21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialCel mai mare festival de literatură din România are loc la Iaşi

Cel mai mare festival de literatură din România are loc la Iaşi

Cel mai mare eveniment dedicat literaturii din România va avea loc anul acesta la Iaşi, între 23 şi 27 octombrie. Peste 200 de profesionişti ai cărţii, din ţară şi străinătate – scriitori, traducători, editori, critici literari, distribuitori de carte, manageri cultural – şi-au anunţat participarea la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT) Iaşi.

Printre invitaţii de marcă, care au confirmat prezenţa, se numără Herta Muller, laureata premiul Nobel pentru literatură, dar şi unul dintre cei mai importanţi autori contemporani, François WEYERGANS, deţinător al celor mai importante premii literare din Franţa – Goncourt şi Renaudot –, membru al Academiei Franceze. De altfel, personalităţile care vor ajunge la Iaşi vin din nu mai puţin de 18 ţări.

“Un accent deosebit va fi pus pe întâlnirea dintre scriitori şi publicul aflat încă în perioada de formare: liceeni şi studenţi”, se arată într-un comunicat al organizatorilor. În premieră pentru un astfel de eveniment, în fiecare dimineaţă din cele cinci ale festivalului, vor fi organizate sesiuni de lecturi şi dezbateri cu elevii, chiar în liceele unde aceştia învaţă, şi cu studenţii în universităţi.

De altfel, cele cinci zile ale manifestării vor fi pline. Dincolo de întâlnirile matinale cu tinerii, după amiaza vor avea loc lecturi şi dezbateri “în spaţiile neconvenţionale din Iaşi”, iar seara va fi dedicată “vedetelor culturale din România, care vor intra în dezbatere cu vedete ale scenei mondiale”.

O altă premieră este legată de faptul că publicul din oraşele vecine care doresc să participe la eveniment vor avea la dispoziţie transport gratuit din Botoşani, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vaslui.

Printre scriitorii români care se vor întâni cu publicul se numără: Gabriela Adameşteanu, Filip Florian, Mircea Dinescu, Cecilia Ştefănescu, Florin Iaru, Ruxandra Cesăreanu, Floriana Ilis, Radu Pavel Gheo, Ioana Pârvulescu. O participare aparte este cea a actualului ministru al Economiei, Varujan Vosganian, care va veni la Iaşi în calitatea sa de scriitor. “Un poet e mai puternic decât un ministru, pentru că un ministru poate fi înlocuit oricând cu un altul, pe când un poet e unic”, a declarat Varujan Vosganian, referindu-se la participarea sa ca scriitor la FILIT.

Vor sosi în capitala Moldovei şi alţi invitaţi de marcă precum Atilla Bartis, din Ungaria, Ştefan Baştovoi, din Republica Moldova, Sadie Jones, din Marea Britanie, Georgi Gospodinov, din Bulgaria, David Vann, din SUA, Jan Koneffke, din Austria.

“Dorim ca FILIT să devină cel mai important festival de literatură din sud-estul Europei. Dacă Bucureştiul are Festivalul Enescu, Clujul TIFF-ul, noi am ales această nişă rămasă neacoperită, a literaturii”, a menţionat Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, principalul finanţator al manifestării.

FILIT va fi condimentat cu o ediţie ieşeană a târgului de carte Bookfest, cu concerte ale Adei Milea&Bobo şi Alexandru Andrieş, dar şi cu spectacole ale Operei şi Filarmonicii din Iaşi.

Mai multe detalii despre programul festivalului puteţi găsi la adresa: filit-iasi.ro

Cele mai citite

Antony Blinken acuză din nou China de sprijinirea războiului rus în Ucraina

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a reiterat acuzațiile la adresa Chinei privind susținerea "mașinii de război rusești" în Ucraina, în cadrul unei întâlniri...

Creșterile de taxe din Ucraina, esențiale pentru finanțarea apărării în fața invaziei ruse

Ministrul ucrainean de Finanțe, Sergii Marcenko, a declarat vineri că majorările fiscale discutate în Parlamentul de la Kiev sunt cruciale pentru sprijinirea eforturilor Ucrainei...

Vremea se răcește semnificativ și devine instabilă în Capitală: Averse torențiale și descărcări electrice

Potrivit prognozei speciale emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), vremea în Capitală se va schimba radical în ziua de duminică. Se așteaptă o...
Ultima oră
Pe aceeași temă