19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCehii au furat energie electrica de 5 milioane euro, in 2008

Cehii au furat energie electrica de 5 milioane euro, in 2008

Cehii sunt campioni la furtul de energie electrica, asa cum reiese dintr-o comparatie cu statele mai dezvoltate ale Europei, unde furtul de energie electrica este un fenomen marginal, pedepsit in unele tari cu amenzi usturatoare, in timp ce in Cehia energia electrica furata serveste iluminarii a zeci de mii de locuinte, scrie cotidianul ceh Denik consultat de Agerpres.

Aceste concluzii sunt rezultatul unei comparatii realizate de renumitul birou de avocatura Weil, Gotshal si Manges. Cel mai mare distribuitor de energie electrica din Cehia, societatea CEZ, spre exemplu, a declarat pierderi in valoare de 120 de milioane de coroane (4,5 milioane euro) anul trecut, din cele 2.423 de controale efectuate anul acesta pana la jumatatea lui iunie, in 1.248 de cazuri fiind vorba de folosire ilegala a energiei electrice, afirma purtatorul de cuvant al societatii, Martin Pavlicek. Societatea E.On, care furnizeaza energie electrica mai ales in sudul tarii, a inregistrat anul trecut pierderi in valoare de 25 de milioane de coroane (aproape un milion de euro).

Asa cum a demonstrat o ancheta anterioara realizata de ziarul ceh mai sus mentionat, nu doar cei cu situatie materiala precara fura, ci si cei bogati. Hoti de energie electrica se gasesc si in randul politicienilor, medicilor si intreprinzatorilor.

Ziarul ceh Denik se uita, spre comparatie, la situatia din strainatate. In Austria de exemplu, pe hotii de energie electrica ii asteapta pana la zece ani in spatele gratiilor, iar in tari precum Germania sau Marea Britanie autoritatile nu se poarta nici acolo cu manusi in cazul utilizatorilor ilegali, in Marea Britanie pentru furtul de curent electric fiind prevazuta o pedeapsa de pana la sapte ani de inchisoare si pe deasupra o amenda de cateva mii de lire sterline.

Printre repercusiunile care ii asteapta in Cehia pe hotii de curent electric, declara Petr Holubec, purtator de cuvant la Prazska Energetika – PRE (companie pentru distributia energiei electrice, cu sediul la Praga), se numara intreruperea imediata a furnizarii curentului electric, rambursarea daunelor produse si desigur amenda. Holubec adauga ca, in cazul companiei sale, numarul utilizatorilor la negru de curent electric se ridica la circa 400.

In cazurile extreme, exista in Cehia si pedepse care prevad doi pana la opt ani de inchisoare, desi astfel de pedepse se aplica in realitate in cazul 'pestilor' mari. Pentru ca o persoana sa poata fi condamnata ea trebuie insa sa produca o dauna de cel putin jumatate de milion de coroane (19.000 euro). Cea mai mare parte a hotilor de energie se inteleg insa sa plateasca dauna iar companiile de energie renunta la plangerile penale. Pentru moment, cea mai mare escrocherie cu curent electric a fost descoperita de politisti la Ostrava /est/, luna trecuta, cand mai multi proprietari de restaurante au aranjat in asa fel contoarele, incat acestea sa masoare mai putin decat era consumul real. Politistii au demonstrat existenta in acest caz a unor daune in valoare de patru milioane coroane (150.000 euro).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă