19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCEDO: a fost desemnat un alt judecator in cauzele revolutionarilor

CEDO: a fost desemnat un alt judecator in cauzele revolutionarilor

 Curtea Europeana a Drepturilor Omului a comunicat Asociatiei 21 Decembrie ca un alt judecator a fost desemnat in cauzele revolutionarilor, in locul magistratul Corneliu Barsan, pentru solutionarea impartiala a reclamatiilor formulate de aceasta. CEDO a precizat ca presedintele Curtii inca din 26 mai a procedat la desemnarea unui alt judecator in locul lui Barsan.

Anuntul survine solicitarii adresate in acest sens de Presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries. Revolutionarii au contestat la Curtea Europeana de la Strasbourg faptul ca instanta suprema a respins actiunea lor referitoare la contestarea deciziilor Curtii Constitutionale, cerand totodata ca judecatorul Corneliu Barsan de la CEDO sa nu judece reclamatiile facute de Asociatia 21 Decembrie.

Intr-un memoriu inaintat Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, Asociatia 21 Decembrie atrage atentia asupra incompatibilitatii unui membru al Curtii, respectiv a judecatorului Corneliu Barsan – care in 1990 era decanul Facultatii de Drept din Bucuresti – si este martor in dosarul mineriadei.

"In fata autoritatilor judiciare, domnia sa a comparut ca martor si, potrivit propriei declaratii existente la dosarul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Barsan a purtat discutii in sediul central al Ligii Studentilor cu gruparile paramilitare de mineri care, la chemarea lui Ion Iliescu si a autoritatilor Romaniei, s-au deplasat la Bucuresti, unde, sub directia unor militari si civili si cu sustinere guvernamentala tacita sau directa, au provocat o serie de violente, distrugeri grave, in special tratamente neomenoase aplicate populatiei civile si demonstantilor pasnici, luare de ostatici – agresiuni fara precedent in istoria postbelica a Europei", se arata in memoriul adresat CEDO in 4 iulie.

Documentul noteaza ca sediul Ligii Studentilor a fost devastat de mineri, fiind confiscata toata aparatura din birouri. "In ipoteza ca domnul Barsan nu se va abtine, ne vedem in situatia delicata de a cere recuzarea domniei sale din aceste cauze, socotind prezentul demers o cerere formala in sensul aratat, determinand aplicarea articolului 27, paragraful 2 din Regulamentul Curtii", se mai arata in memoriu.

Totodata, Asociatia 21 Decembrie cere ca instrumentarea dosarelor mineriadei si revolutiei sa nu fie facuta de membri romani ai personalului Curtii de la Strasbourg, pentru evitarea oricaror "deficiente de comunicare sau suspiciuni".

Asociatia a contestat la CEDO faptul ca instanta suprema i-a respinst recursul pe care l-a declarat impotriva deciziei Curtii Constitutionale (CC) in urma careia procurorii militari nu mai au dreptul de a cerceta civili. "Membrii Curtii Constitutionale, prin decizia 610/2007, au dat o grea lovitura statului de drept si solutionarii juste a dosarelor revolutiei si mineriadelor. Decizia 610/2007 a Curtii Constitutionale a condus direct la fragmentarea dosarelor revolutiei si mineriadelor, desi textul constitutional arata ca deciziile au putere numai pentru viitor", scrie asociatia in actiunea sa catre CEDO.

In 27 mai 2008, a fost ultimul termen de judecata, dar Inalta Curte de Casatie si Justitie, spune sursa citata, "practic a refuzat sa examineze pe fond cererea noastra de recurs, respingand-o ca inadmisibila; Asociatia 21 Decembrie 1989 a acuzat violarea dispozitiilor articolelor 6 si 13 din Conventie".

"Am solicitat Curtii supreme sa verifice competenta materiala/functionala a completului de trei judecatori apartinand Sectiei Civile a Inaltei Curti de solutionare a acestui recurs. La termenul din 8 februarie 2008, nu puteau fi puse concluzii scrise in fata unei instante care nu-si stabilise competenta materiala si functionala. Adversarii nostri ar putea spune ca, fiind vorba de dosare penale in analiza Curtii Constitutionale, evaluarea Deciziei 610, doar la Sectia civila ar fi una restransa. Pe de alta parte, in opinia noastra, ca sa pronunte varianta Ťrespinge recursul ca inadmisibilť, Curtea ar fi trebuit mai intai sa hotarasca asupra propriei competente de solutionare a recursului", explica sursa citata de Mediafax.

Asociatia sustine ca instanta suprema, de fapt, s-a antepronuntat pe competenta materiala, desi in sedinta publica a declarat ca ramane in pronuntare pe acest aspect. Curtea a amanat pronuntarea de pe 8 ianuarie la 21 ianuarie si, in mod corect, a repus cauza pe rol, acordand insa un termen abia la 27 mai 2008, cand a decis respingerea recursului, in conditiile in care nu a fost transata chestiunea cu privire la competenta instantei.

"Solutia pronuntata este gresita, a fost respins recursul ca inadmisibil. De indata ce va fi redactata hotararea, urmeaza sa o comunicam CEDO", spune Asociatia. Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins recursul formulat de Asociatia 21 Decembrie 1989 impotriva deciziei Curtii Constitutionale (CC) 610 din 20 iunie, in urma careia procurorii militari nu mai au dreptul de a cerceta civili.

Prin Decizia 610 din 20 iunie, Curtea Constitutionala a stabilit ca este neconstitutional articolul III, alineatul 2 din Legea 356/2006 pentru modificarea Codului de procedura penala referitor la "cauzele aflate in curs de urmarire penala sau de judecata la parchetele ori instantele militare la data intrarii in vigoare a prezentei legi, date in competenta parchetelor sau instantelor civile, vor continua sa fie urmarite ori judecate de parchetele sau instantele militare".

Curtea Constitutionala a tinut cont de cauza Marcel Maszni contra Romaniei, judecata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg, care prin decizia din 21 septembrie 2006, a apreciat ca in cauzele cu raporturi de conexitate intre faptele unor inculpati militari si cele ale unor inculpati civili, judecata asupra civililor trebuie sa revina in exclusivitate instantelor civile, pentru a fi asigurata conformitatea cu articolul 6 din Conventia Europeana privind garantarea accesului la un tribunal independent si impartial.

Pe rolul CEDO se afla depuse doua dosare, unul privind ancheta din dosarul Revolutiei si altul privind ancheta din dosarul Mineriadei. In aceste actiuni, revolutionarii cer instantei europene sa ajute la urgentarea punerii pe rol a celor doua dosare, aminteste Mediafax.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă