20.4 C
Bucureศ™ti
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialCeaลฃa a salvat culturile agricole

Ceaลฃa a salvat culturile agricole

Lipsa precipitaลฃiilor sub formฤƒ de ninsoare, specificฤƒ acestei perioade a anului, nu afecteazฤƒ momentan culturile agricole constฤƒnลฃene, însฤƒ pe termen lung acest lucru ar duce la neplฤƒceri pentru fermieri, dar ลŸi pentru constฤƒnลฃeni, nevoiลฃi în aceastฤƒ situaลฃie de a plฤƒti mai scump alimentele. Directorul Direcลฃiei pentru Agriculturฤƒ ลŸi Dezvoltare Ruralฤƒ de pe plan local, Boris Parpalฤƒ, spune cฤƒ ceaลฃa înregistratฤƒ în ultimul timp la Constanลฃa a salvat într-un fel ogoarele. „Noi stฤƒm bine pentru cฤƒ a fost perioada aceasta de câteva sฤƒptฤƒmâni de ceaลฃฤƒ care a pฤƒstrat umezeala, deci nu a fost un îngheลฃ ca sฤƒ spunem cฤƒ avem probleme. Toate culturile aratฤƒ foarte bine ลŸi în special mฤƒ bucur cฤƒ în partea de Nord a judeลฃului, acolo unde de multฤƒ vreme sunt probleme cu seceta, culturile aratฤƒ foarte bine. Agricultorii sunt mulลฃumiลฃi”, este de pฤƒrere managerul. 

Cu alte cuvinte, temperaturile înregistrate în aceste zile la Constanลฃa nu ar afecta pฤƒmântul deoarece nu vorbim totuลŸi despre grade Celsius extrem de ridicate astfel încât sฤƒ înmugureascฤƒ pomii. Suprafeลฃele însฤƒmânลฃate cu orz, grâu ลŸi rapiลฃฤƒ nu ridicฤƒ semne de îngrijorare ลŸi sunt la adฤƒpost.  În caz de îngheลฃ, rapiลฃa ar fi cea mai afectatฤƒ, însฤƒ agricultorii sunt pregฤƒtiลฃi sฤƒ dea cu îngrฤƒลŸฤƒmânt ลŸi cu substanลฃe speciale.  

Cum am stat în 2013?

Directorul constฤƒnลฃean  mai spune cฤƒ anul trecut  judeลฃul Constanลฃa a fost foarte puลฃin deficitar la dezvoltarea culturilor agricole deoarece s-au înregistrat precipitaลฃii consistente. Mai mult decât atât, a existat chiar un moment în care nu s-a putut recolta porumbul deoarece a tot plouat. „Producลฃia la porumb ลŸi la  floarea soarelui a fost foarte bunฤƒ, de aceea a ลŸi scฤƒzut puลฃin preลฃul pentru cฤƒ au fost producลฃii destul de mari, comparativ cu 2012”, a spus acesta.  În 2013, judeลฃul Constanลฃa a stat cel mai bine la producลฃia de grâu, iar cultura de orz s-a dublat faลฃฤƒ de 2012.

