19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCehia: Miliardarul cu nume de cod şi dosare secrete

Cehia: Miliardarul cu nume de cod şi dosare secrete

Praga, capitala cehă, se află în plină furtună iscată de dezvăluirea trecutului tulbure al noii „stele” politice, Andrej Babis, dosarele secrete cu numele de cod „Soldier” şi „Eye” pretinzând că liderul partidului Acţiunea cetăţenilor nemulţumiţi (ANO) ar fi fost un agent al poliţiei secrete din era comunistă, ceea ce el neagă. Babis, miliardar slovaco-ceh, a reuşit la recentele alegeri legislative din Cehia, alături de partidul său, să devină un actor politic major, ocupând a doua poziţie, după social-democraţi. Fără o majoritate clară, nimeni nu ştie pe ce bază s-ar putea constitui un guvern stabil.

În loc să pună capăt scandalurilor politice care au afectat Cehia în ultimii trei ani, recentele alegeri legislative au adus în scenă altul, în timp ce politicienii se străduie să pună în funcţie un nou guvern stabil. Andrej Babis, un miliardar populist devenit, după acest scrutin, actor politic major, se vede obligat să facă faţă unui trecut tulbure. În vârstă de 59 de ani, slovac prin naştere, el se află în fruntea unui imperiu agroalimentar şi proprietarul unor influente instituţii media şi nabab al produselor chimice, deţine un paşaport ceh şi proprietăţi pe Coasta de Azur. Social-democraţii de centru-stânga au obţinut o scurtă victorie la alegerile legislative de luna trecută, dar numeroşi analişti consideră că adevăraţii câştigători sunt Babis şi partidul său anti-establishment, ANO. Devenit al doilea partid în spatele social-democraţilor, cu 19% din voturi, ANO este indispensabil în crearea unui guvern de coaliţie şi Babis, care a obţinut un loc în Parlament, este menţionat ca posibil prim-ministru sau ministru de Finanţe.

Numai că, trecutul tulbure al lui Babis iese la suprafaţă. Institutul pentru memoria Naţiunii, cu sediul în Slovacia, relevă că el a lucrat în anii 1980 pentru poliţia secretă cehoslovacă, StB. În urmă cu două decenii, Cehoslovacia s-a împărţit în Republica Cehă şi Slovacia, iar cehii care au colaborat cu poliţia secretă nu pot fi împiedicaţi să exercite funcţii publice. Dacă Babis va fi blocat să intre într-o Administraţie viitoare sau decide să rămână pe tuşă, ţara ar putea vedea doar un guvern minoritar, ceea ce ar agrava instabilitatea politică. Deja acuzaţiile au produs agitaţie în rândurile ANO. Într-un raport publicat marţi, Ivan Pilny, o figură principală a partidului, a ameninţat că demisionează dacă se dovedeşte că Babis a fost agent al poliţiei secrete.

„Bures”

Potrivit documentelor declasificate anterior şi comunicate de Institutul pentru memoria Naţiunii, Babis a fost înregistrat ca informator în 1980 şi a devenit agent după doi ani. Numele de cod era Bures şi fişierele descriu cum Babis, care apoi a lucrat pentru o firmă de stat de comerţ exterior pentru produse chimice, s-a întâlnit cu reprezentanţi ai poliţiei secrete în 1982, într-un bar din Bratislava, astăzi capitala Slovaciei. Mai târziu, fişierul Soldier relevă că s-au întâlnit de 17 ori iar fişierul Eye enumerează două rapoarte relative la Babis. Acesta neagă acuzaţiile şi arată că a fost convocat la poliţia secretă de trei ori, dar că nu a intrat niciodată în rândurile ei. Iar fişierele sunt falsuri ale StB care l-a şantajat pentru că o parte a familiei sale a înfruntat Guvernul şi a emigrat. La acea vreme, spune Babis, statul dorea să importe fosfaţi din Siria şi el a refuzat pentru că materialele erau un pericol pentru sănătate, devenind o ţintă a furiei oficiale. Thomas Bursik, un istoric care a studiat arhivele serviciilor secrete din Praga, arată că o mare parte a dosarelor lui Babis au fost distruse iar ce a rămas nu conţine exemple cu scrisul sau semnătura lui.

Zone de umbră

Născut în Slovacia cu tatăl diplomat care a lucrat în comerţul exterior, Andrej Babis a crescut la Bratislava, Geneva şi Paris şi este numit de media „cel mai bogat ceh”. Privatizarea sectorului chimiei este încă un subiect rămas tulbure. Babis a demonstrat că este un manager abil şi firmele sale nu au cunoscut niciodată falimentul. Agrofert însă nu îi aparţine – 55% din acţiuni se află în posesia întreprinderii misterioase Ameropa. Nimeni nu ştie cine este proprietarul acesteia. În zona industrială din cartierul oraşului elveţian Baar se află sediul companiei Ost Finanz und Investition (OFI). O clădire exagerată unde nu există birouri, nici proprietari lucrând şi nici angajaţi. Proprietarul aceastei societăţi invizibile este cel de deţine participarea majoră în Agrofert, care îi aparţine lui Andrej Babis. Este foarte dificil să afli ceva despre expansiunea firmei cehe la Baar, OFI împărţind sediul cu alte 20 de firme într-un mic birou al societăţii Contrevi. Iar la acest birou singurul angajat refuză să ofere cel mai mic detaliu. Presupuşii patroni cu adrese în Geneva au refuzat orice întrevedere cu reporterii New York Times şi din media cehă.

Singurul reprezentant cunoscut de elveţieni este Babis. OFI a efectuat toate activităţile cehe în numele său. Slovacul Babis a venit la Praga în în 1994, fără nici un ban, aşa cum spune singur. Tatăl său, Stefan Babis fusese din 1969 reprezentantul Cehoslovaciei în organizaţia GATT la misiunea permanentă a ONU din Geneva. Andrej a studiat în Geneva iar din anii 1980 a lucrat în societatea pe acţiuni Petrimex, ce deţinea monopolul importurilor produselor petroliere şi chimice în Slovacia. La 31 de ani a fost trimis în Maroc, iar poliţia secretă se interesa de tranzacţiile sale.

La debutul anilor 1990 , reprezenta 12 întreprinderi slovace la Rabat. În 1994, un grup necunoscut a creat societatea OFI la Baar, în Elveţia moment în care Babis părăseşte Slovacia pentru Republica Cehă şi creează societatea Agrofert, legată de Petrimex. În 1995, OFI intră în Agrofert şi creşte capitalul. Petrimex nu participă şi pierde influenţa şi îi retrage lui Babis funcţia de vicepreşedinte. Între 1995 şi 2000, Agrofert privatizează sau achiziţionează la preţ mic zeci de firme, folosind credite din bănci străine. Imediat după ce a fost creată, Agrofert a intrat în domeniul chimiei, a creat joint-venture cu diverse firme de profil din Germania, strategia fiind mereu de a oferi controlul lui Babis. Istoria afacerilor lui este marcată de „lovituri de stat” în domeniu şi de comploturi, de strategii misterioase privind uriaşele capitaluri.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă