Curţii de Apel este cel în care Ion Lavric din Rădăuţi a fost judecat pentru tâlhărie.

Deşi în statistica oficială acest dosar este înregistrat, trebuie menţionat că acum o zi s-a dat o soluţie, în sensul condamnării acestuia la trei ani de închisoare cu suspendare.
La Tribunalul Suceava dosare penale mai vechi de cinci ani sunt cele care îl vizează pe un anume Stan Nicolae Marius pentru înşelăciune şi delapidare, dosar strămutat de la Vrancea precum şi un dosar mărunt de evaziune fiscală, de asemenea strămutat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă