20.6 C
București
joi, 11 aprilie 2024
AcasăSpecialCel mai norocos bugetar din România, pus sub control judiciar de DNA

Cel mai norocos bugetar din România, pus sub control judiciar de DNA

Procurorii DNA Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, a lui Viorel Farcaș, director general al SC Confort Urban SRL, o societate a Primăriei Constanța. Acesta este acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, (2 fapte), luare de mită, spălare a banilor, instigare la delapidare în forma traficării bunului, conflict de interese.

Potrivit procurorilor, din mai 2014 până în prezent, Farcaș și o altă persoană, cu viză de control financiar preventiv, cu rea credință, au participat la atribuirea a două contracte, către două societăți comerciale și ulterior la efectuarea unor plăți nelegale în cadrul celor două contracte ce au avut ca obiect servicii de transport rutier și închiriere utilaje în valoare de 22.764.600 lei, respectiv furnizarea de piatră spartă în valoare de 3.075.000 lei. ”Aceste contracte au fost încheiate cu încălcarea dispozițiilor legale care impuneau, printre altele, organizarea unor proceduri de licitație publică. Prin aceste acțiuni, inculpatul a prejudiciat bugetul SC Confort Urban SRL cu suma totală de 17.994.680 lei, reprezentând contravaloarea plăților ilegale efectuate în favoarea societăților executante”, spun procurorii DNA.

A cerut șpagă un Porsche de 95.000 de euro

În același context, Farcaș i-a cerut administratorului uneia dintre cele două societăți să achiziționeze un autovehicul marca Porsche Macan S (în valoare de 95.000 euro) pe care să i-l pună la dispoziție cu titlu de folos necuvenit, în legătură cu exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, respectiv atribuirea și plata serviciilor respective. Autoturismul a fost folosit gratuit, exclusiv și permanent de inculpatul Farcaș Cristinel-Viorel și soția sa, din data de 19 noiembrie 2014 până la data de 17 martie 2016, când administratorul de drept al firmei l-a vândut fictiv soției inculpatului.

”Când s-o-mpărțit norocul…”

Farcaș este, probabil, cel mai norocos bugetar din România, dacă ne luăm după declarația sa de avere. Omul câștigă constant la pariuri sportive, domeniu care îi asigură adevărate averi. Numai în declarația depusă în 2016 notează venituri de 185.000 de lei din pariuri sportive, aproape tripul față de cât câștiga ca director. În 2014 pariurile i-au adus 130.000 de lei, în 2013 – 321.000 de lei, în 2012 – 20.000 de euro, în 2011 – 6.000 de euro, în 2010 – 35.000 de euro, în 2009 – 92.000 euro.

Este priceput la fotbal, ocupă și funcția de jucător antrenor al echipei de fotbal pe plajă a României. În declarația de avere are trecută și o icoană care valoarează 60.000 de euro, pe care ar fi găsit-o în podul bunicii. Întrebat cum de câștigă în fiecare an la pariuri, Farcaș a spus că are un sistem infailibil, care implică pariuri pe echipele mari, care au șanse mari de câștig.

 Activitatea lui Farcaș a fost lăudată de primarul Constanței, Decebal Făgădău: ”Judecând după cifrele pe care le înregistrează Confort Urban, constant un reviriment al societății”. Acesta a lăudat faptul și că societatea a spălat semafoarele. L-am contactat pe Viorel Farcaș, dar nu a oferit un drept la replică. Nici primarul Constanței nu a spus dacă îl suspendă din funcție sau nu.

Cele mai citite

Primăvara într-un buchet – Ghidul celor mai parfumate și colorate flori de sezon

Primăvara este perioada când florile de toate mărimile și formele își fac apariția, aducând cu ele o explozie de culori și parfumuri, transformând peisajele...

Summit Vilnius: Klaus Iohannis are o întrevedere bilaterală cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski

Preşedintele Klaus Iohannis are, joi, o întrevedere bilaterală cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în marja Summitului Iniţiativei celor Trei Mări, potrivit stiripesurse.ro. Cea de-a IX-a...

Rusia – Ucraina, ziua 757: Zelenski spune că țara sa face progrese în producția de rachete și drone

Ucraina face progrese în producţia de rachete pentru a se apăra de Rusia, a declarat seara trecută preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în mesajul său...
Ultima oră
Pe aceeași temă