26.8 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăSpecialCei 19 ostatici rapiti in Egipt au ajuns la Cairo

Cei 19 ostatici rapiti in Egipt au ajuns la Cairo

Cele 19 persoane rapite in Egipt au fost eliberate si au ajuns la Cairo cu un avion, unde au fost debarcate la o baza militara. De acolo, fostii ostatici au fost transportati pe aeroportul militar din Cairo, de unde au plecat cu elicopterele spre un spital militar. 

 

Oana Irina Kalis se afla intr-o stare buna de sanatate.

Eliberarea grupului de turisti este rezultatul unei colaborari eficiente a autoritatilor egiptene, germane, italiene si romane, precizeaza MAE.

Pe aceasta cale, Ministerul Afacerilor Externe transmite intreaga sa apreciere fata de eforturile deosebite depuse pe parcursul perioadei de criza de catre Serviciul de Informatii Externe, atat la Bucuresti, cat si in strainatate, pentru solutionarea acestei situatii deosebite.

Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, a negat luni ca ar fi fost platita vreo rascumparare pentru eliberarea turistilor rapiti in Egipt, mentionand rolul jucat de fortele speciale si de serviciile secrete italiene, informeaza postul Sky TG24, citat de AFP.

"Inca nu suntem in masura sa oferim informatii despre circumstantele eliberarii, dar negam ca a fost achitata o rascumparare", a declarat Frattini.

Si televiziunea publica egipteana a anuntat ca nu a fost platita nicio rascumparare pentru eliberarea celor 19 ostatici europeni si egipteni.

Frattini a mentionat rolul jucat de agentii secreti si de elemente ale fortelor speciale italiene. "Trebuie sa recunoastem ca gratie profesionalismului si eficientei oamenilor nostri am ajuns la acest rezultat – agentii serviciilor secrete si fortelor speciale italiene", a spus Frattini fara a oferi detalii.

 

Armata sudaneza a anuntat ca l-a ucis pe liderul rapitorilor si alte cinci persoane in apropiere de granita egipteana si libiana, insa a precizat ca ostaticii se aflau in Ciad, fiind protejati de 30 de persoane inarmate.

Potrivit unui oficial din domeniul securitatii, armata egipteana a efectuat o operatiune de comando pentru a elibera luni ostaticii europeni si egipteni, intr-o tabara din Ciad, in apropiere de frontiera cu Sudanul.

"Fortele speciale i-au eliberat in cursul unei operatiuni in interiorul teritoriului ciadian, in apropierea frontierei sudaneze", a precizat oficialul din domeniul securitatii, sub protectia anonimatului.
 

 
Cei 11 turisti si insotitorii lor au disparut la sfarsitul saptamanii trecute, dar abia luni 22 septembrie s-a aflat de rapirea lor. Seful politiei din Asuan a anuntat ca grupul de turisti era format din cinci germani, o romanca si cinci italieni. Turistii au fost atacati de o banda de oameni mascati si inarmati.

Sambata, un oficial sudanez anuntase ca rapitorii i-ar fi dus pe ostatici in Libia, la aproximativ 15 kilometri de granita. Anuntul a fost confirmat si de autoritatile egiptene. Decizia de a-i muta pe ostatici a fost luata pentru ca in Libia apa si alimentele se gasesc foarte greu.

Informatiile cu privire la nationalitatea rapitorilor sunt contradictorii. Un cotidian de limba araba scrie ca, potrivit unuia dintre egiptenii rapiti, care a reusit sa comunice prin telefon cu familia, este vorba de patru banditi, trei sudanezi si un cetatean din Ciad. Autoritatile sudaneze banuiesc ca rapitorii fac parte dintr-o factiune a rebelilor din Darfur, dar acestia au negat categoric implicarea in rapire.

Cele mai citite

Poșta Română, prea mulți șefi și salarii de nimic pentru poștași. Firmele de curierat rapid fac munți de bani

Poșta Română este o companie aflată în subordinea ministerului Digitalizării și teoretic ar trebui să fie alocați bani, iar managementul companiei să pună pe...

Poșta Română, prea mulți șefi și salarii de nimic pentru poștași. Firmele de curierat rapid fac munți de bani

Poșta Română este o companie aflată în subordinea ministerului Digitalizării și teoretic ar trebui să fie alocați bani, iar managementul companiei să pună pe...

Nadia Comăneci o susține pe Simona Halep. “Tenisul avea nevoie de ea”

Revenirea Simonei Halep pe terenul de tenis a fost salutată de numeroase personalități, printre care și legenda gimnasticii Nadia Comăneci (62 de ani). Fosta...
Ultima oră
Pe aceeași temă