Nutriţionişti şi cercetători din întreaga lume încearcă să afle care este legătura dintre dietă şi starea de sănătate din diferite ţări şi regiuni. Cum o dietă bazată pe cartofi dulci poate spori longevitatea în rândul locuitorii de pe insula japoneză Okinawa, unde există foarte mulţi centenari? Pâinea de secară din Suedia, fideaua de hrişcă din Japonia sau varză chinezească pot reduce obezitatea? Dieta chinezilor îi protejează împotriva bolilor cronice?
Oamenii de ştiinţă nu pot spune cu exactitate care bucătărie tradiţională este mai sănătoasă. Cu o excepţie: dieta mediteraneană bogată în ulei de măsline, fructe, legume şi cereale integrale. O analiză a 12 studii care au inclus 1.6 milioane de voluntari a arătat că persoanele care urmau dieta meditereaneană aveau o rată de mortalitate cu 9% mai scăzută decât oameni care au ţinut aceeaşi dietă, dar mai puţin riguros, potrivit British Medical Journal. „Totuşi nu putem şti care alimente din dieta meditereaneană au mai multe beneficii: poate pastele, humusul, fasolea Fava, bulgurul”, spune David Jenkins, un profesor de nutriţie de la Universitatea din Toronto.
Harley Pasternak, expert în nutriţie şi fiziologie şi antrenorul personal al unor vedete de la Holywood precum Jessica Simpson şi Hillary Duff, a făcut un top al celor mai sănătoase diete din lume.
Japonia este pe primul loc în top cu o rată a obezităţii de 1.5% şi o speranţă de viaţă de 82 de ani în comparaţie cu o rată de 36.5% a obezităţii şi o durată de viaţă de 78 de ani în America. Singapore, Coreea de Sud, dar şi Franţa, Spania şi Grecia se află, de asemenea, în top. Toate aceste ţări au în comun o dietă bazată pe peşte, proteine pure, legume şi fructe. Dietele bazate pe plante pot reduce nivelurile de colesterol, în timp ce fructele şi legumele conţin antioxidanţi care protejează organismul împotriva cancerului. Consumul de acizi graşi Omega-3 din peşte pot reduce riscul de a te îmbolnăvi de o boală de inimă. Aceste diete tradiţionale includ cantităţi mici de carne roşie deoarece aceasta creşte riscul de cancer colorectal şi de stomac.
„Fie că adopţi unul sau mai multe obiceiuri alimentare din aceste diete, vei fi mai sănătos şi te vei menţine în formă”, spune Pasternak.
Japonia: rata de obezitate – 1,5%, speranţa de viaţă – 82 de ani
Bucătăria japoneză se bazează pe legumele crucifere cum ar fi varza, broccoli, varza chinezească şi varza creaţă. Principalele surse de proteine în dieta japoneză – peştele şi soia – sunt foarte bune pentru o inimă sănătoasă. Deşi japonezii mănâncă multe glucide complexe, sub formă de tăiţei de hrişcă, aceştia sunt bogaţi în nutrienţi.
Singapore: rata de obezitate – 1.8%, speranţa de viaţă: 82 de ani
S-ar putea să fi surprins să afli că locuitorii din Singapore care mănâncă orez alb toată ziua au una dintre cele mai sănătoase diete de pe planetă. Dar acest fel principal de carbohidraţi (orezul) este adesea consumat cu legume şi peşte. Singaporezii mănâncă cu moderaţie carne, iar pentru a-şi satisface pofta de dulce, ei preferă fructele tropicale disponibile sau prăjituri cu un conţinut scăzut de zahăr precum budinca de mango.
China: rata de obezitate – 1,8%, speranţa de viaţă: 73 de ani
Două treimi din mesele chinezilor reprezintă legume, fructe, cereale integrale şi fasole. Dieta chinezească include legume verzi (varza chinezească), legume rădăcinoase (rinichea) şi boabe de soia, ghimbir şi usturoi. Chinezii obişnuiesc să îşi prăjească rapid alimentele în tigaie, prepară carnea la aburi sau fac tocană de carne şi legume.
Suedia: rata de obezitate – 11%, speranţa de viaţă: 81 de ani
Suedezii au o dietă bogată în lactate, pâine neagră, fructe de pădure şi peşte. Calciul din lapte ajută la arderea grăsimilor, pâinea de secară sau tip pumpernickel (un fel de secară) conţine multe fibre, fructele au proprietăţi antioxidante, iar somonul şi heringul sunt bune pentru o inimă sănătoasă.
Franţa: rata de obezitate – 6.6%, speranţa de viaţă: 81 de ani
Cei mai mulţi oameni cunosc aşa-numitul paradoxul francez: francezii se răsfaţă în mod regulat cu alimente bogate în grăsimi, cum ar fi brânza şi ciocolata fără să se îngraşe. Secretul dietei franceze sunt porţile mici şi faptul că aceştia iau rareori gustări în afară de mesele principale. Totodată, pregătesc mâncărurile prin coacere, fierbere sau la rotisor, modalităţi de gătit care implică mai puţină grăsime.
Italia: rata de obezitate 13%, speranţa de viaţă: 80 de ani
Bucătăria tradiţională italiană nu înseamnă numai paste cu brânză şi carne. Dieta italienească este bogată în boabe şi legume. Italienii gătesc cu ulei de măsline care este bun pentru inimă şi prepară mâncarea, de obicei la grătar, prin coacere, fierbere sau la aburi, adică foarte sănătos.
Spania: rata de obezitate – 16%, speranţa de viaţă: 80 de ani
Faimoasă pentru jambonul de porc, nu mulţi oameni se gândesc la Spania ca la o ţară cu un regim alimentar sănătos. Totuşi, spaniolii consumă multe alimente bogate în fibre, cu un conţinut scăzut de grăsimi, gătesc cu ulei de măsline, folosesc multe legume la gătit si mănâncă mult peşte (păstrav, scoici şi creveti). Migdalele şi citricele sunt, de asemenea, ingrediente sănătoase ale dietei spaniole.
Coreea de Sud: rata de obezitate – 10%, speranţa de viaţă: 79 de ani
Sud-coreenii se bucură de o dieta săracă în grăsimi care include tofu, fidea, peşte şi legume fermentate, cunoscute sub numele de Kimchi. Deşi carnea de vită la grătar este un felul de mâncare preferat, sud-coreenii sunt cumpătaţi, consumând doar şapte kilograme de carne de vită pe an, comparativ cu media americană de 34 de kilograme.
Israel: rata de obezitate – 24%, speranţa de viaţă: 81 de ani
Dieta israeliană utilizează multe condimente, ierburi şi seminţe. Turmericul, un condiment care are proprietăţi anti-inflamatorii, este utilizat în mâncărurile picante. Menta, folosită de multe ori în salata tabouli, conţine mangan şi vitaminele A şi C. Tahini este un ingredient esenţial din humus făcut din seminţe de susan bogate în nutrienţi (calciu, zinc şi acid folic).
Grecia: rata de obezitate – 25%, speranţa de viaţă: 80 de ani
Bucatăria greacă se bazează pe grăsimi nesaturate, cereale integrale, leguminoase şi peştele. Carnea este mâncată cu moderaţie. Cele mai comune ingrediente din dieta greacă sunt sardinele bogate în acizi graşi Omega-3, năutul, orzul şi legumele precum ardeii şi vinetele.