Muzeul de Arta este gazda unei expozitii in premiera. „Timpul cuvintelor”, o expozitie de instrumente pentru masurarea timpului, a reunit, intr-o colectie remarcabila, ceasuri apartinand celor mai mari personalitati. Pretioasele instrumente au fost reunite la Constanta cu ajutorul Complexului Muzeal National Moldova, Muzeului Literaturii Romane din Iasi, precum si cu ajutorul Muzeului Brailei.
Printre ceasurile expuse, am putut remarca un minunat ceas de casa ornamental, cu carcasa de cristal, apartinand lui C.A. Rosetti, precum si un ceas de casa in forma de armura, cu ornamentatii din portelan albastru, ce i-a apartinut lui Rudolf Sutu. Un alt obiect destul de interesant este si ceasul junimistului Al. Gr. Sutu, un ceas din aur executat la Paris, cu stema princiara si initialele acestuia gravate pe capac.
Ce ne-a atras in mod deosebit atentia a fost un ceas unicat, executat special pentru Panait Istrati si aflat in posesia Fondului „Panait Istrati”, din cadrul Muzeului Brailei. „Capacele ceasului sunt facute dupa preferinta cumparatorului. Forma este destul de interesanta: este un sector de cerc, fapt pentru care miscarea de rotatie a acelor este imposibila. Ele se misca numai pana la extremitatea din dreapta, apoi cad in punctul zero, in partea stanga, si continua sa masoare atat secundele, minutele, cat si ora”, a declarat directorul adjunct al Muzeului Brailei, Zamfir Balan. Cele trei capace ale ceasului de buzunar sunt din argint si sunt marcate, ceea ce dovedeste ca este vorba despre un ceas dintr-o serie limitata.
Directorul adjunct al Muzeului Brailei a declarat ca toate ceasurile expuse sunt in stare de functionare. De asemenea, fiecare are propria sa istorie – povestea persoanei careia i-a masurat momentele de creatie. „Alaturi de instrumentele de scris, de paginile manuscriselor, ceasurile sunt martorii cei mai apropiati ai actului de creatie”, a conchis directorul adjunct al Muzeului Brailei, Zamfir Balan. Cel mai valoros obiect de masurare a timpului este un ceas de buzunar facut complet din aur, cu trei capace si cu ornament din diamante, apartinandu-i Haricleei Darclee.
Ceasul lui Creanga, furat de doua ori din expozitie
Povestea cea mai palpitanta o are un ceas masiv, din argint, care i-a apartinut lui Ion Creanga. Ceasul a fost furat de doua ori din expozitiile din tara. De fiecare data, „infractorii” au fost elevi, care au spus ca nu au dorit decat sa aiba un lucru care i-a apartinut marelui scriitor. „Tocmai date fiind aceste peripetii prin care a trecut ceasul, am renuntat sa-l mai expunem”, a afirmat Ioana Cosereanu, sef Sectie Muzee Literare din cadrul Muzeului Literaturii Romane din Iasi.