Preotul si profesorul universitar Mircea Pacurariu este cel mai avizat istoric contemporan al Bisericii Ortodoxe Romane. La toate facultatile de teologie ortodoxa din Romania istoria BOR se preda dupa versiunea sabilita de reputatul istoric Mircea Pacurariu, cea mai respectata voce in materie, inca necontestata de nimeni pana in prezent.
Spre cinstea distinsului istoric Mircea Pacurariu, pozitia sa fata de divizarea Mitropoliei unitare a Ardealului (prin lovitura de palat patriarhal pusa la cale de arhiepiscopii Anania si Andreicut, nemultumiti ca IPS Laurentiu Streza a castigat prin vot deschis scaunul mitropolitan de la Sibiu) a fost foarte ferma, inca din prima clipa a disensiunilor interne din Sfantul Sinod. Punctul sau de vedere exprimat transant, in opozitie cu demersurile pucistilor din Sfantul Sinod, este cu atat mai demn de admirat cu cat, doar cu putin timp in urma, IPS Andreicut i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Alba Iulia. Iata insa ca istoricul Mircea Pacurariu este o constiinta profesionala a carei probitate morala nu poate fi deturnata nici macar de conferirea interesata a unui titlul universitar, academic. Reproducem punctul sau ferm de vedere in privinta divizarii Mitropoliei istorice a Ardealului, asa cum a fost exprimat in emisiunea „Bucuresti, in direct”, moderata joi de jurnalistul George Berevoianu pe postul Alpha TV, care i-a avut ca invitati pe Marius Vasileanu, de la „Adevarul”, si realizatorul acestei pagini. Cu putin timp in urma, imediat dupa inscaunarea sa la Sibiu, IPS Laurentiu Streza, noul mitropolit al Ardealului, a facut cateva afirmatii semnificative: „Hristos ne obliga sa ne apropiem de fratii nostri si impreuna, prin dialog, sa ajungem la solutionarea problemelor si sa mergem spre unitate. Eu cred in unitatea crestina. Cred ca acesta este mileniul refacerii unitatii crestine”. Cine se ridica, asadar, impotriva refacerii unitatii crestine din primul mileniu al crestinismului? Aceasta-i intrebarea grava careia ii da un nelinistitor raspuns ceea ce s-a intamplat recent in Sfantul Sinod. Pozitia ferma a istoricului bisericesc Mircea Pacurariu nu face decat sa puna degetul exact pe rana!
Nu s-a mai intamplat in istorie
„Ne-a surprins aceasta masura pripita a Sfantului Sinod. Asa ceva nu s-a mai intamplat, ca dupa o alegere de episcopi sau mitropoliti cei nemultumiti sa ceara crearea unei noi institutii administrative bisericesti. Repet: nu cunosc un caz similar in toata istoria Bisericii Ortodoxe Romane! Cunosc doar unul oarecum asemanator: cu cateva secole in urma s-a petrecut in cadrul Patriarhiei Antiohiei, cand s-au creat doua patriarhii, una pentru cel ales legal, a doua pentru cel ales prin simonie. Foarte multi credinciosi din Sibiu ma opresc pe strada sau imi dau telefoane nemultumiti de cele intamplate pentru ca ei stiu ca aici, la Sibiu, de 250 de ani este sediul Episcopiei si apoi al Mitropoliei Ardealului, Andrei Saguna fiind marele ei restaurator. Pentru noi, ardelenii, Sibiul este un simbol al unitatii noastre spirituale, un simbol al Ortodoxiei, o mostenire sfanta pe care ne-a lasat-o marele nostru ierarh Andrei Saguna. Nu avem dreptul sa o divizam! Pe noi, ca ardeleni, ca preoti si profesori de teologie, ne intereseaza aceasta problema dureroasa la ora actuala, aceea a pastrarii intregii Mitropolii Ortodoxe a Ardealului, Crisanei si Maramuresului. Mitropolitul Andrei Saguna, dupa indelungi memorii si demersuri catre Curtea imperiala de la Viena, dupa 15 ani, in 1864, a reusit sa restaureze aceasta Mitropolie istorica a Ardealului cu sediul la Sibiu. Si tot Andrei Saguna i-a dat cea mai democratica legislatie, prin Statutul Organic din 1868. Iar principiile statutului respectiv, care priveau – printre altele – si participarea mirenilor la conducerea organismelor bisericesti, au fost inscrise in Statutul de organizare al Bisericii Ortodoxe Romane in 1925, la infiintarea primei Patriarhii Romane, dupa realizarea unitatii de stat in 1918. Am fost informat si eu ca se lucreaza acum si la Alba Iulia pentru a se crea o a treia mitropolie a Transilvaniei. Asa ceva este inadmisibil! Recent Patriarhul Alexei al II-lea al Moscovei si al intregii Rusii a fost in Basarabia, unde a hirotonit inca un ierarh pentru ortodocsii de acolo, subordonati Moscovei. Acolo, in Basarabia, lucreaza strainii pentru dezbinarea noastra, dar aici, in Transilvania, indraznesc sa spun ca lucreaza chiar ierarhii nostri pentru dezbinarea Mitropoliei Ardealului, restaurata de Andrei Saguna!”
Vocea de necontestat a istoriografiei ortodoxe romanesti
Istoricul pr. prof. Mircea Pacurariu s-a nascut in 1932 intr-o familie de preoti din judetul Hunedoara l A absolvit Institutul Teologic Universitar din Sibiu 1956 l Cursuri de doctorat, specialitatea Istoria Bisericii Ortodoxe Romane, in Bucuresti, doctorat in 1968 la Sibiu cu teza „Legaturile Bisericii Ortodoxe Romane din Transilvania cu Tara Romaneasca si Moldova in secolele XVI-XVIII” l Din 1971, titular la Catedra de Istoria Bisericii Romane de la Institutul Teologic Universitar din Sibiu iar din 1992 decanul facultatii l Hirotonit ca preot inca in 1971 l Din extraordinar de bogata sa opera de istoriograf bisericesc selectam: l „Istoria Bisericii Ortodoxe Romane, manual pentru seminarele teologice”, Sibiu, 1972 (in cateva editii succesive) l „Istoria Bisericii Ortodoxe Romane pentru institutele teologice”, 3 vol., Bucuresti, 3 editii, incepand din 1980 pana azi l „Inceputurile Mitropoliei Transilvaniei”, Bucuresti, 1980 l „Politica statului ungar fata de Biserica romaneasca din Transilvania in perioada dualismului, 1869-1918”, Sibiu, 1986 (cu versiuni in engleza, franceza si maghiara) l „Doua sute de ani de invtamant teologic la Sibiu, 1786-1986”, Sibiu, 1987 l „Istoria Bisericii Romanesti din Transilvania, Banat, Crisana si Maramures, pana in 1918”, Cluj-Napoca, 1992 l „Istoria Bisericii Ortodoxe Romane”, compendiu, Chisinau, 1993 l „Dictionarul teologilor romani”, Bucuresti, 1996 etc.