În mai 2012, înainte de a fi validat premier, Victor Ponta a declarat că va conduce „cel mai cinstit guvern“. Mințea, bineînțeles, însă, cu toate păcatele sale, a arătat că îi pasă, că vrea să pară cinstit. În mai 2012, Ponta a renunțat la vreo trei miniștri: unul avea o decizie de incompatibilitate și interdicția de a ocupa funcții publice, doi erau suspecți de plagiat.
Faceți o comparație cu ceea ce se întâmplă acum. Guvernul Dragnea găzduiește suspecți de plagiat, o doamnă trimisă în judecată pentru fapte de corupție sau incompetenți de care până și Ponta s-a lepădat, pentru eșecul intervenției de la Colectiv. Grindeanu însuși este imaginea vie a mediocrității, care a supraviețuit și a promovat în politică strecurându-se prin intrigile de partid și sărind de la un stăpân la altul. A fost parlamentar timp de patru ani, perioadă în care a vorbit 75 de secunde: la depunerea jurământului. A fost membru în Comisia de Control a SRI, coleg cu Sebastian Ghiță, într-o perioadă de mari scandaluri. N-a scos o vorbă. Pentru că declarațiile politice se țin marți, la matinala oră 8.30, nu s-a dus niciodată să le citească în plen. Trimitea un consilier să le depună la secretariatul de ședință, pentru a fi publicate în Monitorul Oficial. În cele 6-7 luni în care a fost ministru al Comunicațiilor, nu a avut nici un contact cu presa. Pe site-ul acestui minister, singura amintire că un anume Grindeanu a trecut pe acolo este o biată declarație de avere. În 2012, când Ponta a ajuns premier, această creație a lui Adrian Năstase avea, de bine, de rău, o carieră politică și făcuse un efort să demonstreze publicului, nu doar nomenklaturii de partid, că ar merita să fie promovat.
Nu pe Ponta vreau să-l laud – în final, s-a dovedit a fi doar o canalie agresivă –, ci să arăt că Dragnea a reușit să coboare chiar și sub standardele guvernării USL. Noul Executiv este o adunătură de interpuși ai baronilor PSD, oameni controlați de rețelele din teritoriu. Sorin Grindeanu este cel mai bun exemplu, dar nu e singurul caz. Uitați-vă pe pagina de Facebook a lui Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, să vedeți ce ode îi ridică sponsorului său politic, senatorul Bădălău – cunoscut sub porecla de „Ficățel“ după ce, în 2013, DNA l-a acuzat că a primit mită sub forma unor pulpe de pui și ficăței de pui. „În primul rând, trebuie să-i mulțumesc domnului președinte executiv, Niculae Bădălău, pentru deplina încredere pe care mi-a arătat-o, dar și domnului președinte Liviu Dragnea, care a consimțit această numire“, a scris Cuc imediat ce s-a aflat că PSD îl susține să preia conducerea Transporturilor. În rest, Cuc n-a avut o problemă să arate, în fața comisiilor parlamentare, că nici măcar n-a citit programul de guvernare al propriului Executiv. „Nu promit nici un kilometru de autostradă”, a spus el, ignorând angajamentele din program.
PSD și ALDE au crezut că își salvează oamenii de la întrebări care să-i pună în situații penibile dacă transformă audierile într-o formalitate sau blochează, în unele situații, accesul presei. Comisiile de apărare au invocat „siguranța națională“ și nu le-au permis ziariștilor să o asculte pe fosta secretară a școlii din Videle promovată de Dragnea la Ministerul de Interne. Însă, până la urmă, a fost suficient să-i auzi câteva minute pe viitorii demnitari ca să te lămurești. Doamna care va coordona Fondurile Europene a povestit pe larg despre concediul ei maternal, Ana Birchall a spus că România este „Grădina Maicii Domnului“, în timp ce ministrul Agriculturii promitea: „Sper ca mintea să mă țină în stare să nu fac greșeli“. Mă tem că mintea sa nu va reuși această performanță.