23.5 C
București
duminică, 30 iunie 2024
AcasăSpecialCei mai căutaţi brazi din România. Ce face diferenţa între pomul de...

Cei mai căutaţi brazi din România. Ce face diferenţa între pomul de 50 de lei şi cel de 100 de euro

Fat Albert şi Normandian sunt speciile preferate de românii cu posibilităţi financiare, în timp ce brazii româneşti din pieţe, al căror preţ poate fi negociat la faţa locului, sunt în atenţia celor cu un buget mai redus.

Cu ramuri mai bogate sau mai rare, foarte înalţi sau micuţi, româneşti sau de import, zeci de mii de brazi au invadat pieţele din întreaga ţară mai ales în ultima săptămână. Autorităţile locale au amenajat diverse spaţii în oraşe, unde cumpărătorii sunt aşteptaţi să-şi aleagă bradul preferat. Numai că vânzările sunt sub aşteptări în majoritatea pieţelor, motivele invocate fiind criza şi posibilitatea ca vânzătorii să mai lase din preţ abia pe ultima sută de metri.

“Am început vânzarea de brazi de la 1 decembrie, iar până acum am avut cerere mai mare din partea firmelor care doresc să se pregătească din timp pentru sărbători şi au optat pentru brazi înalţi”, a declarat Roxana Ion, specialist de marketing la Piaţa Obor, cea mai mare din Bucureşti. Comercianţii au adus la Obor atât brazi româneşti, din Maramureş, Neamţ Alba, şi al căror preţ este negociabil, cât şi faimoşii brăduţi din Danemarca, rămaşi la modă din anii trecuţi.

Pomii pentru apartament pot fi achiziţionaţi la preţuri cuprinse între 50 şi 150 de lei, iar cei în ghiveci ajung la 200 de lei. Brăduţii din Danemarca pornesc de la 70 de lei şi ajung la 400 de lei, pentru cei cu dimensiuni de peste doi metri. La brazii foarte înalţi, care ajung şi la opt metri, preţurile se negociază direct cu vânzătorii.

Nici în pieţele din sectorul 4 nu e mare înghesuială la cumpărat brazi, cu toate că preţurile sunt destul de bune, între 50 şi 100 de lei pentru pomii româneşti şi de la 80 de lei pentru cei din Danemarca.

“Vânzările au mers prost, au fost cam la jumătate faţă de anii trecuţi. Comercianţi sunt destui în pieţe şi au fost ocupate toate locurile disponibile. Noi verificăm actele de provenienţă ale mărfurilor, aşa că nu vor apărea probleme cu brazi aduşi ilegal”, a declarat Ştefan Florescu, directorul Administraţiei Pieţelor Sector 4.

Cu cât vinde Romsilva

Cei mai mulţi brazi comercializaţi în pieţe provin de la Romsilva care a anunţat că are în plan să taie 82.000 de pomi pentru Crăciun, cei mai mulţi provenind din judeţele Sibiu, Suceava, Vrancea şi Caraş-Severin. După recoltare, brazii sunt marcaţi cu un sigiliu special emis de Imprimeria Naţională pentru a se evita comercializarea ilegală.

Preţurile la care Romsilva vinde marfa sunt cuprinse între 20 şi 30 de lei pentru brazi cu dimensiuni între 70 de centimetri şi 3 metri şi între 10 şi 20 de lei pentru molizi de aceleaşi dimensiuni. Toate preţurile sunt fără TVA şi la acestea se aplică adaosul comercial al vânzătorilor.

Brazi “de fiţe”

Oamenii cu posibilităţi materiale şi care doresc să aibă un brad deosebit în casă de sărbători se orientează către cei aduşi din străinătate, cum ar fi Normandianul, o specie care creşte în zona Munţilor Caucaz şi este cea mai răspândită în plantaţiile din Europa. Are coroana deasă, de un verde închis intens şi rezistă foarte bine după ce este tăiat. Preţul său depăşeşte 400 de lei.

“Preferăm brazii de cultură proveniţi din pepiniere private pentru că sunt crescuţi astfel încât să cuprindă criterii de calitate, simetrie şi densitate. Danemarca, împreună cu Ungaria şi Austria, reprezintă principalele surse a căror ofertă îndeplineşte toate aceste cerinţe”, a declarat Ovidiu Neacşu, director comercial la Silva Group România, importator şi distribuitor de brazi.

Doritorii pot achiziţiona brazi şi online, de pe site-urile de specialitate, unde pot vedea poze cu marfa, caracteristicile acesteia şi preţuri. Vânzările merg destul de bine, iar clienţii sunt majoritatea oameni cu dare de mână.

“Clienţii noştri preferă brazii argintii cu rădăcină. Ca şi în anii precedenţi, remarcăm o creştere a vânzărilor online cu peste 30%. Anul acesta s-au vândut cel mai bine brazii argintii Fat Albert, o specie deosebită introdusă în premieră în România de magazinuldebrazi.ro”, a declarat Bodgan Furtună, manager al site-ului.

Brazii Fat Albert provin din Colorado (SUA) şi sunt pe piaţa internaţională din 1970. Ei se remarcă prin culoarea albastru-oţel la extremităţile ramurilor şi forma piramidală simetrică. Deja stocul de brazi mici de pe site s-a epuizat şi mai pot fi comandaţi doar cei peste 1,75 de metri.

Cele mai citite

Silvestru Șoșoacă despre Diana Șoșoacă: Europa o refuză, Ciolacu o ia în brațe

„ Europa o refuză, Ciolacu o ia în brațe. Șosoacă a avut nevoie de PSD-ul lui Ciolacu. Nota 5, mă refer la 5% se...

11 morți în urma unor atacuri rusești în sudul și estul Ucrainei

Atacurile ruseşti împotriva unui oraş din regiunea Zaporojie şi a unor sate din regiunea Doneţk, în sudul şi estul Ucrainei, s-au soldat sâmbătă cu...

Silvestru Șoșoacă despre Diana Șoșoacă: Europa o refuză, Ciolacu o ia în brațe

„ Europa o refuză, Ciolacu o ia în brațe. Șosoacă a avut nevoie de PSD-ul lui Ciolacu. Nota 5, mă refer la 5% se...
Ultima oră
Pe aceeași temă