Direcลฃia Agricolฤƒ –ce a fost ลŸi ce mai este

Dacฤƒ pe câmp situaลฃia e roz, nu acelaลŸi lucru se poate spune la capitolul subvenลฃii ลŸi resursa umanฤƒ la nivelul Direcลฃiilor Judeลฃene de Agriculturฤƒ.  În primul rând cerinลฃa pentru motorinฤƒ este acutฤƒ. „Fitosanitarul are de fฤƒcut controale pe teren, cel puลฃin cu dฤƒunฤƒtorii, ลŸi aici întâmpinฤƒm probleme. Nu avem destulฤƒ motorinฤƒ sฤƒ plece maลŸinile în inspecลฃii în teritoriu. Probleme sunt apoi cu funcลฃionarii. Posturile s-au restrâns ลŸi avem un numฤƒr foarte mic de funcลฃionari ceea ce nu este bine pentru cฤƒ suntem într-un efectiv de 28 de funcลฃionari la Direcลฃia Agricolฤƒ, de la 130 de funcลฃionari”, a mai spus Parpalฤƒ. Scฤƒderea numฤƒrului de funcลฃionari s-a produs în ultimii doi-trei ani, iar acum instituลฃia se bazeazฤƒ pe relaลฃia foarte bunฤƒ cu fermierii ลŸi crecฤƒtorii de animale din judeลฃ pentru aflarea la timp a datelor statistice. „În momentul în care aveam funcลฃionari -inspectori în teritoriu, în fiecare localitate, atunci informaลฃia era mult mai uลŸor de aflat. Acum trebuie sฤƒ ne rugฤƒm de fermieri ลŸi de crescฤƒtorii de animale sฤƒ ne dea numฤƒr de efectiv  pentru a transmite situaลฃia la Ministerul Agriculturii”, a menลฃionat directorul. În plus, nu existฤƒ subvenลฃii de oferit agricultorilor, pe suprafeลฃele agricole sunt vechile subvenลฃii, de 156 euro la hectar. O veste bunฤƒ ar fi cฤƒ din ce în ce mai mulลฃi agricultori ลŸi-au putut procura singuri utilajele pentru câmp, cu bani europeni, prin accesarea de fonduri prin proiecte specifice.

O altฤƒ problemฤƒ care stฤƒ nerezolvatฤƒ de mult timp se referฤƒ la sistemul de irigaลฃii din judeลฃ. „Sistemul de irigaลฃii de a fost preluat de cฤƒtre Consiliul Judeลฃean ลŸi acum se lucreazฤƒ la un proiect-pilot, proiect creat de CJ ลŸi de S.C. RAJA. S.A. S-a fฤƒcut o comisie la nivelul CJ ลŸi acum se preiau toate activele. La fiecare pompฤƒ de irigare nu mai existฤƒ nimic, nici un motor sau coloanฤƒ. Vor fi niลŸte ลฃevi din plastic mai mari ลŸi la fiecare asociaลฃie de udฤƒtori, acolo unde trebuie sฤƒ se irige, se vor monta apometre ลŸi se va plฤƒti cu apometrul. Va ajunge apa la fiecare beneficiar ลŸi cât consumฤƒ atât plฤƒtesc”, a mai spus managerul. O problemฤƒ în curs de rezolvare îi are în vedere pe deลฃinฤƒtorii de solarii, distruse în trecut de viscol. Adresele acestora au fost trimise prin Direcลฃia Agricolฤƒ la Ministerul Agriculturii ลŸi se aลŸteaptฤƒ despฤƒgubiri materiale.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Klopp revine รฎn fotbal! Ce poziศ›ie va ocupa fostul antrenor al lui Liverpool

Dupฤƒ plecarea de la Liverpool, Jurgen Klopp va reveni รฎn fotbal, รฎnsฤƒ nu รฎn postura de antrenor, ci รฎntr-un rol de director strategic pentru...

Posibilฤƒ schimbare strategicฤƒ pentru Samsung, seria Galaxy S25

Samsung ar putea face o schimbare strategicฤƒ semnificativฤƒ pentru seria Galaxy S25, optรขnd pentru utilizarea chipseturilor MediaTek Dimensity รฎn locul procesoarelor Exynos. Posibilฤƒ schimbare strategicฤƒ...

Cum funcศ›ioneazฤƒ Sistemul Garanศ›ie-Returnare รฎn alte ศ›ฤƒri europene comparativ cu Romรขnia

Sistemul Garanศ›ie-Returnare (SGR) cรขศ™tigฤƒ tot mai mult teren รฎn Europa, pe mฤƒsurฤƒ ce statele membre ale Uniunii Europene fac eforturi pentru reducerea impactului asupra...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