21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCel mai pesimist scenariu al specialistilor romani: 75.000 de decese provocate de...

Cel mai pesimist scenariu al specialistilor romani: 75.000 de decese provocate de gripa porcina

Daca virusul gripal de tip nou se raspandeste in ritmul actual, in tara noastra vor fi intre 350 si 750 de decese. O spune Geza Molnar, seful Societatii de Epidemiologie, care a adaugat insa ca odata cu raspandirea in randul populatiei, virusul ar putea deveni mai agresiv. In aceasta situatie, ar creste si numarul deceselor provocate de aceasta boala. Cel mai pesimist scenariu: 75.000, intr-o perioada de 3-5 luni, informeaza Realitatea TV.

"Estimarea, cu indicele de gravitate asa cum este acum inseamna undeva intre 350 si 750 de decese", a declarat Geza Molnar, seful Societatii de Epidemiologie. Exista insa si scenarii mai sumbre.

"In cazul in care vom avea mai multe cazuri decat in momentul de fata estimam fatalitatea la 1-1,2% care este foarte mare. Pentru populatia Romaniei, in cazul in care consideram ca se vor imbolnavi 3-4 milioane de persoane, asta inseamna 35.000 pana la 75.000 de decese intr-un interval de 3-5 luni", a precizat Geza Molnar.

Cu toate acestea, Molnar a precizat ca "din fericire, nu avem de ce sa inspaimantam lumea cu rata de deces, mai ales ca pana in prezent, in Romania nu avem niciun caz de deces".

"Pentru ca virusurile pandemice se schimba din mers, trebuie monitorizate tulpinile pentru a avea datele de caracterizare a acestor virusuri. Nimeni, niciun medic, cercetator sau vreo institutie care se respecta nu o sa sara vreo etapa in procesul de productie de vaccin pentru populatie. Livrarea vaccinului se va face atunci cand va exista certitudinea ca vaccinul este de calitate si poate fi administrat populatiei", a mai spus Geza Molnar.

"Sunt convins ca suntem pregatiti pentru a tine piept pandemiei datorita efortului depus de reteaua de epidemiologie. Exista o strategie a Ministerului Sanatatii, avem dotare tehnica necesara si resurse umane calculate care pot asigura asistenta medicala populatiei", a mentionat Molnar.

Acesta a conchis ca vaccinul fabricat la Institutul Cantacuzino a respectat tehnologia de producere si ca este un instrument util pentru atenuarea pandemiei.

Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a declarat si el luni ca cifra de 20.000 de decese, vehiculata initial, ar reprezenta un minim.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă