Preşedintele american Barack Obama era dispus să renunţe la tratatul pentru dezarmare nucleară mai degrabă decât la planurile privind instalarea de elemente ale scutului antirachetă în România, potrivit unei discuţii telefonice cu omologul său rus Dmitri Medvedev, scrie NewsIn.
Chestiunea scutului antirachetă şi-a pierdut din importanţă după ce Barack Obama a renunţat la planurile predecesorului său , George W. Bush, de a instala un radar în Cehia şi 10 rachete de interceptare cu rază lungă de acţiune în Polonia. Însă a fost readusă brusc în discuţie de delegaţia rusă la începutul lunii februarie. Moscova a cerut o clauză în tratatul pentru dezarmare nucleară care să prevadă că Statele Unite nu mai au dreptul să mai schimbe planurile de apărare antirachetă.
Disputa a fost alimentată şi de anunţul României că va găzdui interceptori în cadrul noului sistem, potrivit New York Times.
Această decizie a dus la o conversaţie telefonică dură între Medvedev şi Obama, în 24 februarie. „Dmitri, am ajuns la un acord”, i-ar fi spus liderul de la Casa Albă omologului său rus, exasperat, potrivit consilierilor săi. „Nu putem face acest lucru. Dacă înseamnă să renunţăm la tratat şi să nu îl încheiem, aşa că fie. Dar nu mergem pe această cale”, a spus Obama, după care a închis.
Unii dintre consilierii săi au declarat că nu l-au văzut niciodată atât de nervos. O fotografie i-a surprins figura tensionată în acel moment de incertitudine.
După o nouă discuţie între cei doi şefi de stat, Moscova şi Washingtonul au anunţat vineri că un nou tratat pentru reducerea arsenalului strategic va fi semnat în 8 aprilie, la Praga. Potrivit Preşedinţiei americane, în baza acestui tratat numit „noul START”, arsenalele nucleare ale celor două ţări vor fi limitate la 1.550 de ogive fiecare. Moscova ar avea în prezent 3.000 de ogive, iar Washington 2.200.
Potrivit ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, documentul nu conţine nicio clauză care să faciliteze desfăşurarea unui scut american antirachetă ce ar reprezenta o ameninţare pentru Moscova. „Nu putem interzice Statelor Unite să dezvolte apărarea antirachetă, dar legătura dintre aceste dezvoltări şi calitatea şi cantitatea armelor strategice ofensive va fi fixată clar în acest tratat”, a spus el.
Vineri, secretarul american al apărării, Robert Gates, a declarat că tratatul „nu va împiedica Statele Unite să îmbunătăţească şi să desfăşoare” elemente ale sistemului antirachetă în Europa.