Premierul desemnat, Sorin Grindeanu, nepotul unui fost deţinut politic şi-a început cariera politică, la vârsta de 23 de ani, în Partidul Democrației Sociale din România (PDSR), unde a fost propulsat în funcţii tot mai înalte datorită relaţiilor cu politicieni locali controversaţi, pe care, ulterior, i-a canibalizat.
Sorin Grindeanu are la dispoziție 10 zile pentru a-și alege miniștrii și a se prezenta cu formula noului cabinet în fața Parlamentului pentru votul de învestitură.
Cariera politică a lui Sorin Grindeanu își are rădăcinile în plină guvernare Adrian Năstase și este marcată de trei lideri ai Partidului Social Democrat, cel mai cunoscut dintre ei fiind Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta și lider social-democrat important până când a intrat în vizorul procurorilor DNA care au anchetat Dosarul Romsilva.
Liviu Dragnea a făcut o propunere surpriză pentru funcția de prim-ministru, după ce președintele României, Klaus Iohannis, a refuzat să o numească pe Sevil Shhaideh. L-a ales pe Sorin Grindeanu, fost ministru al Comunicațiilor în Guvernul Ponta și un fost apropiat al lui Victor Ponta și Ilie Sârbu.
Conform jurnalistei de investigații Emilia Șercan, Sorin Grindeanu este un apropiat al Serviciului Român de Informații, acesta absolvind un curs la Academia Națională de Informații a SRI și a fost și membru în Comisia de Control a SRI din Parlament.
România Liberă a discutat cu surse importante din politică, mediul judiciar și alte medii din Banat care cunosc evoluția politică a lui Sorin Grindeanu și vă prezintă portretul acestuia dincolo de CV-urile cunoscute până acum presei.
Sorin Grindeanu a intrat în politică, prin organizația de tineret, de la vârsta de 18 ani, în timpul guvernării lui Adrian Năstase, politician care acum are statutul de infractor aflat în suspendarea executării pedepsei cu închisoarea pentru acte de corupție.
Premierul propus de PSD, Sorin Grindeanu, ar beneficia de lobby deosebit de puternic în interiorul partidului, cât și în zona serviciilor secrete, ceea ce l-ar putea determina pe președintele Klaus Iohannis să îl desemneze la șefia Executivului, potrivit Impact Press, care citează surse importante de pe lângă Palatul Cotroceni.
Premierul propus datorează prima funcție importantă ocupată în organizația de tineret unui ministru considerat mâna de fier a guvernării lui Adrian Năstase: Octav Cozmâncă. Născut în 1947, Octav Cozmâncă a fost un comunist convins care a făcut carieră în aparatul administrativ al dictaturii ceaușiste. Între 1983 și 1989 a fost coordonatorul Secretariatului General al Guvernului Republicii Socialiste România.
”Grindeanu a intrat în PSD de la vârsta minimă pe care o permitea legea atunci. La București, Octav Cozmâncă declanșase un conflict deschis cu Cozmin Gușă, care era liderul tineretului Social Democrat. Atunci, Cozmâncă a primit funcție în partid și sarcina să organizeze mai bine organizația de tineret. El a decis să fie puși alți tineri pe funcții, în filiale. I-a dat prima funcție politică lui Sorin Grindeanu”, spune un fost parlamentar de Timiș care îl cunoaște bine pe actualul prim-ministru propus de Liviu Dragnea.
Interesant este că, deși a ocupat funcția de viceprimar în adminstrația timișoreană condusă de Gheorghe Ciuhandu, primarul sub care clanurile de rromi au acaparat orașul, Sorin Grindeanu a reușit să se țină deoparte de toate scandalurile penale pe această temă, care au marcat acea perioadă.
”Grindeanu nu a avut însă un mandat curat ca lacrima la Primăria Timișoara. Relația lui foarte bună cu controversații oameni de afaceri Emil și Marius Cristescu este cunoscută. Cei doi sunt apropiații lui Ilie Sârbu. Și-au oferit hotelurile în perioada guvernării Ponta pentru ședințele PSD”, a explicat o sursă judiciară împortantă.
