13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialCei mai buni muşchetari s-au luptat în Constanţa

Cei mai buni muşchetari s-au luptat în Constanţa

Week-end plin la Constanţa. Pe lângă competiţiile pe echipe „tradiţionale”, oraşul de la malul Mării Negre a găzduit şi trei competiţii de anvergură la scrimă: Cupa României la spadă – individual, Cupa României la Spadă – echipe şi Cupa Farul – Memorial Paul Călin, tot la spadă. Cronologic, Otto Tardi a devenit noul câştigător al Cupei României la individual şi CSM Satu Mare a luat Cupa României pe echipe, iar ieri, sportivi de la zece cluburi s-au întrecut într-o competiţie memorială ajunsă deja la a 17-a ediţie.

Tardi, campion surpriză

Vineri, 45 de sportivi s-au luptat din greu pentru Cupa României, orgoliile fiind la cele mai înalte cote. Surprinzător, noul câştigător al competiţiei este spadasinul legitimat la C.S.U. Târgu Mureş, Otto Tardi, cel care s-a autodepăşit, aşa cum a şi recunoscut după finală. „Ştiam că voi câştiga această competiţie din momentul în care am păşit în sală. Am simţit că sunt în cea mai bună formă şi în cea mai bună zi, iar această stare pozitivă s-a văzut şi pe planşă. Sunt bucuros pentru că nu eram favorit şi nu venisem la Constanţa convins că pot câştiga”, a declarat câştigătorul Cupei, cel care s-a arătat şi optimist în privinţa meciurilor din competiţie pe echipe. De altfel, finala mare a fost extrem de spectaculoasă pentru că orădeanul Lucian Ciovică, favoritul disputei, n-a reuşit să intre în meci, Tardi răspunzând inteligent atacurilor furibunde ale favoritului şi punctând exact când nimeni nu se aştepta. În acest fel, scorul a luat proporţii, iar scorul final a relevat exact realitatea de pe planşă: 15-9 pentru Tardi.

Finala mică a revenit unui alt orădean, Andrei Timoce, care l-a învins pe Tatian Bolboceanu, tot cu 15-9.

Rezultate (individual): Sferturi: Lucian Ciovică – Alin Mitrică 11-10, Andrei Timoce – Adrian Pop 15-12, Tatian Bolboceanu – Laurenţiu Ricuţă 15-6, Otto Tardi – Robert Rigo 15-12. Semifinale: Ciovică – Timoce 15-7, Tardi – Bolboceanu 15-8. Finale: Tardi – Ciovică 15-9, Timoce – Bolboceanu 15-9.

C.S. Satu Mare, cea mai bună echipă

Sâmbătă, spadasinii s-au întors pe plansă pentru competiţia pe echipe, una la care au luat startul nouă echipe, Craiova şi Constanţa având privilegiul de a înscrie câte două formaţii. Cele două grupe de la C.S. farul s-au întâlnit însă într-un tur preliminar, şi numai una a continuat cursa, una scurtă pentru că, în sferturi, C.S. Farul I a cedat în faţa sportivilor de la C.S.M. Oradea.

Fără constănţeni, concursul a fost unul deosebit de spectaculos, participanţii dovedindu-se mai mult decât interesaţi de turneu. Finala l-ea adus faţa în faţă pe C.S.M. Oradea şi pe C.S. Satu Mare, echipa favorită a turneului. Evoluând în componenţa Radu Andrei, Bertalan Arkosi, Adrian Pop, Adrian Szilagyi sătmărenii şi-au adjudecat trofeul în faţa orădenilor care au evoluat în formula Marius Badea, Lucian Ciovică, Robert Rigo, Andrei Timoce şi Valentin Popa. Finala mică a pus faţă în faţă două echipe din Craiova, campioana de la C.S.M. şi prima formaţie a celor de la C.S.U.. Bogdan Anghel, Tatian Bolboceanu, Sevastian Castravete, Laurenţiu Ricuţă şi Ciprian Văduva s-au dovedit mai buni decât adversarii şi au prins ultimul loc pe podium.

Memorialul Paul Călin, un clasic

Regalul a continuat duminică, tot de la o oră matinală, 8.30, şi tot în Sala Tomis. De data aceasta, a fost vorba de o competiţie internaţională ajunsă deja la ediţia a 17-a, un veritabil record pentru un memorial. Astfel, în organizarea Clubului Farul, sportivi de la zece cluburi s-au duelat într-o singură competiţie eliminatorie, dedicată memoriei lui Paul Călin, unul dintre cei mai talentaţi spadasini ai Constanţei.

„A fost campion naţional de juniori şi tineret şi era component al lotului naţional atunci când s-a întâmplat tragedia, în 1996. Memoria lui a rămas, însă, vie prin acest memorial şi putem spune şi acum că a fost unul dintre marii sportivi ai Constanţei“, ne-a declarat Dumitru Mihăilescu, despre sportivul decedat la 21 de ani şi al cărui nume a devenit sinonim cu întrecerea Cupa Farul de 17 ani încoace.

La concurs au participat sportivi de la C.S. Farul, C.S.Ş. 1 Constanţa, U.N.E.FS. Bucureşti, C.S.M. Craiova, L.P.S. Craiova, C.S. Satu Mare, C.S.U. Târgu Mureş şi patru spadasini de la cluburi din Varna şi Sofia, Cerno More şi Odesos., iar câştigător a fost juniorul Mario Persu, 18 ani, cel care l-a bătut în finală pe acelaşi Lucian Ciovică, ghinionistul turneului cu trei înfrângeri în finală.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...
Ultima oră
Pe aceeași temă