14.4 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăSpecialCEDO: Website-urile, responsabile legal pentru comentariile cititorilor

CEDO: Website-urile, responsabile legal pentru comentariile cititorilor

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, joi, că un website este responsabil legal pentru comentariile ofensatoare postate de cititori. CEDO a hotărât că instanţele din Estonia au procedat corect amendând site-ul de ştiri Delfi, dat în judecată pentru comentariile anonime ofensatoare vizând un articol, anunţa PC World. 

Ce şapte judecători au decis că site-ul este responsabil legal pentru comentariile lăsate de utilizatori şi că hotărârea instanţei estoniene a fost proporţională cu natura articolului, având în vedere că Delfi trebuia să se aştepte la comentarii ofensatoare şi să îşi măsuri de protecţie. 

Delfi a publicat, în ianuarie 2006, un articol despre decizia unei companii de feriboturi de a schimba rutele, ceea ce a dus la întârzieri în deschiderea unor drumuri alternative mai ieftine către unele insule. Mai mulţi cititori au scris comentarii jignitoare şi ameninţătoare la adresa companiei şi a proprietarului ei.

Site-ul nu a luat măsuri pentru îndepărtarea comentariilor ofensatoare, bazându-se doar pe sistemul automat de filtrare a unor termeni vulgari. Drept urmare, proprietarul companiei a dat în judecată Delfi, în aprilie 2006, şi a primit 433 de dolari despăgubiri.

Reprezentanţii Delfi au argumentat că nu erau responsabili pentru comentarii şi că amenda primită reprezintă o încălcare a legilor Uniunii Europene care garantează libertatea de exprimare. Cu toate acestea, judecătorii au spus că articolul 10 din legea Uniunii Europene permite libertatea de exprimare, atât timp cât acest lucru nu prejudiciază reputaţia unei persoane.

Pe site se precizează că autorii comentariilor sunt responsabili pentru postările lor şi că mesajele ameninţătoare sau jignitoare nu sunt permise. Problema este că cititorii pot să scrie comentarii fără să se înregistreze, iar identitatea autorilor este astfel destul de greu de stabilit. 

Sentinta CEDO poate fi atacată cu recurs în trei luni.

Cele mai citite

Premierul României se întâlnește cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor

Premierul României, Marcel Ciolacu, se întâlnește, la București, cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor, Paul Grod. Întâlnirea va avea loc la Palatul Victoria, în ziua...

Ideologia ucide spiritul olimpic

Sportivii din Rusia și din Belarus au fost excluși de la Jocurile Olimpice din anul acesta de la Paris, lăsând să participe doar cei...

Premierul României se întâlnește cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor

Premierul României, Marcel Ciolacu, se întâlnește, la București, cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor, Paul Grod. Întâlnirea va avea loc la Palatul Victoria, în ziua...
Ultima oră
Pe aceeași temă