Apropierea cu frații Cristescu este confirmată și de jurnaliști din presa locală care acuză și câteva scandaluri în care au fost implicați interlopi din oraș, dar e contestată de unii politicieni. Aceste surse au mai spus că, în familia Grindeanu, soția patroană de farmacii este cea care ”aduce banii în casă”.
Sorin Grindeanu a fost deputat din 2012 până la sfârşitul lunii iunie 2016, când a devenit preşedinte al CJ Timişoara. Grindeanu a activat în cadrul Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI. Grindeanu a fost şi ministru al Comunicaţiilor şi societăţii informaţionale în perioada decembrie 2014 – 17 noiembrie 2015.
Citeşte şi: Raport al Curții de Conturi: Milioanele de euro pierdute de Grindeanu ca ministru al Comunicațiilor
Mai multe abateri ale Ministerului Comunicațiilor au produs prejudicii de peste 3.500.000 de euro în anul 2015, când ministerul a fost condus de Sorin Grindeanu, reiese dintr-un raport al Curții de Conturi.
Raportul Curții de Conturi pe anul 2015 menționează mai multe abateri în cadrul Ministerul Comunicațiilor, care au produs prejudicii în valoare de 16.500.000 de lei, adică peste 3.500.000 de euro. De menționat că întreg bugetul Ministerului Comunicațiilor a fost, în 2015, de aproape 500 de milioane de lei. Este adevărat că unele din proiectele incluse în raportul Curții de Conturi au fost demarate înaintea venirii lui Sorin Grindeanu în fruntea ministerului, dar acestuia îi revine responsabilitatea continuării acestora.
Potrivit documentului, ministerul a suportat din bugetul de stat, în perioada februarie 2014–decembrie 2015, cheltuieli generate de funcționarea exclusivă a unei instituții finanțată integral din venituri proprii, aflată în subordinea sa – Agenția pentru Agenda Digitală a României (AADR), cu consecința prejudicierii bugetului de stat cu suma de 505 mii lei. Ministerul nu a încheiat contract de închiriere cu instituția subordonată – AADR, finanțată integral din venituri proprii și, pe cale de consecință, nu a încasat venituri din chirii, pentru spațiul dat în folosință acesteia, cu consecința prejudicierii bugetului de stat cu suma de 1.393.000 de lei.
În afara fondurilor aruncate pe fereastră în perioada mandatului său, Sorin Grindeanu, s-a remarcat în cei aproape patru ani în care a fost deputat, şi printr-un discurs politic de… exact 75 de secunde: la depunerea jurământului în calitate de deputat și la depunerea jurământului ca membru al comisiei de control a SRI. În rest, el figurează în statisticile parlamentare cu 14 declarații politice, toate fiind depuse în scris.
„Pentru prima dată văd România condusă de un guvern cu o medie de vârstă sinonimă cu înalta performanţă, cu excelenţa, cu reuşita profesională şi academică. Tinereţea este pe val. Inteligenţa, personalitatea şi performanţa anticipează succesul echipei premierului Ponta. Şeful Executivului a reuşit în sfârşit să facă mutarea câştigătoare pe care şi-o dorea încă din 2012, aceea de a promova mai mulţi oameni din generaţia sa”, a afirmat el, într-una din declarații.
Preşedintele României, Klaus Iohannis a acceptat propunerea social-democraţilor pentru funcţia de premier. Şeful statului a semnat, vineri, decretul privind desemnarea lui Sorin Mihai Grindeanu pentru formarea unui nou Guvern. Pentru a fi numit, oficial, şef al Executivului, Grindeanu trebuie să obţină votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituţia României, republicată. Grindeanu are la dispoziție 10 zile pentru a-și alege miniștrii și a se prezenta cu formula noului cabinet în fața Parlamentului pentru votul de învestitură.
Sorin Grindeanu este a doua propunere a Partidului Social Democrat pentru funcţia de prim-ministru, după ce Klaus Iohannis a refuzat să o numească în funcţie pe Sevil Shhaideh.