32 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialCehia nu este de acord cu sancţiunile anunțate de UE împotriva Rusiei

Cehia nu este de acord cu sancţiunile anunțate de UE împotriva Rusiei

Cehia nu este de acord cu sancţiunile anunțate de UE împotriva Rusiei și a anunțat că îşi rezervă dreptul de a face "obiecţii" în privinţa înăspririi acestor măsuri, a anunţat miercuri premierul ceh, Bohuslav Sobotka.

"Ne-am dori o schimbare asupra condiţiilor de aplicare a sancţiunilor, deoarece ele perturbă (…) exporturile de echipamente mecanice cehe către Rusia", a declarat Sobotka după o reuniune a Guvernului ceh, scrie Mediafax.

"Negociatorii noştri la Bruxelles au primit acest mandat pentru negocierile de finalizare a sancţiunilor, care vor avea loc joi şi vineri" în capitala Belgiei, a spus el în cursul unei conferinţe de presă.

Obiecţiile Pragăi vizează bunurile de uz civil şi potenţial militar, a precizat ministrul social-democrat.

La rândul său, ministrul ceh al Industriei şi Comerţului, Jan Madlek, a anunţat miercuri că exporturile cehe de bunuri cu dublu uz către Rusia au atins 1,7 milioane de coroane (61 de milioane de euro) de la începutul anului.

Cu toate acestea, Guvernul ceh nu vrea să se îndepărteze de principalul curent politic al UE, potrivit lui Sobotka.

Negociatorii cehi vor respecta "abordarea unică a Uniunii Europene" în cursul negocierilor asupra formei finale, a subliniat premierul Cehiei.

Comisia Europeană le-a prezentat miercuri statelor membre UE propuneri pentru înăsprirea sancţiunilor impuse Rusiei, mai arată sursa citată.

Ele vor acoperi sectoarele vizate în primele măsuri adoptate de UE la sfârşitul lui iulie, potrivit purtătoarei de cuvânt a Comisiei, Pia Ahrenkilde-Hansen.

UE va decide reducerea accesului Rusiei la pieţele europene de capital, impunerea unui embargou asupra vânzărilor de arme, bunuri cu uz militar şi civil, şi o limitare a vânzărilor de tehnologii sensibile şi de echipamente pentru sectorul petrolier.

Cele mai citite

NATO trece mai multe rachete nucleare din depozitare în “standby”, anunță Stoltenberg

NATO își trece mai multe focoase nucleare din starea de depozitare în cea de "standby", a anunțat secretarul general al Alianței Atlantice, Jens Stoltenberg,...

Pentru vara 2024, românii au pus în topul destinațiilor de vacanță Madeira și Seychelles

Cele mai multe vacanțe, din această perioadă, se desfășoară în familie, de aceea Eturia a conturat un set de oferte care faciliteză călătoriile în Europa pentru...

VIDEO. România, victorie uluitoare împotriva Ucrainei! Stanciu, Marin și Drăguș aduc trei puncte

Naționala de fotbal a României a debutat cu o victorie impresionantă la Campionatul European de fotbal - EURO 2024, care are loc în Germania....
Ultima oră
Pe aceeași temă